Όπως γνωρίζετε όσοι με διαβάζετε είμαι φανατικός υπέρμαχος των σύντομων και εντατικών προπονήσεων όπως τα σπριντ και η μεταβολική προπόνηση με βάρη με τα μινιμαλιστικά διαλείμματα ανάμεσα στα σετ.
Ειλικρινά πιστεύω - και το έχω δει επάνω μου - ότι αυτού του είδους οι προπονήσεις είναι οι πιο αποδοτικές αν πάρουμε σοβαρά υπόψη και τη διάσταση του χρόνου.
Αλλά οι προπονήσεις αυτές είναι για άτομα ήδη fit. Eιδικά τα σπριντ στην ύπαιθρο είναι για πολύ λίγο κόσμο.
Συνεπώς η αργή αερόβια αφορά σαφώς ένα μεγαλύτερο κομμάτι του γενικού πληθυσμού και είναι ευτύχημα να βλέπει κανείς ανθρώπους να σηκώνονται από τους καναπέδες και να εμπλέκονται μαζί της, όσο αργή κι αν είναι.
Το μεγάλο βήμα είναι να σηκωθείς από τον καναπέ και να κάνεις τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου και όσοι το αποφασίζουν χρειάζονται συμπαράσταση και στήριξη.
Κι επειδή οι δυνατότητες του ανθρώπου είναι απεριόριστες, σταδιακά μπορούν να φθάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα fitness. Αλλά πάντα με ένα βήμα τη φορά!
Aκόμη και το βάδισμα μπορεί να κάνει πολλά για κάψιμο λίπους αν γίνεται για αρκετή ώρα και με έναν ικανοποιητικό ρυθμό. Αν η διαδρομή περιέχει και κομμάτια ανηφόρας ακόμη καλύτερα.
Το ρεκόρ μου σφυγμών σε προπόνηση βαδίσματος είναι 174 σφυγμοί σε ανηφόρα. Άρα μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με το βάδισμα όταν δεν είναι βάδισμα διαλογισμού.
Όλο το μυστικό στην αερόβια είναι να μπορείς να ανεβάσεις σφυγμούς με έναν ασφαλή και διατηρήσιμο για το σώμα και κυρίως για τις αρθρώσεις τρόπο.
Το καλό με το βάδισμα είναι ότι είναι δύσκολο να τραυματιστείς μιας και δεν υπάρχουν οι προσγειώσεις του τρεξίματος.
Αν λοιπόν έχετε θέμα με παχυσαρκία,άλλες χρόνιες κλινικές καταστάσεις,κακή φυσική κατάσταση,αν μόλις αποφασίσατε να εγκαταλείψετε τον καναπέ σας,το βάδισμα είναι για σας η λογική αρχή.
Με προσεκτική και βαθμιαία δε κλιμάκωση μπορείτε να το κάνετε αρκετά δαπανηρό σε θερμίδες.
Επειδή όμως ο χρόνος είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε πρέπει σταδιακά κι εφ' όσον το σώμα σας ανταποκρίνεται, να γίνετε πιο αποδοτικοί.
Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα βασικά νοήματα της ζωής,η συνεχής βελτίωση.
Θα πρέπει να δοκιμάσετε το τρέξιμο αυξάνοντας σταδιακά την απόσταση πρώτα, και μετά την ένταση με την βοήθεια ενός απλού παλμογράφου.
Αν πάτε πίσω στις πρώτες μου αναρτήσεις θα μπορέσετε να υπολογίσετε εύκολα τη ελάχιστη και τη μέγιστη καρδιακή σας συχνότητα,τις ζώνες προπόνησης κλπ.
Και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα φθάσετε κάποτε στο επίπεδο των σπριντ για να μπορέσετε να γευθείτε την μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να δώσει μια προπόνηση στον άνθρωπο.
Αλλά πάντα προέχει αυτό που κάνετε να σας αρέσει,να λειτουργεί για σας δίνοντας σας τα αποτελέσματα που επιθυμείτε και πάντα σε καθεστώς ασφάλειας.
Μέσα από το blog είδα αυτά τα χρόνια απίστευτες μεταμορφώσεις από ανθρώπους που είχαν τη θέληση να κάνουν τη διαφορά στη ζωή τους.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Κύριε Στρογγυλή ευχαριστουμε κατ αρχάς για τις γνώσεις και τις εμπειρίες που μεταλαμπαδευετε σε όλους μας.απλα θα ήθελα μια διευκρίνιση όσον αφορά το είδος της αεροβιας με βάση την πρόσληψη υδατάνθρακα.σε καθεστώς χαμηλού υδατάνθρακα ή κετωσης ενδείκνυται ή διαλλειματικη αεροβια(σπριντ)???
ReplyDeleteKέτωση και σπριντ δεν είναι η καλύτεροι φίλοι και θα συνιστούσα 25-50gr υδατανθράκων μισή ώρα πριν την προπόνηση. Ένα είδος στοχευμένης κετογονικής δίαιτας.
ReplyDeleteΑν στόχος ειναι η καύση λίπους(αργή αεροβια ή διαλειμματικη),μεταπροπονητικα ξεχναμε τους απλούς υδατάνθρακες;Ανεβαζοντας την ινσουλινη καταστρεφουμε την καύση λιπους μετα την προπόνηση;
ReplyDeleteΠόσοι ξέρουν άραγε ότι η whey εκτινάσσει την ινσουλίνη στα ύψη; Μη το σκέφτεσαι! Αν είσαι υγιής και αθλείσαι θα είσαι ευαίσθητος στην ινσουλίνη και δεν θα έχεις πρόβλημα αποθήκευσης λίπους. Είναι πιο βασικό να ελέγχεις το θερμιδικό σου ισοζύγιο. Μπορείς να πάρεις μεταπρονητικά απλούς υδατάνθρακες αλλά με μέτρο. Τα φρούτα είναι πολύ καλή επιλογή.
Delete