Διαβάστε επίσης:
Αμύγδαλα ωμά: Πολύτιμος σύντροφος για όσους γυμνάζονται! (2)
Φορτωμένα με ωμέγα - 3 ( α-λινολενικό οξύ), πανίσχυρα και πολύ σπάνια αντιοξειδωτικά όπως ασυνήθιστες πολυφαινόλες,τανίνες και κινόνες, τα καρύδια δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι μας! Ειδικά στην Ελλάδα που έχουμε πρόσβαση σε πολύ καλής ποιότητας καρύδια!
Το διατροφικό τους προφίλ:
100 gr καθαρισμένα καρύδια περιέχουν:
- περίπου 650 θερμίδες
- 15.2 gr πρωτεΐνη
- 9 gr από το α-λινολενικό οξύ ( δηλαδή ωμέγα 3)
- 6.7 gr ίνες
και αρκετό χαλκό,σίδηρο,μαγγάνιο και μαγνήσιο.
Καρύδια και καρδιά
Τα οφέλη των καρυδιών στο καρδιαγγειακό είναι τα πλέον τεκμηριωμένα! Οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητα τους σε ωμέγα 3 αλλά και σε σε L- αργινίνη.
Αλλά και στο εξαιρετικά αντιοξειδωτικό κι αντιφλεγμονώδες προφίλ τους. Η συχνή κατανάλωση τους έχει συνδεθεί με:
-μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης
- αύξηση της γ τοκοφερόλης στο αίμα, πράγμα που έχει συνδεθεί με την προστασία από καρδιακές παθήσεις
- μείωση των παθολογικών θρομβώσεων του αίματος
- μείωση των επιπέδων της C αντιδρώσας πρωτεΐνης ( για την οποία και μίλησα στα άρθρα μου για την υπερπροπόνηση και η οποία αποτελεί βασικό δείκτη ύπαρξης φλεγμονώδους κατάστασης στους ιστούς του σώματος).
Kαρύδια και καρκίνος
Δεν είναι περίεργη η αντικαρκινική δράση των καρυδιών δοθείσης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ισχυρές αντιοξειδωτικές κι αντιφλεγμονώδεις ουσίες!
Τα καρύδια έχουν συσχετισθεί αρνητικά με δύο τύπους καρκίνου: Του προστάτη και του στήθους.
Για τον προστάτη δε τα τελευταία νέα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, κάτι που κάνει μάλλον must την κατανάλωση των καρυδιών από τους άντρες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Ερευνάται κυρίως ο ρόλος της γ-τοκοφερόλης και του ελλαγικού οξέος σε συνδυασμό βέβαια με τα ωμέγα 3.
Μέχρι νεωτέρας οι άρρενες θα είναι σοφό και συνετό να εντάξουν τα καρύδια στο διαιτολόγιό τους!
Τέλος του α μέρους!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
No comments:
Post a Comment