5.1.11

ΚΡΕΑΤΙΝΗ: ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ (2)
Διαβάστε επίσης:

ΚΡΕΑΤΙΝΗ: ΟΤΙ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ (1)


Η κρεατίνη αυξάνει τη διαθεσιμότητα της ενέργειας στους μύες. Κατά τη διάρκεια της αναερόβιας σκληρής προπόνησης (κυρίως βάρη και σπριντ) οι μύες χρειάζονται μεγάλες ποσότητες από άμεσα εκμεταλλεύσιμη ενέργεια.

Όταν αυτή η ενέργεια προσφέρεται αφειδώς με τη μορφή της συμπληρωματικής κρεατίνης είναι επόμενο ότι οι μύες μπορούν να δουλέψουν σκληρότερα κι εντατικότερα και να παράξουν περισσότερο έργο. Περισσότερο έργο στα βάρη σημαίνει περισσότερα κιλά ή περισσότερες επαναλήψεις ( ή και τα δύο).

Κι αυτό βέβαια με τη σειρά του σημαίνει περισσότερη μυϊκή μάζα.

Άρα η κρεατίνη δεν δημιουργεί ως δια μαγείας μυϊκή μάζα!

 Απλά χορηγώντας στους μύες έξτρα ενέργεια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξησή της.


Όπως είδαμε σε άλλες αναρτήσεις ("ο μεταβολισμός της άσκησης") τα μυϊκά κύτταρα αποθηκεύουν την ενέργεια τους υπό τη μορφή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP).

Το έργο λοιπόν που μπορούν να παράξουν οι μύες είναι άμεσα εξαρτώμενο από τη ποσότητα της αποθηκευμένης τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP).

Επειδή όμως οι ποσότητες αυτές είναι αντικειμενικά μικρές, παίζει ιδιαίτερο ρόλο ο ρυθμός παραγωγής τους και εκεί ακριβώς είναι που υπεισέρχεται η κρεατίνη ( θυμηθείτε: με τη μορφή της φωσφορικής κρεατίνης που είναι κρεατίνη με προσαρτημένες φωσφορικές ομάδες).

Η  κρεατίνη βελτιώνει τις επιδόσεις αυξάνοντας τον αριθμό των επαναλήψεων της ανακύκλωσης της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP). Δηλαδή δεν αυξάνει την πραγματική ποσότητα της αποθηκευμένης τριφωσφορικής αδενοσίνης.

Καλύτερη ανταπόκριση στην κρεατίνη έχουν όπως είναι αναμενόμενο από τα προλεχθέντα οι ταχείες ίνες. Οι βραδείες ίνες δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Επίσης κάποιοι άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα στην κρεατίνη. Προφανώς αυτοί που δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα είναι αυτοί που έχουν υψηλά επίπεδα κρεατίνης είτε λόγω διατροφής είτε λόγω αυξημένης φυσικής παραγωγής.

Όλα όμως έρχονται με ένα κόστος. Αύριο θα ρίξουμε μια ματιά στις πιο συνηθισμένες παρενέργειες της κρεατίνης που λαμβάνεται υπό μορφή διατροφικών συμπληρωμάτων.

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σαςhttps://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

2 comments:

 1. Φίλε Χρήστο, είμαι τακτικός αναγνωστης των διάφορων άρθρων σου.
  Σήμερα μεταξύ άλλων έτυχε να κοιτάξω κάποιο παλιότερο post με τα φρούτα μύρτιλο και κράνα τα οποία και γράφεις ότι βρίσκονται οπωσδήποτε στο διαιτολόγιό σου. Θα ήθελα να σε ρωτήσω από πού τα προμηθεύεσαι στη Θεσσαλονίκη και σε τι μορφή είναι (αποξηραμένα ή συμπληρώματα).
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Βασίλης

  ReplyDelete
 2. Tα αγοράζω αποξηραμένα από καταστήματα πώλησης ξηρών καρπών

  ReplyDelete