Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι όπως π.χ. η έλλειψη άσκησης και γενικότερα κίνησης, η κακή ενυδάτωση, ο προβληματικός ύπνος κλπ.
Αλλά με διαφορά νο 1 παράγοντας είναι η διατροφή και ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι αλλά ειδικότερα οι νεότεροι υιοθετούν μια άθλια διατροφή.
Ας δούμε τα βασικότερα συστατικά της άθλιας διατροφής τους.
1. Πολλή ζάχαρη
Όχι ότι κάποια ποσότητα θα ήταν πρόβλημα, δεν πρέπει να φθάνουμε στα άκρα.
Αλλά μιλάμε για πολλή ζάχαρη σε μορφή παγωτών, γλυκών, κρουασάν και δεκάδων άλλων αρτοποιημάτων, μπουγάτσας, ζαχαρωμένων ποτών και δημητριακών πρωινού κλπ.
Ποιο είναι ένα τυπικό πρωινό ενός νέου;
- μπουγάτσα ή κρουασάν με γάλα κακάο, τυρόπιτα, κουλούρια διάφορα και λοιπά αρτοποιήματα, ζαχαρωμένα δημητριακά, τέτοια πράγματα...
Έχετε δει στ' αλήθεια πολλούς να τρώνε για πρωινό βραστά αυγά, χαρουπόψωμο, φρούτα ή γιαούρτι με σπόρους, ξηρούς καρπούς και berries;
Εγώ δεν θα το έλεγα...
Η πολλή ζάχαρη λοιπόν κάνει πολλές ζημιές στον οργανισμό:
- βλάπτει την εντερική χλωρίδα, άρα δίνει καίριο και άμεσο χτύπημα στο ανοσοποιητικό
- προάγει τα αυτοάνοσα νοσήματα
- αυξάνει του φλεγμονώδεις δείκτες
- εμποδίζει την απόκριση των ανοσοκυττάρων και κυρίως των ουδετερόφιλων, άρα την ανοσιακή απάντηση στα παθογόνα.
2. Πολύ αλάτι
Τα αλάτι χρησιμοποιείται χωρίς μέτρο από τα ταχυφαγεία και τους παραγωγούς συσκευασμένων τροφίμων αλλά και από τα κάθε είδους deliveries.
Για περισσότερη νοστιμιά βέβαια αλλά και για τη δημιουργία εθιστικών γεύσεων σε συνδυασμό με λίπη και ζάχαρη.
Το πολύ αλάτι λοιπόν βλάπτει την εντερική χλωρίδα, αυξάνει τους φλεγμονώδεις δείκτες και το χειρότερο: είναι στενά συνδεδεμένο με τα αυτοάνοσα.
3. Φυτικά λάδια
Μιλάμε για σογιέλαια, ηλιέλαια, αραβοσιτέλαια κλπ.
Όλα αυτά τα λάδια που χρησιμοποιούνται στο φουλ από deliveries και ταχυφαγεία, σημαίνουν μεγαλύτερη χρόνια φλεγμονή και συνεπώς ασθενέστερο ανοσοποιητικό.
Λιγότερα ωμέγα- 6 λοιπόν και περισσότερα ωμέγα-3 και μονοακόρεστα όπως το ελαιόλαδο.
Συνεχίζεται..
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
No comments:
Post a Comment