Tα συνηθισμένα ζυμαρικά/μακαρόνια που φτιάχνονται από άσπρο αλεύρι είναι μια πολύ φτωχή διαιτητική επιλογή.
Η αφαίρεση του πίτουρου (περικαρπίου) και του φύτρου (εμβρύου), στη ουσία απογυμνώνει το άσπρο αλεύρι από τα θρεπτικά συστατικά του σταριού (βιταμίνες συμπλέγματος Β, ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία) και τις πολύτιμες φυτικές ίνες.
Στην ουσία μιλάμε για κενές θερμίδες δηλαδή χαμηλή θρεπτική πυκνότητα που μάλιστα συνοδεύεται από υπολογίσιμη θερμιδική αξία.
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφεύγουμε έτσι κι αλλιώς!
Η έξυπνη διατροφή του ανθρώπου που χρειάζεται το μάξιμουμ της υγείας και της ενέργειας σχετίζεται βασίζεται σε θρεπτικά πυκνές και θερμιδικά φτωχές τροφές.
Μην ξεχνάτε ότι ο κύριος στόχος μας δεν πρέπει να είναι η απλή πρόσληψη των θερμίδων συντήρησης του βάρους μας. Αυτό είναι πολύ κοντόθωρη οπτική!
Αντίθετα θα πρέπει να είναι η μάξιμουμ λήψη θρεπτικών μικροστοιχείων : βιταμίνες,ανόργανα στοιχεία και ιχνοστοιχεία,φυτοχημικά, αντιοξειδωτικά κλπ.
Αυτό δεν γίνεται με μακαρόνια/ζυμαρικά,άσπρο ψωμί και άσπρο ρύζι. Όταν καταναλώνουμε τις θρεπτικά πάμπτωχες αυτές τροφές αποστερούμε τον οργανισμό μας από το πολύτιμα για το ευ ζην θρεπτικά μικροσυστατικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Αποφύγετέ τις γιατί σας πάνε σε αργό θάνατο! Και το σπουδαιότερο δεν σας επιτρέπουν να πιάσετε το γενετικό δυναμικό σας!
Γιατί να συμβιβαστείτε με μια μέτρια ζωή αφού μπορείτε με την κατάλληλη διατροφή να έχετε σχεδόν απεριόριστη ενέργεια;
Mετά μη ξεχνάτε ότι το άσπρο αλεύρι μεταβολίζεται σχεδόν όπως η άσπρη ζάχαρη!
Εκτινάσσει γρήγορα στα ύψη το σάκχαρο στο αίμα και αναγκάζει το πάγκρεας να παράξει ινσουλίνη για να ελέγξει την κατάσταση.
Πολλοί τέτοιοι κύκλοι προκαλούν ινσουλινοαντίσταση που γενικά συνεπάγεται υψηλή αρτηριακή πίεση,αυξημένα τριγλυκερίδια,χαμηλότερη καλή χοληστερίνη και αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης είναι μια πρόδρομη κατάσταση για το διαβήτη τύπου 2.
Πιο πρακτικά όμως ζητήματα είναι η έλλειψη ενέργειας και το αίσθημα κόπωσης που βιώνουν αυτοί που τρώνε πολλές ανάλογες τροφές και βέβαια σχετίζονται άμεσα με τα σκαμπανεβάσματα του σακχάρου στο αίμα. Εκεί οφείλεται και το γρήγορο αίσθημα πείνας (έλλειψη κορεσμού) που οδηγεί στην υπερκατανάλωση τέτοιων τροφών.
Δεν είμαι υποχόνδριος! Κι εγώ μπορεί να φάω κάποιες μικρές ποσότητες από άσπρα ζυμαρικά. Αλλά η κύρια διατροφή μου βασίζεται κατά 90% σε θρεπτικά πυκνές,ανεπεξέργαστες τροφές. Αυτό σε συνδυασμό με τη συστηματική σωματική άσκηση με κρατάνε μακριά από αρρώστιες και φάρμακα και μου χαρίζουν την απαραίτητη ενέργεια να χαίρομαι τη ζωή μου στο έπακρο!
Υπό την έννοια αυτή πιστεύω ότι αποτελεί ελάχιστο τίμημα η "στέρηση" κάποιων ελκυστικών/ορεκτικών τροφών όπως είναι π.χ. μια μακαρονάδα καρμπονάρα,ένα παγωτό σπέσιαλ ή ένα τρίγωνο Πανοράματος! Τα τρώω κι αυτά αλλά σε ειδικές περιπτώσεις!
Συμπερασματικά
Είναι δυνατόν να ρίχνετε την καλύτερη βενζίνη στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σας και πετρέλαιο μπρεντ στο στομάχι σας!
Όχι σε άσπρα μακαρόνια-ψωμί-ρύζι!
Ναι στο αλεύρι ολικής άλεσης,στο αλεύρι από ντίνκελ ή ζέα και στις τροφές που βασίζονται σ' αυτό και ναι στο πλήρες,καστανό ρύζι!
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Τα μακαρόνια μπορεί να γίνουν καρμπονάρα(με κρέμες γάλακτος,μπέικον,κλπ),μπορεί να είναι σκέτα ("φτωχά"),μπορεί να γίνουν και με μια θρεπτική σάλτσα που περιέχει 3-4 είδη λαχανικών και ελαιόλαδο.
ReplyDeleteΣίγουρα αγαπητέ αλλά δεν παύουν τα μακαρόνια να είναι μια πολύ φτωχή θρεπτικά τροφή. Θα έχεις όφελος αν την αντικαταστήσεις με υγιεινότερες επιλογές!
ReplyDelete...ή με ζυμαρικά ολικής άλεσης πχ...
ReplyDeleteΚαλημέρα σε όλους!!!
Καλημέρα Νάσο! Ακριβώς! Απλά να προσέχει ο κόσμος να είναι μόνο από αλεύρι ολικής άλεσης γιατί αρκετές μάρκες χρησιμοποιούν άσπρο αλεύρι κι ελάχιστο ολικής!
ReplyDeleteΚαλησπερα σε ολους, μια απορια μου δημιουργηθηκε, Εχω μπροστα μου 2 πακετα μακαρονια(1 ολικης και 1 ασπρο), και τα συγκρινω, κοιτωντας τις ταμπελες τους, και βλεπω
ReplyDeleteοτι τα ολικης εχουν απλα ''πανω κατω'5-10γ λιγοτερο υδατανθρακα, 1γ περισσοτερο πρωτεινη, και 7γ περισσοτερες φυτικες ινες.
δηλαδη η μονη διαφορα τους ειναι οι 7γ παραπανω φυτικες ινες? για αυτο να τα προτιμουμε?
Ευχαριστω.
Δεν είναι το θέμα τόσο τα μακροθρεπτικά στοιχεία όσο τα μικροθρεπτικά (βιταμίνες,ιχνοστοιχεία,ανόργανα στοιχεία,ένζυμα κλπ) που σαρώνονται από τη χημική διαδικασία του ραφιναρίσματος.
ReplyDeleteΤρως κενές θερμίδες!
Kalhspera...ti gnomh exeis gia ta makaronia sogias...h ta viologika "zwgrafos"? Apo tote pou ta trww exw hremisei...den prokalou fouskoma k geika einai san na mhn exeis faei....:-) teleia.
ReplyDeleteΑφού σου κάνουν συνέχισε! Σόγια δεν τρώω αλλά τρώω μακαρόνια με αλεύρι ολικής.
ReplyDeletexreiazomaste omws kai amulo !!!!
ReplyDeleteΝα το παίρνεις απο υγιεινότερες πηγές! Το λέω καθαρά στο άρθρο!
ReplyDeleteΜια απορία... Γιατί μετά την κατανάλωση κοτόπουλου στο φούρνο με πατάτες και βραστά χόρτα ένιωσα υπνηλία και καθόλου διάθεση για τίποτα;
ReplyDeleteAυτό μπορεί να οφείλεται σε δεκάδες παραμέτρους! Ακόμη και η ποσότητα του φαγητού παίζει ρόλο. Ο συγκεκριμένος πάντως συνδυασμός είναι άριστος!
ReplyDeletePia marka zumarikwn proteineis?
ReplyDeleteΔεν προτείνω τίποτα!Απλά να παίρνετε ζυμαρικά από αλεύρι ολικής!
ReplyDeleteΑυτο το V κατω απο τους κοιλιακους πως το βγαζουμε?
ReplyDeleteΣχετικά με την υπνηλία που αναφέρει ο Ανώνυμος παραπάνω, απ'όσο γνωρίζω οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο(και ιδιαίτερα οι πατάτες και τα μακαρόνια)προκαλούν αίσθημα υπνηλίας. Έτυχε να το διαβάσω και όντως το έχω παρατηρήσει και σε εμένα.
ReplyDeleteΡίξτε μια ματιά εδώ:
ReplyDeletehttp://totalfitness-christos.blogspot.gr/2011/05/blog-post_13.html
Εγω ξερω οτι οταν τρως μακαρονια το μεσημέρι κάνεις πιο σκληρή προπονηση μετα γτ σ δινουν ενέργεια. ..Επίσης αυτοι που τρέχουν μαραθωνιπ τρωνε την εβδομάδα πριν σχεδόν μονο μακαρόνια...
ReplyDeleteΑυτο κυρια Σοφια γινοτανε πριν 50 χρονια που λετε..τωρα μπορεις να παρεις ενεργεια απο αλλα συστατικα κ υγιεινοτερα..
ReplyDeleteΚαι γιατί πριν απο κάθε αγώνα οι ποδοσφαιριστές έχουν στο βασικό γεύμα μακαρόνια;
ReplyDeleteπολυ σωστη ερωτηση... περιμενω με αγωνια την απαντηση... δηλαδη τι πρεπει να τρωνε πριν απο αγωνα ή πριν απο προπονηση και τι μετα???ευχαριστω....
ReplyDelete1. Εδώ αναφερόμαστε στο γενικό κοινό και όχι σε αθλητές αντοχής που χρειάζονται carb loading για να αυξήσουν τα αποθέματα γλυκογόνου!
ReplyDelete2. Δεν λέω μη τρώτε αλλά να τρώτε τις καλύτερες εκδοχές και όχι την άσπρη σαβούρα που έχει απογυμνωθεί από τα θρεπτικά συστατικά! Την υγεία σας θα κοιτάτε πρώτα!
3. Η πατάτα,η γλυκοπατάτα και το καστανό ρύζι κάνουν μια χαρά carb loading χωρίς να σας φορτώνουν γλουτένη.
Επαναλαμβάνω είναι απαράδεκτο από πλευράς υγείας να βασίζεται κανείς σε άσπρα μακαρόνια!
Πιστευω οτι τα μακαρονια απο ζεα ειναι μια καλη επιλογη
ReplyDeleteΤα μακαρόνια Ζέας όντως είναι πολύ καλά νεροβραστα καθόλου αλάτι και λίγο τυρί ..νιώθεις την διαφορά άμεσα...
ReplyDeleteΠοια η αποψη σου για το φαγοπυρο;
ReplyDeleteΠολύ καλό! Να τρως!
ReplyDeleteΟι ποδοσφαιριστες στην Ιταλια τρωνε συνεχεια μακαρονια,ειναι απο τα βασικα της διατροφης τους.
ReplyDeleteΓενικά ένας που καλύπτει μεγάλες αποστάσεις χρειάζεται πολλούς σύνθετους υδατάνθρακες! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες επιλογές! Αυτό που λέω είναι να βελτιώστε τις επιλογές σας!
ReplyDeleteΟι ποδοσφαιριστές στην Ιταλία παίρνουν και φαρμακακι, θα πάρεις και εσυ;
ReplyDeleteεγώ μέσα στην εβδομάδα ζυγίζω ωμά 50 γρ πέννες ολικής ή καστανό ρύζι ή πλιγούρι και τα τρωω με κοτόπουλο ή ψάρι ψητό (συνήθως κοτόπουλο) , χωρίς σάλτσες , βαζω 1 κουταλιά ωμό λάδι και καμια φορά στις πέννες λίγο τυρί κότατζ . Ειναι οκ ; αα και 1 φορα / εβδομάδα όσπρια
ReplyDeleteΕίναι μια χαρά!
ReplyDeleteφιλε εισαι φοβερος με αυτο το αρθρο.εχω δικια μου εμπειρια σκαμπανεβασματα στο σαγχαρο απο το ψωμι και τα μακαρονια.κοντεψα να γινω διαβητικος.40-30-30 και οποιος το επιασε.υδατανθρακες μονο χαμηλου γλυκαιμικου δεικτη.ευγε για την στηλη......
ReplyDeleteΕυχαριστώ! Να είσαι πάντα γερός και δυνατός!
ReplyDeleteΚαλησπέρα! Έχω βρει σε ένα μαγαζί κριθάρι. Να το προτιμήσω για βραστό σε σαλάτες κτλ; Ποια η γνώμη σου;
ReplyDeleteΓενικά δεν προτιμώ τις πλούσιες σε γλουτένη τροφές!
ReplyDeleteΚαλησπέρα, μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τα θρεπτικά, μη παχυντικά και χορταστικά φαγητά?
ReplyDeleteΠάνε στον Ιούλιο του 2013 και διάβασε τις αναρτήσεις για διατροφή!
ReplyDeleteΓια τα τεικολορε τι γνωμη εχεις;
ReplyDeleteΤην ίδια. Τα θεωρώ junk.
ReplyDeletekalispera,ti gnomh exeis gia ta makaronia xwris gloutenh?kai ta biologika ti diaferoun apta kanonika aspara makaronia?euxaristw
ReplyDeleteΑν έχεις θέμα με τη γλουτένη να τα προτιμήσεις. Αν δεν έχεις είναι το ίδιο πράγμα με τα άλλα.
ReplyDeleteΤα βιολογικά προϊόντα είναι λιγότερο βεβερημένα με φυτοφάρμακα,ορμόνες κλπ,