10.6.17

Απώλεια μυικής μάζας: Τι λάθος κάνω; (1)
Δυσάρεστη και αποκαρδιωτική η απώλεια μυικής μάζας, ειδικά αν γυμνάζεται κανείς με σχετική συνέπεια.

Ποιοι είναι μερικοί πιθανοί λόγοι για κάτι τέτοιο; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Ένα θέμα είναι να σιγουρευτούμε αν πρόκειται όντως για μυική μάζα ή για κάποιο άλλο συστατικό της άλιπης σωματικής μας μάζας - συνήθως νερό ή γλυκογόνο.

Ένα άλλο θέμα είναι να αποκλείσουμε τις πάμπολλες αρρώστιες και κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με την απώλεια μυικής μάζας : νευροπάθειες,αρθρίτιδες,μυοπάθειες και ειδικά μυικές δυστροφίες κλπ

Τέλος είναι και το δέμα της σαρκοπενίας για το οποίο έχω γράψει εδώ:


ΣΑΡΚΟΠΕΝΙΑ: Ο ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΒΑΡΗ!Αν αποκλείσουμε όλα αυτά τα παραπάνω τι θα πρέπει να προσέξουμε στην περίπτωση που παρατηρούμε  απώλεια μυικής μάζας;

1. Τσεκάρουμε αν παίρνουμε επαρκή πρωτεΐνη

Χωρίς τίποτα να είναι γραμμένο σε πέτρα θα πρέπει να μη πέφτουμε κάτω από τα 1.4-1.5gr πρωτεΐνης /kg άλιπης σωματικής μάζας.

Μερικοί που γυμνάζονται σκληρά μπορεί να χρειάζονται έως και 2 gr πρωτεΐνης /kg άλιπης σωματικής μάζας.

Τώρα αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο στα δυτικά κράτη γιατί η πρωτεΐνη υπάρχει σε αφθονία και είναι και αρκετά φθηνή - μιλάω για πρωτεΐνη από τροφές.

Το κυρίαρχο θέμα όμως είναι να την πάρεις από τέτοιες πηγές που να προάγουν την καλή υγεία και να μη δημιουργούν χρόνια προβλήματα.

Για παράδειγμα θα έχετε όλοι σας ενημερωθεί για  τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΠΟΥ σχετικά με το κόκκινο κρέας που είναι κόλαφος για τους συχνούς καταναλωτές.

Άλλο πράγμα λοιπόν να πάρω την πρωτεΐνη μου από μη καλλιεργημένα ψάρια - αποφεύγετε κατά το δυνατόν τα καλλιεργημένα - και άλλο από μοσχάρι φουλ σε ορμόνες και αντιβιοτικά.

Όπως είναι και άλλο να τρως αυγουλάκια ελευθέρας βοσκής και άλλο αυτά από τα food factories.

Δεν θα κάνετε έγκλημα αν πάρετε κάποια πρωτεΐνη σε σκόνη αλλά αυτό ας είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας μιας και δεν είμαστε φτιαγμένοι να τρώμε σκόνες.


Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας2 comments:

  1. Χρήστο ποιά η γνώμη σου για την ηλεκτρομυοδιεργερση;Τα τελευταία χρόνια την πουλάνε σαν θαυματουργό προϊόν.Μπορεις να κανεις ενα άρθρο μελλοντικά.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν φαίνεται να αξίζει τον κόπο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών.

      Delete