Γάλα σταμάτησα να πίνω όταν η καζεΐνη άρχισε να μου προκαλεί κάποια προβλήματα δυσανεξίας όπως και σε πολύ κόσμο άλλωστε...
Αυτό έγινε αφορμή να ψάξω το πράγμα καλύτερα. Διάβασα πάρα πολλές έρευνες για τις βλαπτικές επιδράσεις του γάλακτος και των γαλακτοκομικών γενικά, και κατέληξα στο να τρώω μόνο 2-3 γιαούρτια και να πίνω ένα κιλό κεφίρ την εβδομάδα.
Παλιότερα κατανάλωνα πολλαπλάσιες ποσότητες, όπως επίσης κατανάλωνα και πολλά φρούτα για τα οποία μίλησα χθες.
Οφείλω να ομολογήσω ότι η μείωση των γαλακτοκομικών επέδρασε θετικά επάνω μου,τόσο που σκέπτομαι να τα κόψω δοκιμαστικά τελείως για 15 μέρες.
Δεν ανήκω σ'αυτούς που επηρεάζονται από 1-2 έρευνες ή από τις υπερβολές του κάθε τρελαμένου επιστήμονα αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η υπόθεση "γάλα" χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο και γιατί όχι πειραματισμό.
Ιδιαίτερα χρειάζεται έρευνα η σχέση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών με:
- τις αλλεργίες. Είναι γενικά παραδεκτό ότι τα γαλακτοκομικά ανήκουν στις πιο αλλεργιογόνες τροφές και πολύ συχνά αποκλείονται δοκιμαστικά από τη διατροφή των ασθενών.
- τις ιγμορίτιδες που δεν είναι άλλο από φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων
- τη χρόνια δυσκοιλιότητα
- τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
- τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
- τον καρκίνο του προστάτη αλλά και του μαστού
- τις πεπτικές διαταραχές
- το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου κλπ.
Βέβαια το να αφαιρέσει κανείς τελείως τα γαλακτοκομικά από τη δίαιτά του δεν είναι απλό πράγμα γιατί αποτελούν μια πολύ σημαντική διατροφική ομάδα που είναι δύσκολο πρακτικά να υποκατασταθεί.
Περισσότερα όμως για το θέμα θα δούμε αύριο.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Για τον καρκίνο του προστάτη έχω τις αντιρρήσεις μου.
ReplyDeletehttp://longevity.about.com/od/longevityandillness/a/milk_prostate.htm
Τι γίνεται όμως με όλα τα θετικά που προσφέρουν τα γαλακτοκομικά;
ReplyDeleteΔεν μιλάω για το λιγότερο θετικό(πρωτείνη) που είναι ο κύριος λόγος για το οποίο τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες όσοι ασχολούμαστε με fitness... Μιλάω για τις ευεργετικές επιδράσεις στα οστά (ειδικά σε μεγάλες ηλικίες, βλ. οστεοπόρωση), δόντια ,αλλά και σε εγκυμονούσες γυναίκες κλπ.
Και ας μην ξεχνάμε ότι το γάλα είναι η πρώτη τροφή που βάζει καθημερινά στον οργανισμό του κάθε άνθρωπος από την πρώτη μέρα της ζωής του.
Προτείνεις παρόλα αυτά να το αποφεύγουμε;
φίλε μου και μόνο αν δεις τις πρώτες χώρες σε κατανάλωση γαλακτοκομικων στον κόσμο και τις πρώτες χώρες σε οστεοπόρωση θα πάψεις να πιστεύεις το παραμύθι με τα γαλακτοκομικα και τα δυνατά οστά.Η πρώτη τροφή που βάζουμε στον οργανισμό μας είναι το γάλα της μάνας μας.Το γάλα της αγελάδας είναι ενα πολύ διαφορετικό τρόφιμο προορισμένο απο την φύση να μεγαλώσει ένα ζώο το οποίο θα φτάσει τα 700 κιλά με οτι συνεπάγεται αυτό για τα συστατικά που έχει το συγκεκριμένο γάλα. Εντελώς φιλικά
DeleteΕγω παλι, ρε Χρηστο δε μπορω να καταλαβω τι σοι ανθρωπος εισαι εσυ.
ReplyDeleteΠοση πειθαρχια πια και θυσίες γευσης κλπων ωραιων αμαρτιων στο βωμο της υγειας και του φιτνες?
2-3 γιαουρτια τη βδομαδα και 1 κιλο κεφιρ λες, πως ειναι δυνατον να εγκαταλειψεις ως ελληνας τη φετα, εστω την ελαφρια με τα λιγα λιπαρα?????????????/
Χωρις τυρι το φαγητο θα ηταν γολγοθας!
Να μη σου πω και χωρις το γαλα δεδομενου οτι τωρα τελευταια εχω παθει μια γευστικη πανδαισια με κρυο γαλα 0% βρωμη και μαυρες σταφιδες!
Epi tη ευκαιρια, ρε Χρηστο, δε μου λες και κανενα τρόπο να βρίσκω νόστιμο το μπροκολο?
ReplyDeleteΚ αλλα λαχανικα...
Δώστε τρόπους να τρώω τα λαχανικά μου με τα κιλά, γιατί δυσκολεύομαι/
Ευτυχως ειναι καλοκαιρι και τρωω χωριατικη με ελαφρια φετα, αντε οταν παιζει κοτοπουλο για πρωτεινη τρωγεται το μαρουλακικτλπ σε σαλατα ολα μαζι, αλλα γενικως ειναι μαρτυριο τα λαχανικα. Τρωω με τεραστια ευχαριστηση κατα σειρα προτεραιοτητας τα δημητριακα,τα φρουτα, τα λιπη, τις πρωτεινες και στα λαχανικα κανω αγωνα για να φαω δυο σαλατες τη μερα οπου δυο σαλατες ισον 5 κουπες φρεσκα λαχανικα(αν ειναι βραστα μετρανε για μιση)
Βοηθηστε με αδερφια!
Κιτρινα τυρια αν εριχνα πανω στις πρασιναδες θα ηταν μια χαρα, αλλα τα αποφευγω. Κι οταν παιρνω ειναι με χαμηλα λιπαρα και ειναι σαν σανος. Ειτε το ριχνω πανω στην πρασιναδα ειτε οχι ενα και το αυτο.
Allo κολπο που εχω βρει ειναι να παιρνω πρασινα φασολακια να τα κανω τουρλου με μελιτζανες καροτα κολοκυθακια κρεμμυδια κλπ, να τα μαγειρευω κανονικα σαν λαδερο με τη διαφορα οτι δε βαζω λαδι κ τα τρωω για σαλατα. το λαδι το βαζω στο πιατο μου οταν τσερβιρω αν και τρωγονται μια χαρα και χωρις.
ReplyDeleteσπανακορυζο επισης μ αρεσει αλλα αποφευγω το ρυζι οποτε ακυρο, τι αλλο????
Σαλατες με τρελλες, περιεργες σαλτσουλες η παρεμζανες κλπ τις ετρωγα ευχαριστως, οπως επισης τηγανητα λαχανικα με τζατζικι και πατατες:D, to 8εμα ειναι οτι ολα αυτα δε συναδουν με το φιτ κορμι ως καθημερινοτητα, κι εκει αρχιζουν τα προβληματα μου... Ξερω οτι πολλοι με νιωθετε εκει εξω...
ReplyDeleteσυμφωνώ απόλυτα το γάλα είναι μια διαφημιστική απάτη για τους ενήλικες και επιφυλάσσομαι αν χρειάζεται περα του μητρικού γάλατος! για το θέμα προστάτη θα το ψάξω και γώ!
ReplyDeleteAντρέα υπάρχουν εκατοντάδες μελέτες για το αντίθετο.Το πράγμα θέλει ψάξιμο.
ReplyDeleteΝικ είναι όντως δύσκολο να τα βγάλει κανείς από τη διατροφή του.
Προσωπικά τα καταναλώνω με μέτρο.
Αν είσαι υγιής δεν υπάρχει πρόβλημα.
Επειδή όμως το γάλα ανήκει στις πιο αλλεργιογόνες τροφές, χιλιάδες άνθρωποι θα ωφεληθούν αν το καταργήσουν.
Πηγές ασβεστίου υπάρχουν πάρα πολλές.
Δεν προτείνω να καταργηθεί αλλά να ψαχθεί η σχέση του με δεκάδες,επώδυνες σωματικές καταστάσεις με τις οποίες φαίνεται να έχει σχέση.
Ανώνυμε δεν είμαι άνθρωπος. Είμαι ένα κτήνος που ζεί χωρίς φέτα.
Εγώ φίλε δεν πάω με τη γεύση αλλά με την ευεξία και την παραγωγικότητα.
Παρεμπιπτόντως έχω φάει πολύ φέτα στη ζωή μου.
Το μπρόκολο μπορείς να το κάνεις al dente και να το συνδυάσεις με εξ. π. ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
Αποφάσισε σε τι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα. Στην γεύση ή στην υγεία;
"Ανώνυμε δεν είμαι άνθρωπος. Είμαι ένα κτήνος που ζεί χωρίς φέτα."
ReplyDeleteΜε εκανες και γελασα δυνατα! Χαλαλι σου και χωρις φετα το φαι!;)
"Εγώ φίλε δεν πάω με τη γεύση αλλά με την ευεξία και την παραγωγικότητα."
Ποσο ζηλευω που το λες με τοση επιγνωση και σιγουρια.
"Το μπρόκολο μπορείς να το κάνεις al dente και να το συνδυάσεις με εξ. π. ελαιόλαδο και μπαλσάμικο."
ReplyDeleteΔυστυχώς και πάλι δεν κατεβαίνει.
Γεια σου Χρηστο!Μ αρεσει πολυ το μπλογκ σου γιατι ολα σου τα θεματα εχουν βαθος!
ReplyDeleteΣε οσους δηλωνουν φανατικοι του γαλακτος θελω να υπενθυμισω πως το γαλα δεν ειναι φυσικη τροφη για κανεναν μα κανεναν ενηλικα!!Ειναι απολυτως απαραιτητο για τα μωρα, γι αυτο και ολα τα θηλαστικα το παραγουν, για τον πρωτο καιρο της ζωης του μωρου.
Το γαλα της μαμας αγελαδας προοριζεται για το μικρο της και οχι για καποιο ενηλικιωμενο ζωο. Αυτο ειναι κατι που μαλλον ολοι μας ξεχναμε λογω μαρκετινγκ...Οι αγελαδες ειχαν απλα την ατυχια να παραγουν γαλα σε μεγαλες ποσοτητες και με καταλληλες τεχνικες αυτες γινονται ακομα μεγαλυτερες. Υπαρχουν γαλατα πολυ πιο ευπεμπτα για τον ανθρωπο οπως το γαιδουρινο(οχι δεν αστειευομαι) αλλα ως ειδος δεν μπορει να ανταγωνιστει τις αγελαδινες ποσοτητες. Η ανθρωποτητα εχει περασει δυσκολους καιρους γι αυτο και η καταναλωση του γαλακτος ηταν σε καποιες συνθηκες απαραιτητες για την επιβιωση αλλα νομιζω πως πλεον δεν τιθεται τετοιο θεμα στις δυτικες κοινωνιες.
Με αυτο το ποστ δεν εχω διαθεση να αποτρεψω κανεναν απο το να πινει γαλα, την επομενη ομως φορα που θα το αγορασετε μηχανικα...ξανασκεφτειτε το!Προσωπικα δεν πινω ποτε γαλα αλλα καταναλωνω γιαουρτι και τυρι καποιες φορες την εβδομαδα ;-)
Βίκυ μου δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! Ευχαριστώ πολύ για την παρέμβασή σου!
ReplyDeleteΘέλω και εγώ να μειώσω τα γαλακτοκομικά, αλλά από που θα μπορώ να παίρνω πρωτεΐνη? (εκτός από το κρέας φυσικά)
ReplyDeleteΑυγά,ψάρια,όσπρια,ξηροί καρποί κλπ.
ReplyDeleteΈχεις διαβάσει Χρηστάρα το Nutrition for Champions του Dr Michael Colgan? Θα βρεις το κεφάλαιο 5 - Quit Milk (και τη σχετική τεκμηρίωση) εξαιρετικά ενδιαφέρον!!
ReplyDeleteΘανάσης Σπανός
Το μπρόκολο μπορείς να το βράσεις και με μέλι.. Γίνεται καταπληκτικό..
ReplyDeleteΤα σακχαρα του γαλακτος ειναι η κυριος παχυντικος παραγοντας του. Το διατροφικο λιπος ευθυνεται ελαχιστα στην αποθυκευση σωματικου λιπους
ReplyDeleteΣωστός!
ReplyDeleteΘανάση όχι αλλά έχω διαβάσει πολλά! Το έκοψα τελικά!
ReplyDeleteΧρήστο από την στιγμή που έχεις σταματήσει να πίνεις γάλα έχεις δει βελτίωσει στον οργανισμό σου; Πως καλύπτεις την απαιτούμενη βιταμίνη D στον οργανισμό σου;
ReplyDeleteΤο πρόβλημα είναι με το ασβέστιο. Για τη D φροντίζει ο ήλιος! 'Εχω δει μεγάλη αλλαγή,ναι!
ReplyDeleteΧρηστο καλησπερα παρακολουθω το blog περιπου ενα μηνα και εχω παρει παρα πολυ χρησιμες πληροφοριες οσον αφορα την διατροφη.Αυτο που θελω να σε ρωτησω ειναι τι προτεινεις δτην περιπτωση που νιωθουμε πολυ εντονη την επιθυμια για γλυκο.Ευχαριστω
ReplyDeleteΜαύρη σοκολάτα 70%,ταχινόμελο,μπανάνες είναι κάποιες λύσεις. Διάβασε τα άρθρα μου για το συναισθηματικό φαγητό!
ReplyDeleteΧρηστο τι γνωμη εχεισ για το κατσικισιο γαλα?
ReplyDeleteΠολύ καλύτερο από το αγελαδινό!!
ReplyDeleteΜέχρι πια ηλικία πρέπει να πίνουμε γάλα;
ReplyDeleteΔεν υπάρχουν κανόνες! Αλλά προσωπικά θα προτιμούσα όχι μετά την ενηλικίωση! Καθαρά προσωπική άποψη!Για το κατσικίσιο θα το συζητούσα! Εξαρτάται κι από τις δυσανεξίες σε λακτόζη και καζεΐνη!
ReplyDeleteκατσικισιο πινω εγω γιατι εχει κατσικες στο χωριο ο θειος μου.θα εχω θεμα με χοληστερινη?την αυξανει? φυσικα το βραζω καλα εννοειται.ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ReplyDeleteΓια έναν άνθρωπο που δεν έχει θέμα υγείας ή ιστορικό δεν τίθεται θέμα!
ReplyDeleteχριστο επειδη κανω χρονια διατροφη κ εχω ενα ποσοστο λiπους πολυκατω απο δεκα.το μονο που δεν μπορω να καταλαβω ειναι πως μπορεις να βγαζεις 200gr(π.χ)πρωτεινη χωρις γαλακτοκομικα κ συμπληρωματα.εγω συμπληρωματα δεν παιρνω αλλα αν κοψω γαλακτοκομικα ειναι αδυνατο να φτασω αυτα τα gr πρωτεινης.εντελως καλοπροαιρετα θα ηθελα την διατροφη σου μιας μερας.τελος πρωσοπικα μου ειναι αδυνατον να βαλω στην ρουτινα μου πανω απο 3γευματα κρεας.ξερεις ειναι το μονο κομματι απο τα αρθρα σου που βρισκω παραλογισμο τα γραμμαρια δεν βγαινουν....
ReplyDeleteΕχω παρατηρησει οτι εαν κοψω το γαλακτοκομικα προιοντα γινεται πιο ευκολη η οποια προσπαθεια απολειας βαρος μου κι αν κανω! Ομως ειμαι ακομα στην αναπτηξη,16 χρονων και δεν θα ηθελα να απεχω απο το γαλα απο αυτην την ηλικια..
ReplyDeleteΠροσέξτε: Δεν λέω κόψτε τα γαλακτοκομικά αλλά ψάξτε το λόγω πιθανών δυσανεξιών! Πολύ που τα έκοψαν γλύτωσαν από επώδυνες καταστάσεις. Την πρωτεΐνη μου μια και ρωτάς τη παίρνω από άπαχο κοτόπουλο και γαλοπούλα,πολύ ψάρι,αυγά βιολογικά και όσπρια.Δεν γίνομαι σκλάβος των αριθμών από τη στιγμή που το σώμα μου είναι τέλειο για την ηλικία μου.
ReplyDeleteΕσύ 16αρη δεν χρειάζεται να κόψεις το γάλα σε καμία περίπτωση. Το σκέφτεσαι μετά από αρκετά χρόνια!
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΘΥΛΑΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΕΙ ΓΑΛΑ. ΚΑΚΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ. ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ Κ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΡΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ. ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΡΟΥΤΗ ΄ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ΄ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, ΤΟΣΟ ΑΘΩΑ
ReplyDeleteΚαλα μην τρελενεστε κιολας,να κοψουμε και τα γαλακτοκομικα,σε λιγο θα μας πειτε να κοψουμε και το πουλι μας!Το μυστικο ειναι να τρωτε πολυ και να γυμναζεστε σαν διαολοι,να νιωθετε οτι λυγιζετε μπαρες. Νομιζετε οτι η μυες χτιζονται απο μονοι τους; θα σας απαγοητευσω,αν δεν σκισετε λιγο τον κω.. σας δεν γινετε τιποτα.
ReplyDeleteΔεν είναι ανάγκη να κόψουν τα γαλακτοκομικά όσοι δεν παρουσιάζουν δυσανεξίες (κι αυτοί είναι αρκετοί). Προσωπικά θα συνιστούσα πάντως βιολογικά προϊόντα και κυρίως από τα μικρά ζώα!
ReplyDeleteΧρήστο πόσο δίκιο έχεις..Ελάχιστα ατομα έχουν την ιδιότητα να μεταβολιζουν την λακτοζη.Για να μεταβολίσει το ανθρώπινο σώμα την λακτόζη, είναι απαραίτητη μια ουσία που λέγεται «λακτάση» και της οποίας η παρουσία εξαρτάται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο που εμφανίζεται σε πολύ λίγους ανθρώπους με συγκεκριμένη ομάδα αιματος. Οι άνθρωποι με ομαδα αιματος '0' δεν μεταβολιζουν την λακτοζη.. Τα μωρα έχουν το γονίδιο αυτό , το οποιο εξαφανίζεται σταδιακα στην ηλικια των 3 χρονων περίπου.. Και εννοείται το μητρικό γάλα δεν έχει καμια σχέση απολύτως από το "αγελαδινό" γάλα του εμποριου, όπου πολύ αμφιβαλλω αν έιναι από αγελάδα και οχι από σκονη που την πλασάρουν σαν γάλα στο εμποριο. Εγω προσωπικα χρησιμοποιω γάλα αμυγδαλου στη διατροφή μου, η ποσότητα πρωτεϊνης που περιέχει ειναι ιδια με του αγελαδινού γαλακτος . Υπάρχουν και άλλες επιλογές γάλα καρύδας, γάλα από κινοα κτλ που μπορουν να αντικαταστήσουν το αγελαδινό.
ReplyDeleteΚαι βέβαια είναι κι η καζεΐνη που δίνει προβλήματα δυσανεξίας σε ουκ ολίγους!
ReplyDeleteΧρηστο, πως μπορει καποιος να καταλαβει με σιγουριά αν εχει δυσανεξια στο γαλα;
ReplyDeleteΑν έχεις περίεργες μικροενοχλήσεις σε αρθρώσεις ή πεπτικό,το κόβεις για μια εβδομάδα και βλέπεις τι γίνεται.
ReplyDeleteΧρήστο το κεφίρ το φτιάχνεις μόνος σου και αν ναι με τι γάλα; Επίσης να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος λόγος που πίνεις μόνο ένα 1 κιλό την εβδομάδα.
ReplyDeleteΑγοράζω με βάση κατσικίσιο βιολογικό γάλα. Ναι υπάρχει λόγος,κάποιας μορφής δυσανεξία στην καζεΐνη.
Delete