Ρίξτε πρώτα μια ματιά στο 1ο μέρος αυτού του άρθρου εδώ:
Γλυκοπατάτες vs πατάτες: Τι ισχύει για την θρεπτική τους αξία: (1)
Για τα αντιθρεπτικά συστατικά που τόσο πολύ κατηγορούν τις πατάτες τι ισχύει;
Δεν δικαιολογούνται οι επιθέσεις αυτές.
Αντιθρεπτικά συστατικά έχουν όλες οι φυτικές τροφές σαν φυσική άμυνα κατά των ζιζανίων,των παρασίτων,διαφόρων ασθενειών και περιβαλλοντικών απειλών.
Τα συστατικά αυτά εμποδίζουν συχνά την απορρόφηση συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών ή και μπορεί να αποτελούν τοξίνες για το σώμα μας. Σχετίζονται ευθέως με τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών αυτών ουσιών.
Βέβαια ίσως όλοι γνωρίζετε ότι η πατάτα που είναι πράσινη περιέχει το δηλητήριο σολανίνη κι έτσι οι πράσινες πατάτες ή τα πράσινα μέρη τους πρέπει να πετιούνται.
Σαφώς και υπάρχουν αντιθρεπτικά συστατικά στις πατάτες - και λιγότερα στις γλυκοπατάτες - αλλά με το μαγείρεμα μειώνονται πολύ ή φεύγουν τελείως.
Μόνο όσοι έχουν δυσανεξίες,αλλεργίες και αυτοάνοσες καταστάσεις μπορεί να έχουν πρόβλημα,όχι τα υγιή άτομα.
Βιταμίνες και μέταλλα
Πλούσιες και οι δύο τροφές σε βιταμίνη C, τοκοφερόλες / βιταμίνη E και καροτενοειδή - πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης A - με μια σαφή υπεροχή της γλυκοπατάτας σε καροτενοειδή - όπως μαρτυρά και το χρώμα της.
Φυσικά ηρεμιστικά
Αν σας φαίνεται ότι η κατανάλωση τους σας ηρεμεί είναι γιατί περιέχουν φυσική διαζεπάμη (βάλιουμ),τυροσίνη(ντοπαμίνη) και τρυπτοφάνη(σεροτονίνη).
Άρα δεν σας φαίνεται απλά...
Αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά
Περιέχουν και οι δύο πολλά αντιοξειδωτικά,δηλαδή ουσίες που ελέγχουν τις οξειδωτικές βλάβες του σώματος.
Επίσης μικροθρεπτικά στοιχεία που ονομάζονται φυτοχημικά που δεν είναι παρά χημικές ουσίες της φύσης.
Δεν είναι απαραίτητες για τη ζωή αλλά μπορούν να εκτινάξουν την υγεία μας και την ενέργειά μας.
Λυκοπένιο,πολυφαινόλες,ανθοκυανίνες,ζεαξανθίνη,λουτεΐνη κλπ είναι μερικά μόνο από τα φυτοχημικά που περιέχουν και οι δύο τροφές.
Τελικές επισημάνσεις
- να τρώτε αποενοχοποιημένα και από τα δύο, είναι μια χαρά φυσικές τροφές με καλή θρεπτική πυκνότητα. Οι γλυκοπατάτες σ' αυτό υπερτερούν.
Απλά ο καθένας σας θα κάνει την εξειδίκευση για τον εαυτό του ανάλογα με τις ανάγκες σας,τους στόχους σας,τις γευστικές προτιμήσεις σας,τις πιθανές δυσανεξίες σας κλπ.
- προετοιμασία: προτιμάτε τις ψητές ή βραστές και όχι τηγανητές.
Φυσικές και όχι προπαρασκευασμένες.
Χωρίς κρέμες,σάλτσες και τυριά αλλά με λίγο λάδι ή βούτυρο.
- ο πλουραλισμός είναι καλός.
Δοκιμάστε διάφορες ποικιλίες.
Οι μωβ πατάτες π.χ. ισοδυναμούν από πλευράς θρεπτικής αξίας με blueberries.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Λευκές πατάτες κατά την περίοδο γραμμωσς;;; μήπως είναι αρκετά γρήγορος Υδατάνθρακας γι αυτή την περίοδο;
ReplyDeleteΜια χαρά είναι! Στην ποσότητα παίζεται το παιχνίδι.
DeleteΟι λευκές πατάτες κατά την περίοδο γραμμωσς;;; είναι αρκετά αργός Υδατάνθρακας;
ReplyDeleteΜετά την προπόνηση αργούς θέλεις; Δεν υπάρχει θέμα απλά προσοχή στις ποσότητες.
DeleteΚαλησπέρα σε όλους. Η μεγάλη διαφορά στην τιμή των δύο προϊόντων αξίζει να επηρεάσει στην προτίμηση μας;
ReplyDeleteΘέλω να πω αξίζουν οι γλυκοπατάτες τα λεφτά τους σε σχέση με τις κανονικές; Το αναφέρω γιατί παρόλο που προσωπικά μου αρέσουν πολύ περισσότερο οι γλυκοπατάτες, όχι ότι εχω θέμα και με τις απλές, το οικονομικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα μεταξύ των δύο προϊόντων.
Μπορείς να κάνεις ένα mix. Δεν θα σου τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό μια γλυκοπατάτα την εβδομάδα....
DeleteΈτσι ακριβώς. Άλλωστε τις θεωρώ γευστικότατες!!
ReplyDelete