20.3.09

ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (1)
1ο ΜΕΡΟΣ


Διαβάστε εδώ το 2ο μέρος: Η Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα ή ΜΚΣ είναι ο υψηλότερος σφυγμός που μπορούμε να φθάσουμε κατά τη διάρκεια εξαιρετικά έντονης αερόβιας άσκησης.

Η Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα χρησιμοποιείται συστηματικά από ερασιτέχνες κι επαγγελματίες αθλητές για τον προσδιορισμό των επιθυμητών ζωνών προπόνησης.

Οι ζώνες προπόνησης μπορούν να υπολογισθούν με τη βοήθεια της Ελάχιστης Καρδιακής Συχνότητας και της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας. Ο υπολογισμός αυτός θα γίνει μέσα στις 1-2 προσεχείς αναρτήσεις.


ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΗ Μ.Κ.Σ. ΣΑΣ


Εάν ψάξετε στο internet, θα βρείτε πολλές εμπειρικές φόρμουλες για τον υπολογισμό της Μ.Κ.Σ. Λίγο–πολύ είναι όλες ανακριβείς, πράγμα βέβαια απολύτως αναμενόμενο λόγω των πολλών παραμέτρων που υπεισέρχονται στους υπολογισμούς.

Θα μπορούσε κανείς να πληρώσει ένα εργαστήριο για να κάνει ένα τεστ καρδιακής κόπωσης όπου θα υπολογισθεί με μέγιστη προσέγγιση η Μ.Κ.Σ. του. Αλλά, πραγματικά, δε βρίσκω το λόγο να κάνει κάτι τέτοιο ένας ερασιτέχνης αθλητής.

Υπάρχει ένας απλός κι αποτελεσματικός τρόπος υπολογισμού της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας. Χρειάζεται απλά ένας παλμογράφος κι ένας κατά προτίμηση ανηφορικός στίβος όπου μπορεί κανείς να δώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Για τους Θεσσαλονικείς, ιδανική είναι η περίπτωση του Σέιχ Σου.

Έχω κάνει δυο φορές αυτή τη μέτρηση κι έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τη ρεαλιστικότητα των αποτελεσμάτων.


Τέλος 1ου μέρουςΧρήστος Στρογγύλης

Πολ. Μηχ/κός – MBADipM
2 comments:

  1. καλησπερα.ακολουθω προγραμμα με 8 σπριντ και οι σφυγμοι μου οταν τελειωνω ειναι 230-250. ειναι φυσιολογικο η πολυ ανεβασμενοι?

    ReplyDelete
  2. Μάλλον έχει πρόβλημα το καρδιοσυχνόμετρο! Είναι πάρα πολλοί!

    ReplyDelete