2.7.11

Ονειρεύεστε να τρέξετε σε μαραθώνιο; Καλύτερα να ξυπνήστε! (1)







Το να έχει κανείς στις αθλητικές/fitness περγαμηνές του μερικούς μαραθώνιους θεωρείται σίγουρα η επιτομή της καλής φυσικής κατάστασης και τίτλος τιμής στο χώρο του fitness.

Eπειδή έχω τρέξει πολύ - στην ουσία λάτρευα να τρέχω μέσα στο Σέιχ Σου - καταλαβαίνω καλά το δέλεαρ και το κίνητρο του να προσπαθήσεις σκληρά για κάτι τέτοιο.

Έχοντας όμως διαβάσει πάρα πολλές έρευνες γύρω από το τεράστιο στρες που προκαλεί ένας αγωνιστικός μαραθώνιος στην καρδιά,γράφω αυτό το σύντομο κείμενο για να σας αποθαρρύνω από κάτι τέτοιο.

Έτσι πολύ απλά ένας μαραθώνιος βάζει την καρδιά μας σε τόσο στρεσογόνα κατάσταση που είναι δύσκολο να την αντέξει χωρίς μικρές βλάβες που δρουν σωρευτικά μέσα στο χρόνο.

Απλά οι καρδιές μας δεν έχουν σχεδιασθεί για τέτοια σοκ.

Θα έχετε ακούσει όλοι σας για αρκετές περιπτώσεις θανάτων,ακόμη και αθλητών παγκόσμιας κλάσης.

Οι άνθρωποι αυτοί υπέβαλαν τις καρδιές τους σε μαρτυρικές,ανοίκειες δοκιμασίες.

Δεν λέω ότι κινδυνεύετε οι περισσότεροι από μερικές κούρσες μαραθωνίου.

Λέω όμως ότι θα ήταν καλύτερα για την υγεία σας σε βάθος χρόνου να τις αποφεύγατε και να ασχολιόσασταν με άσκηση σαφώς πιο σύντομης διάρκειας. Θα αποκτούσατε καλύτερη υγεία και καλύτερο σώμα ξοδεύοντας πολύ λιγότερο χρόνο.

Αυτό αποδείχθηκε ξεκάθαρα από διάφορες έρευνες. Σε μια από αυτές που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο αμερικάνικο περιοδικό εφαρμοσμένης φυσιολογίας ελέγχθηκαν βετεράνοι μαραθωνοδρόμοι που ήταν σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Οι καρδιές των μισών είχαν ουλές σαν αποτέλεσμα της υπερπροσπάθειας κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων.

Το 'χουμε πει πολλές φορές: όσον αφορά στη σωματική άσκηση το πολύ δεν είναι σχεδόν ποτέ καλό. Χρειάζεται σύστημα,γνώση και μέτρο.

Τέλος του 1ου μέρους


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/





3 comments:

  1. ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ
    ΧΡΙΣΤΟ ΣΟΥ ΖΗΤΑΩ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ SUPER SET

    ReplyDelete
  2. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Ο ένας μαραθώνιος εμφανίζεται μετά τον αλλον και είναι καλό να ξέρουμε. Περιμένουμε κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το τρέξιμο. Άκουσα καρδιολόγο να λέει οτι και η Hiit είναι επικίνδυνη για την καρδιά!

    ReplyDelete
  3. Σε άτομα με κάποιο ιστορικό μπορεί! Σε υγιή όχι!

    ReplyDelete