21.5.16

Καρκίνος των όρχεων και συμπληρώματα αύξησης μυικής μάζας







Το παρόν γράφτηκε με έναυσμα τις σχεδόν παράλληλες ερωτήσεις από 3 αναγνώστες του blog μου και της σελίδας μου στο facebook.

Αφορά την παρακάτω έρευνα που έγινε με την αιγίδα - ανάμεσα σε άλλους φορείς - των πανεπιστημίων του Yale και του Harvard και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2015 στο British Journal of Cancer.

Στόχος μου είναι να τη φέρω σε γνώση σας και σας προτείνω να τη διαβάσετε αυτούσια στο παρακάτω link για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.


http://www.nature.com/bjc/journal/v112/n7/full/bjc201526a.html


Τα σχόλια που θα κάνω είναι πάντα με καλή πίστη αλλά δεν είμαι ειδικός και για παραπάνω λεπτομέρειες καλό είναι να απευθυνθείτε σε ειδικούς. 


Τι λέει με λίγα λόγια η μελέτη;;

Λέει ότι αυτοί που κάνουν χρήση συμπληρωμάτων  αύξησης μυικής μάζας  (muscle building supplements - MBSs ) έχουν 65% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των όρχεων.

Ο κίνδυνος μεγαλώνει περισσότερο για:

- όσους άρχισαν την χρήση τους πριν από τα 25 τους - 121% αυξημένες πιθανότητες

- όσους χρησιμοποίησαν τουλάχιστον δυο διαφορετικούς τύπους συμπληρωμάτων - 177 % αυξημένες πιθανότητες

- όσους έκαναν χρήση πάνω από 3 χρόνια  - 156% αυξημένες πιθανότητες


Η έρευνα έγινε σε ένα δείγμα 356 αντρών που είχαν σχετικό ιστορικό και σε ένα δείγμα 513 που δεν είχαν κανένα ιστορικό .

Τα κύρια συστατικά των 30 διαφορετικών  MBSs στα οποία εστιάστηκε η έρευνα ήταν η πρωτεΐνη,η κρεατίνη και η ανδροστενεδιόνη.

Τώρα τι σχέση έχει μια παράνομη αναβολική προορμόνη με τα άλλα δυο κοινά συμπληρώματα,ο Θεός και η ψυχή τους!

Αλλά με την ευκαιρία να σας προειδοποιήσω ότι η ανδροστενεδιόνη βρέθηκε σε πολλά συμπληρώματα και πρέπει να προσέχετε πάρα πολύ τις πηγές σας. Εκτεταμένη η νοθεία αδέλφια που ψάχνετε στο διαδίκτυο για τις φθηνότερες τιμές!

Αναμφισβήτητα υπάρχει ισχυρός συσχετισμός και αυτό ας το αξιολογήσετε ο καθένας όπως θέλει. Από την άλλη σαφώς δεν υπάρχει σχέση αιτίου - αποτελέσματος.

Τι λέω εγώ με την μικρή μου πείρα:

1. Διαβάστε μόνοι σας την έρευνα γιατί είναι ενδιαφέρουσα και από πολύ έγκυρους φορείς. Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

2. Επειδή γίνεται χαμός στη σχετική βιομηχανία και στο βωμό του κέρδους είναι πολλοί διατεθειμένοι να σας κάνουν πειραματόζωα,να προσέχετε πολύ τις πηγές σας. 

Οι συσκευασίες να είναι με τους ελέγχους τους,τις σφραγίδες τους,τις εγγυήσεις τους κλπ.

3. Μη παίρνετε τίποτα μέχρι φθάσετε στα 20, έτσι ώστε ωριμάσετε,να ενημερωθείτε καλά και να αποκτήσετε ίδια άποψη.

4. Γενικά αν είστε ένας αγνός οπαδός του fitness μη χρησιμοποιείτε συμπληρώματα,δεν θα τα χρειασείτε. 

Με καλή άσκηση με βάρη και προσεγμένη διατροφή θα έχετε πολύ καλή μυικότητα. 

5. Άσχετα με τα αίτια,ο καρκίνος των όρχεων αυξήθηκε κατά 60% σε κρούσματα την τελευταία 35ετία.

Αυτά με πολύ αγάπη κι ενδιαφέρον για όσους με παρακολουθείτε συστηματικά!



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






5 comments:

  1. Αυτο ισχυει και για την "καθαρη" πρωτεινη ορου γαλακτος που σε αλλο αρθρο σου ειχες πει οτι αν εκανες μια εξαιρεση για συμπληρωματα θα ηταν αυτη!?

    ReplyDelete
  2. Δεν είπα κάτι δικό μου για να το σχολιάσω. Υπάρχει απλώς μια έρευνα. Πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο για να καταλήξουμε κάπου!

    ReplyDelete
  3. Ή έρευνα αν κατάλαβα λέει δλδ ότι 513 άντρες έγιναν πειραματόζωα περνωντας κάποια συμπληρώματα μέχρι να διαγνωστουν με καρκίνο; Λίγο κουλο μου ακούγεται

    ReplyDelete
  4. Συνθετικά πράγματα φτιαγμένα με κακής ποιότητας υλικά μαζί με επικύνδυνα γλυκαντικά, πρόσθετα, επικύνδυνα διεγρτικά κτλ... Λογικό μου ακούγεται. Ο κόσμος έχει μεγάλη άγνοια έχει ψύχωση με την πρωτείνη και δεν ασχολείται με το πως θα πάρει τα μέταλλα τα ιχνοστοιχεία τα αντιοξειδωτικά κτλ που λείπουν από τη διατροφή του. Το σώμα του διψάει για θρεπτικά συστατικά και αυτός ασχολείται μόνο με την πρωτείνη και τις θερμίδες. Όλα αυτά σε μια όξινη, κακή διατροφή και έτσι είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν τα προβλήματα.

    ReplyDelete
  5. Abyss Walker δεν το κατάλαβες καλά! Σύγκριση πιθανοτήτων έγινε ανάμεσα στα δύο γκρουπ.

    ReplyDelete