1.1.18

H απόλυτη διατροφή για περισσότερους μυς - λιγότερο λίπος (1)








Όταν επιλέγουμε τη διατροφή μας, το πρώτο και κύριο κριτήριο θα πρέπει να είναι η υγεία και μετά όλα τ' άλλα. 
Τι να κάνεις μια διατροφή που π.χ. αυξάνει τη μυική μάζα αλλά βλάπτει τη υγεία;


Eυτυχώς όμως υπάρχει τρόπος να συνδυάσει κανείς όλα τα καλά πράγματα όπως:

- δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

- περισσότερη ενέργεια

- καλύτερη πνευματική διαύγεια

- καλύτερη σωματική σύνθεση με περισσότερη μυική μάζα και λιγότερο λίπος

- υψηλή λίμπιντο

- καλύτερη διάθεση

- λιγότερους ή καθόλου πόνους στις αρθρώσεις 

- λιγότερη χρόνια φλεγμονή και εκφυλιστικές ασθένειες κλπ.


Τα πάντα έχουν σχέση με τη διατροφή!

Και δεν είναι ότι οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν,αλλά τα γνωρίζουν κάπως θολά και συγκεχυμένα κι αυτό περισσότερο γιατί διαβάζουν αντιφατικά πράγματα στο διαδίκτυο:

- κάποιοι λένε ότι τα κορεσμένα λίπη σκοτώνουν, κάποιοι αλλοι συνιστούν να μη λείπουν από το διαιτολόγιο

- "μην τρώτε κρέας γιατί προκαλεί καρκίνο" ενώ άλλοι έχουν το κρέας στην πρώτη γραμμή

- κάποιοι ορκίζονται στο γάλα, κάποιοι άλλοι ακούν γάλα και τους σηκώνεται η τρίχα

- μη τρώτε υδατάνθρακες μετά τις 6-7 το απόγευμα, ο ένας.
 Φάτε ελεύθερα,αυτά ειναι βλακείες, ο άλλος.

- συχνά και μικρά γεύματα οι μισοί,οι άλλοι μισοί όχι πάνω από 3 γεύματα ή και διαλειμματική νηστεία

- πρωτεΐνη κάθε 3-4 ώρες λέει ο εξπέρ. Κι από δύο γεύματα να την πάρεις δεν υπάρχει θέμα λέει ο γκουρού.

- και πάει λέγοντας....

Θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο.


Πολλοί αναγκάζονται να τα σιχτιρίσουν όλα αυτά και να τρώνε όπως τους έρθει αλλά αυτό δεν ειναι σωστό μιας και η διατροφή είναι σχεδόν το πάντα για την υγεία μας.


Θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσο μπορώ με τη σειρά αυτή των άρθρων πάνω στη διατροφή.

Καλή χρονιά να έχουμε! Μπείτε δυναμικά στο 2018!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




10 comments:

  1. Μιχαλης ΕλεναJanuary 1, 2018 at 11:50 PM

    Να εισαι καλα Χρηστο περιμενουμε με αγωνια.Πρωτη φορα δε νιωθω μονη μου στη προσπαθεια μου για μια καλυτερη ζωη με γυμναστικη και σωστη διατροφη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εσύ να είσαι καλά Έλενα!

      Delete
  2. Καλή Χρονιά με υγεία και άσκηση! Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές! Αναμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια των άρθρων σου επ' αυτού του θέματος. Ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  3. Καλή και δημιουργική χρονιά

    ReplyDelete
  4. Μέρος 1ο: Xρόνια πολλά σ’ όλους με υγεία, αγάπη, ευεξία και δημιουργικότητα. Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας κύριε Χρίστο.

    Χρειάζομαι τη βοήθειά σας όσον αφορά τη διατροφή μου.

    Τα δεδομένα μου: Βάρος: σήμερα 76-77 κιλά. Προηγουμένως 70-72 για πολλά – πολλά χρόνια. Ύψος: 175 εκ. Ηλικία: 45 ετών.

    Τραυματισμοί και άλλα προβλήματα υγείας: Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Επικονδυλίτιδες, χρόνιες τενοντίτιδες και στους δύο ώμους. Μετά από κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα οφείλεται στη μορφολογία των ώμων μου που δεν επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη καθώς πιέζονται νεύρα, τένοντες και μύες, ιδιαίτερα στην περιοχή των ακρωμίων και των κορακοειδών αποφύσεων. Πολλές ώρες καθιστικής εργασίας καθημερινά (8 ώρες) και ακόμη ένα δίωρο σχεδόν στο αυτοκίνητο. Μηδενικός σχεδόν χρόνος ξεκούρασης μέχρι τις 10 το βράδυ καθότι έχω μικρά παιδιά και έχω τη φροντίδα τους αλλά και γενικότερα του σπιτιού. Χρόνιος ελαφρύς πόνος στη μέση. Αποκοπή πρόσθιου χιαστού στο δεξί γόνατο με μερική αποκοπή μυϊκών ινών τον Μάρτιο του 2007. Η ζημιά αποκαταστάθηκε μερικώς (όχι με επέμβαση) και αποφεύγω να παίξω ποδόσφαιρο λόγω απότομων και μη ελεγχόμενων κινήσεων. Έχω χρόνιο πρόβλημα αϋπνίας. Τον Ιανουάριο του 2017 έπαθα θρόμβωση (είμαι φορέας μίας γενετικής μετάλλαξης που ευνοεί τη δημιουργία θρόμβων, ευτυχώς όχι σοβαράς μορφής-όταν γυμνάζομαι πρέπει να φοράω ειδική κάλτσα συμπίεσης μέχρι πάνω). Μέχρι πριν λίγους μήνες έπαιρνα αντιπηκτικά και τώρα μία απλή ασπιρίνη καθημερινά. Όσον αφορά τις ασκήσεις πάντοτε συμβουλεύομαι τον γιατρό μου ο οποίος μου είπε ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ τέτοια πρόοδο μετά από θρόμβωση και μου λέει ότι είμαι τυχερός που δεν μου άφησε κάποιο μόνιμο πρόβλημα καθώς ήταν πολλοί θρόμβοι σε διάφορα σημεία του ποδιού. Μου απαγόρευσε ωστόσο κάποιες ασκήσεις και με περιόρισε σε άλλες για παράδειγμα μου απαγόρευσε τα σκουάτ.

    Στόχοι (κατά σειρά): 1. Μείωση σωματικού λίπους (μόνο στην περιοχή της κοιλιάς έχω) 2. Αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων (όσο γίνεται) 3. Αύξηση μυϊκής μάζας.
    Γυμνάζομαι τέσσερις φορές την εβδομάδα με βάρη με διαθέσιμο χρόνο γυμναστικής γύρω στα 80 λεπτά (χρόνο δεν βρίσκω αλλά κάνω) και το Σαββατοκύριακο ποδηλασία μία ώρα εκάτερη μέρα. Στο γυμναστήριο δεν χρησιμοποιώ σχεδόν καθόλου μηχανήματα αλλά κυρίως ελεύθερα βάρη. Έχω προσωπική καθοδήγηση από πολύ έμπειρο γυμναστή.


    ReplyDelete
  5. Μέρος 2ο: Από συμπληρώματα: isolate πρωτεΐνη, Ω3 και μία πολυβιταμίνη. Τον τελευταίο χρόνο παίρνω και αντικαταθλιπτικά καθότι πέρασα μετατραυματικό στρες και απώλεσα ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο το οποίο υπέφερε πάρα πολύ. Έχω διαβάσει αλλά δεν το υιοθετώ ιδιαίτερα ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών είναι δυνατόν να προκαλέσει αύξηση του βάρους, όχι το ίδιο το αντικαταθλιπτικό αλλά επειδή δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερους υδατάνθρακες. Έχω βάλει 6 σχεδόν κιλά από την έναρξη της χρήσης τους. Είχα διακόψει τη γυμναστική για 4 μήνες λόγω της θρόμβωσης και επανήλθα δριμύτερος! Παρόλο που είναι πασιφανές ότι απέκτησα μυϊκή μάζα, ταυτόχρονα μεγάλωσαν κατά δύο νούμερα τα παντελόνια μου, άρα έχω αύξηση περιφέρειας μέσης. Αυτό είναι κάτι που με ενοχλεί ιδιαίτερα.

    Ημερήσια διατροφή: Ξύπνημα στις 0530: Στον δρόμο για τη δουλειά ένα σκουπ πρωτεΐνη σε ρόφημα ρυζιού 300 ml. 0710 - 0730: Πρωινό με δημητριακά με 0,7% ζάχαρη (το λιγότερο στην αγορά) ή νιφάδες βρώμης σε ρόφημα ρυζιού 300 ml. 0930: Πιτάκι με δύο αυγά ολόκληρα και ακόμη ένα ασπράδι και μισό σκουπ βρώμη (home made!). 1100: 10 ωμά αμύγδαλα. 1230-1300: Γεύμα με πατάτα πουρέ/ρύζι/μακαρόνια και κρεατικό (πχ κοτόπουλο) με λίγα λιπαρά, ντομάτα/αγγούρι 1630: Μισό σκουπ πρωτεΐνη και 10 ωμά ανάλατα αμύγδαλα. 1730 - 1900 (συνήθως): Προπόνηση σοβαρή 1900: Μισό σκουπ πρωτεΐνη και μία μέτρια μπανάνα 1930-2000: Δείπνο με ρύζι/μακαρόνια/σπάνια πατάτα και κρεατικό και σαλάτα (αρκετή) 2130: Ένα μικρό γιαούρτι. Διατροφικές «αμαρτίες» ελάχιστες όπως ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα καθημερινά 2Χ2 εκατοστά.

    Η διατροφή μου αυτή είναι με ελάχιστες δυνατότητες απόκλισης καθώς έχω το ΣΕΕ που με περιορίζει στις επιλογές (για παράδειγμα δεν μπορώ να φάω μήλο, μπρόκολο, όσπρια γενικά κλπ) αλλά και στην ποσότητα του φαγητού αφού το στομάχι μου βαραίνει πολύ.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε για ανάγνωση του μακροσκελούς μηνύματός μου. (Έψαξα γενικά στο διαδίκτυο αλλά δεν μπόρεσα να καταλήξω κάπου καθώς οι απαντήσεις στο ερώτημά μου ποικίλουν).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή χρονιά φίλε! Η κατάσταση σου αν και όχι κρίσιμη είναι κάπως σύνθετη με πολλά θέματα ιατρικής φύσης που χρήζουν απαντήσεων από γιατρούς και μόνο.

      Delete