26.4.15

Μυϊκή μάζα: Παίρνω δύσκολα! Τι να κάνω; (1)











Μπορεί το σύνηθες κίνητρο για την απόκτηση μυικής μάζας να είναι - τι άλλο; - η ματαιοδοξία, αλλά οι μύες είναι για τον άνθρωπο κάτι πολύ περισσότερο από την ικανοποίηση μιας απλής ματαιοδοξίας!

Οι σκελετικοί μύες λοιπόν:

- αυξάνουν το βασικό μας μεταβολισμό

- επιτρέπουν να εκτελούμε με περισσότερη ευκολία τα καθημερινά μας καθήκοντα,δηλαδή αυξάνουν τη λειτουργικότητα και τη δύναμη του σώματός μας 

- αυξάνουν την σωματική ανεξαρτησία σε αρκετές ομάδες του πληθυσμού

- μας επιτρέπον να ζούμε περισσότερο και καλύτερα ιδιαίτερα στις ωριμότερες ηλικίες

Σχετικά με το τελευταίο σημείο πρέπει να τονισθεί ότι οι μύες αποτελούν και μια πολύτιμη μεταβολική δεξαμενή με την έννοια ότι στις περιπτώσεις τραυματισμών μπορούν να παράγουν πρωτεΐνες και μεταβολίτες και να βοηθούν δραστικά στην αποθεραπεία και στην επίτευξη ομοιόστασης!

Τι μπορεί να συμβαίνει και κάποιοι παίρνουν πιο δύσκολα μυική μάζα;

 Ακόμη κι αν η δύναμη τους αυξάνεται, από πλευράς μάζας μένουν εκνευριστικά στάσιμοι. Δεν είναι βέβαια η συντέλεια του κόσμου αλλά τελικά υπάρχει άνθρωπος που να μη γουστάρει αυτή τη σέξι μυική μάζα;; 
Και δεν μιλάω για τους φουσκωμένους δικέφαλους των bodybuilders..


Tρία είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε για απόκτηση μυικής μάζας :

- το ορμονικό μας περιβάλλον και κυρίως τι συμβαίνει  με τη τεστοστερόνη,την αυξητική ορμόνη,τον ινσουλινoμιμητικό παράγοντα 1 ( IGF 1) και βέβαια με την απευκταία καταβολική κορτιζόλη!

Στη σειρά αυτών των άρθρων θα ανακαλύψετε τι ενδεχομένως μπορείτε να κάνετε λάθος στην υπόθεση μυική μάζα και θα δείτε μεγάλες αλλαγές στο σώμα σας διορθώνοντας αυτά τα λάθη


1. Ορμονικό περιβάλλον


1.1 Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη αυξάνει τη μυική μάζα μέσω της αύξησης της πρωτεινικής σύνθεσης! 

Πρωτεϊνική σύνθεση είναι εκείνη η διαδικασία βάσει της οποίας μεμονωμένα κύτταρα συνθέτουν πρωτεΐνες μέσα από πολύπλοκες μηχανικές και χημικές διεργασίες,μια διαδικασία στην οποία υπεισέρχονται τόσο το DNA όσο και το  RNA.

H τεστοστερόνη προσκολλάται στους υποδοχείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των μυικών κυττάρων και ενισχύει τις βιοχημικές διαδικασίες που σχετίζονται με την πρωτεϊνική σύνθεση. Επιπρόσθετα συντελεί στην αύξηση των επιπέδων της άλλης πολύ γνωστής αναβολικής ορμόνης,της αυξητικής ορμόνης!

To παρακάτω άρθρο πιθανώς να σας φανεί χρήσιμο:



Τεστοστερόνη: αύξηση με φυσικούς τρόπους 



Τέλος του 1ου μέρους!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας







No comments:

Post a Comment