Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι πολλοί τα καταφέρνουν μια χαρά χωρίς καθόλου αερόβια. Απλά είναι άσσοι στη διατροφή τους.
Κανένα πρόβλημα! Το θέμα είναι να γίνεται η δουλειά και είναι πολύ βασικό να ακολουθεί κανείς τις προσωπικές του προτιμήσεις.
Ενδιαφέρει ο τελικός προορισμός και όχι το μονοπάτι που ακολουθείται.
Σαν στρατηγική επιλογή βέβαια μπάζει από παντού αν συνυπολογίσεις το θέμα της υγείας.
Επίσης σε καθεστώς πίεσης χρόνου η αερόβια βοηθάει πολύ.
Τρεις προπονήσεις την εβδομάδα στα 30'-40', μέτριας ή έντονης έντασης αερόβιας φαίνονται να είναι ότι καλύτερο στις περισσότερες των περιπτώσεων. Σαφώς ο καθένας θα το προσαρμόσει στον εαυτό του.
Δεν μπορεί δηλαδή να ακολουθεί την ίδια τακτική αυτός που έχει παραπάνω κιλά, ή μη ικανοποιητική φυσική κατάσταση με κάποιον πολύ προχωρημένο.
Επίσης επειδή μιλάμε για μια άκρως δυναμική διαδικασία είναι λογικό το να αναπροσαρμόζουμε συχνότητα,ένταση και διάρκεια ανάλογα με τα αποτελέσματά μας.
Όταν η αερόβια ανακατεύεται σε ένα πρόγραμμα με βάρη,το πιθανότερο είναι ότι θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του από πλευράς μυικής μάζας.
Κι αυτό γιατί οι προσαρμογές σε ορμόνες,ένζυμα,μυικό ιστό και σύστημα τριχοειδών που επιφέρει η αερόβια είναι διαφορετικές από αυτές που επιφέρει η προπόνηση με βάρη.
Και πρακτικά η συσσωρευμένη κόπωση - ιδιαίτερα των ποδιών - θα επηρεάσουν σαφώς την ένταση και τα αποτελέσματα των προπονήσεων με βάρη αν οι δύο προπονήσεις δεν έχουν τη δέουσα χρονικά απόσταση που δεν μπορεί να πέφτει κάτω από τις 8 ώρες.
Κι αυτό ιδιαίτερα για τις προπονήσεις τύπου σπριντ που κανονικά πρέπει να μετράνε σαν μια προπόνηση αντιστάσεων μιας και καταπονούν τόσο πολύ τα πόδια.
Τώρα βέβαια, κάποιοι κάνουν περισσότερες αερόβιες προπονήσεις και τις αντέχουν κι επίσης έχουν και πολύ καλά αποτελέσματα.
Αλλά αυτοί είναι μάλλον η εξαίρεση μιας και τέτοιοι όγκοι προπονήσεων έχουν γενικά επιπτώσεις στη μυική μάζα.
Στο επόμενο θα δούμε και το πιο κατάλληλο είδος; αερόβιας προπόνησης.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Κύριε Χρήστο εγώ θέλω να χάσω κιλά,είμαι 48,κάνω διάδρομο η έντονο περπάτημα 45 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα. Πρέπει να κάνω και βάρη?και σε τι ένταση περπάτημα ?
ReplyDeleteΑν αντέχεις το τρέξιμο θα χάσεις πιο γρήγορα κιλά. Για ένταση όταν μιλάμε,όσο πιο έντονα τόσο καλύτερα αρκεί να το αντέχουμε με ασφάλεια.
DeleteΚαλημέρα σας! Έχω μια απορία και θα ήθελα την βοήθεια σας. Εδώ και 2 μήνες σχεδόν έχω κόψει την ζάχαρη, το άμυλο και έχω ελαττώσει κατά πολύ τους υδατάνθρακες. Έχω χάσει 7 κιλά και πάρα πολλούς πόντους...θέλω ακόμη 3-4 κιλά για να φτάσω στο ιδανικό μου βάρος. Τι γυμναστική μου προτείνεται για ενδυνάμωση και σύσφιξη? Βάρη ή αερόβια? Είμαι 43 ετών ...ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
ReplyDeleteΔεν χρειάζεται φιλοσοφία ότι χρειάζεσαι περισσότερο βάρη. Αλλά το σωστό είναι ένα μείγμα από τα δύο με έμφαση στα βάρη.
DeleteΘα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος επιλέξει να κάνει 3 φορές την μία εβδομάδα 30' τρέξιμο και την άλλη εβδομάδα 3 φορές βάρη δηλαδή να πηγαίνει μία, μία θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους κι όσο το δυνατόν στην ενδυνάμωση; ή καλύτερα μες την ίδια εβδομάδα συνδυασμός; Με εκτίμηση. Κώστας.
ReplyDeleteΣαφώς συνδυασμός!
Deleteεγω κανω αεροβια χαλαρα τρεις φορες την βδομαδα για να καψω λοιπος στα ποδια μετα κανω προβολες ανεβασμα σκαλας καμψεις μονοζυγο βυθισεις ειναι καλα?
ReplyDeleteΚαλά είναι αυτά αλλά το λίπος δεν χάνεται σε τοπικό επίπεδο. Δεν υπάρχει τρόπος να χάσουμε λίπος μόνο από τα πόδια.
DeleteΚαλησπερα. Έχω τελειώσει τεφαα και γνωρίζω ότιστην αερόβια καιμε πρώτα γλυκογονο και μετά λίπος. Στα 30 λεπτά άσκησης καιμε 50% λίπος 50% γλυκογονο. Μετά τα 30 λεπτά αερόβιας άσκησης το ποσοστό λίπους που καίμε ανεβαίνει. Γιατί λοιπόν μας προτείνετε να κάνουμε 3 φορές την εβδομάδα αερόβια διάρκειας 30 λεπτών όταν ο στόχος μας είναι η μείωση λίπους?
ReplyDeleteΔεν είναι προτιμότερο να κανουμε αερόβια πάνω απο μία η ωρα?
Διάβασε με προσοχή αυτό:
Deletehttps://muscleevo.net/fat-burning-myth/