Η θερμίδα (calorie) είναι το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για να αυξήσει τη θερμοκρασία 1gr νερού από τους 14,5 στους 15,5 βαθμούς Κελσίου. Η συντομογραφία της είναι cal. Μιλάμε λοιπόν για μια μονάδα ενέργειας.
Oι θερμίδες που χρησιμοποιούμε στη διαιτολογία και στην άσκηση για να δηλώσουμε πρόσληψη και κατανάλωση ενέργειας είναι το χιλιαπλάσιο της θερμίδας και συμβολίζεται με το Kcal (χιλιοθερμίδα= 1000 θερμίδες) ή το Cal.
Έχει όμως λανθασμένα επικρατήσει να γράφουμε cal ενώ στην ουσία εννοούμε Kcal.
Οι θερμοδυναμικοί νόμοι μας λένε ότι όταν η πρόσληψη της ενέργειας είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωσή της θα πάρουμε βάρος και το αντίθετο.
Εκείνο όμως που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι η σωματική μας σύνθεση δηλαδή το αν θα πάρουμε λίπος ή μυϊκή μάζα με την κατάλληλη διατροφή και ανεξάρτητα από την άσκηση.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να καίμε θερμίδες είναι το τρέξιμο με γρήγορο τέμπο. Το πόσες θερμίδες θα κάψουμε εξαρτάται απο αρκετές παραμέτρους με κυριότερες από αυτές το σωματικό μας βάρος,την ένταση της άσκησης και βέβαια το χρόνο.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να καίμε λίπος με παράλληλη διαφύλαξη της μυϊκής μας μάζας είναι η μεταβολική προπόνηση με βάρη.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ: Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ!
Αυτός ο τρόπος άσκησης μαζί με τη διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης είναι οι πιο κατάλληλες μορφές άσκησης για υψηλό μεταπροπονητικό κάψιμο θερμίδων (afterburn).
Για το πως μπορείτε να υπολογίσετε τις θερμίδες συντήρησης του βάρους σας ρίξτε μια ματιά εδώ:
ΠΩΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΑΣ
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
xrhsto, na rwthσω κατι εν μερει σχετικο εν μερει ασχετο...
ReplyDeleteοταν λεμε οτι η διατροφη μας εχει τοσο ποσοστο πρωτεινων,τοσο CH, τοσο λιπων, eννοουμε το ποσο των θερμιδων της καθε κτηγοριας δια του συνολικου ποσου θερμιδων που λαμβανουμε.
σωστα η λαθος?
θελω να πω, δεν καθομαστε να μετραμε γραμμαρια πρωτεινης, CH και λιπων, δεν αναφερεται στα γραμμαρια το ποσοστο, ετσι δεν ειναι;
thank u!
Όταν παίρνουμε συνολικά 3000 θερμ. και πρέπει το 50% να είναι υδατάνθρακες θα υπολογίσουμε 1500/4=375 γραμμάρια υδατάνθρακες. Συνεπώς θα πρέπει να γνωρίζουμε από σχετικούς πίνακες πόσους υδατάνθρακες περιέχουν οι τροφές.
ReplyDeleteTo 4 me tο οποιο διαιρεσες το 1500 τι ειναι;;;;
ReplyDelete4 θερμίδες αποδίδει 1gr υδατανθράκων.
ReplyDeleteden katalaba.
ReplyDeleteαν ηθελα να φτιαξω μια διατροφη με 50% CH, 30 πρωτεινη και 20 λιπος,
αυτο που εκανα μεχρι τωρα ειναι
να παιρνω των αριθμο των συνολικω θερμιδων που ηθελα να παρω στη μερα να τον πολλαπλασιαζω με το καθε ποσοστο ξεχωριστα και να καταληγω στις θερμιδες που αντιστοιχουν στην καθε απο τη μια κατηγορια. πχ 50% υδατανθρακες μιας διαιτας 3000 θερμιδων ισον 1500. Οποτε τα λαχανικα, τα φρουτα και οι υδατανθρακες που επρεπε να φαω στη μερα πρεπει να εχουν αθροισμα 1500 θερμιδες. To 30% x 3000 θα ηταν τα γαλακτοκομικα και τα κρετατα/ψαρια/αυγα και οτι περισσευε σε θερμιδες θα ηταν λαδι/ξηροι καρποι.
Ετσι χοντρα τα μοιραζα. Το γεγονος οτι τα γαλακτοκομικα εχουν λιγο υδατανθρακα το προσπερνουσα, τα κρεατα κ τα γαλακτικ/κα μου φροντιζα να ειναι απαχα ωστε να μην υπολογιζα λιπος απο εκει και τις πρωτεινες σε δημητριακα καλι λιπη δεν τις υπολογιζα καν για να μην μπερδευομαι. Για να ειμαι ακριβης δεν τις υπολογιζα σε ο,τι αφορα το ποσο θερμιδων που αντιστοιχουσα σε καθε κατηγορια, αν καθομουν και μετρουσα τις πρωτεινες που επαιρνα τη μερα, τις εβαζα κι αυτες μεσα.
Αυτο που σου περιεγραψα ειναι λαθος?
διορθωση: "Οποτε τα λαχανικα, τα φρουτα και οι υδατανθρακες" ειπα,
ReplyDelete"οποτε τα λαχανικα, τα φρουτα και δημητριακα" εννοουσα.
Πρόσεξε τι γίνεται π.χ. με το γάλα.
ReplyDeleteΤο γάλα λοιπόν έχει παραπάνω υδατάνθρακες από πρωτεινες,αντίθετα απ' ότι σου υποδεικνύει η διαίσθησή σου.
Συνεπώς αν πίνεις αρκετό γάλα οι απλοποιήσεις αυτές θα σε οδηγήσουν σε μεγάλες διαφορές. Γενικά όμως ο τρόπος που χρησιμοποιείς είναι σωστός.
Ο υπολογισμός των μακροθρεπτικών στοιχείων είναι τόσο πολύπλοκος που χρειάζεται λογισμικό.
Chris, καταρχην ευχαριστω που απαντας. Εσυ οταν φτιαχνεις το διαιτολογιο σου, χρησιμοποιεις λογισμικο? Ειναι δυνατο ενας ερασιτεχνης να βρει ενα τετοιο λογισμικο στο ιντερνετ πχ κ να μπορει να το χρησιμοπιησει?
ReplyDeleteOύτε γι αστείο! Πάω με την εμπειρία μου και ξέρω ότι είμαι κοντά.
ReplyDeleteΛογισμικά υπάρχουν πολλά αλλά δεν δίνονται δωρεάν.