2.5.09

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ:ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑΙ









Παρακάτω θα μιλήσουμε για τα μεγάλα όχι της υποστηρικτικής ενός προπονητικού προγράμματος διατροφής.

Τις τροφές αυτές θα πρέπει να τις αποφεύγετε όπως ο διάβολος το λιβάνι!


Και όχι μόνο εσείς που γυμνάζεστε και θέλετε να αποφύγετε το σαμποτάρισμα των επίπονων προσπαθειών σας και τα οδυνηρά πισωγυρίσματα ,αλλά και ο γενικός πληθυσμός για λόγους υγείας.


Προσέξτε πολύ καλά αυτό το σημείο και κάντε το σλόγκαν/motto:


άριστη άσκηση+άθλια διατροφή=κακό ως μέτριο αποτέλεσμα


άριστη διατροφή+μέτρια άσκηση=καλό αποτέλεσμα


άριστη διατροφή+άριστη άσκηση=αυτό που ονειρεύεστε




Υποστηρικτική διατροφή: τα μεγάλα όχι




-ζάχαρη


-άσπρο αλεύρι


-όλες οι τεχνητές γλυκαντικές ύλες


-ισογλυκόζη: προέρχεται από το καλαμπόκι και θα τη συναντήσετε σαν HFCS:high fructose corn syrup


-υδρογονωμένα και μερικώς υδρογονωμένα έλαια (τρανς λιπαρά)


-κάθε είδους αναψυκτικό


-ενεργειακά ποτά (αθλητικά ισοτονικά ποτά πρέπει να καταναλώνονται με μεγάλη περίσκεψη και μέτρο και μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης διάρκειας και έντασης αερόβιας άσκησης)


-άσπρο ψωμί


-άσπρο ρύζι


-ζυμαρικά από άσπρο αλεύρι


-όλα τα γλυκά ζαχαροπλαστείου και ιδιαίτερα οι πάστες και οι τούρτες


-όλα τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά και ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικού νατρίου


-κάθε είδους προτηγανισμένες τροφές . Επίσης τηγανισμένες τροφές ταχυφαγείων γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες τρανς λιπαρών και ακρυλαμιδίου.


-μαργαρίνες που περιέχουν τρανς λιπαρά


-τροφές που περιέχουν σχετικά μεγάλες ποσότητες από γλουταμινικό νάτριο (monosodium glutamate) γιατί κατά την άποψη μου προκαλούν εθισμό και συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας


-όλες οι σούπες σε κονσέρβα


-οι μαγιονέζες και τα παρεμφερή λιπαρά αρτύματα/dressings κλπ.


-τέλος όλα βιομηχανικώς παραγόμενα ψημένα αρτοποιήματα όπως π.χ. :κουλουράκια,κουλούρια,κέικ,μπισκότα,κρουασάν,κριτσίνια και όλα τα παρεμφερή. Πρόκειται για ένα εκρηκτικό συνονθύλευμα από πρώτες ύλες με μηδενική θρεπτική και υψηλότατη θερμιδική αξία.



Υποστηρικτική διατροφή: τα μεγάλα ναι



7.1. Όλα τα φρέσκα λαχανικά εποχής.


Αν θα 'πρεπε να ξεχωρίσω ένα θα ήταν το μπρόκολο για το οποίο ότι και να γράψω θα είναι λίγο.

Άλλα λαχανικά που εκτιμώ ιδιαίτερα για την πολύτιμη διατροφική τους αξία είναι οι αγκινάρες,το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.


Τα λαχανικά θεωρούνται από τις πυκνότερες θρεπτικά τροφές δηλ. έχουν πολύ υψηλό λόγο θρεπτικών ουσιών ανά προσλαμβανόμενη θερμίδα.


Είναι πηγή ινών,βιταμινών,μικροστοιχείων και φυτοχημικών πολλά από τα οποία έχουν εξαιρετική αντιοξειδωτική δράση.


Όσοι γυμνάζονται εντατικά χρειάζονται μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών τα οποία και μπορούν να προσλάβουν από τα λαχανικά με το συμφερότερο θερμιδικό τίμημα.


Εάν είναι εφικτό, καταναλώνετε τα λαχανικά σας ωμά.



7.2. Όλα τα φρούτα τα οποία όμως πρέπει να τρώγονται με περισσότερη φειδώ λόγω των υψηλών ποσοτήτων φυσικών σακχάρων που περιέχουν.


Έτσι τα φρούτα έχουν μικρότερη θρεπτική πυκνότητα απ' τα λαχανικά τα οποία θα μπορούσε κανείς να τρώει κατά βούληση.


Αν θα 'πρεπε να ξεχωρίσω κάποια φρούτα αυτά θα ήταν:


-τα ρόδια (τα οποία βέβαια είναι και δυσεύρετα και πανάκριβα)


- τα κράνα και όλα τα φρούτα του δάσους


-τα γκρέιπφρουτ


-τα ακτινίδια και τέλος...


-τα μήλα



7.3. Τα αυγά (ολόκληρα)



Ο κρόκος του αυγού περιέχει:



-εξαιρετικής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη


-πολύτιμη για τον εγκέφαλο
χολίνη

-περισσότερη και πιο βιοδιαθέσινη  λουτεϊνη από τα πράσινα λαχανικά. Η λουτεϊνη μαζί με την ζεαξανθίνη - που επίσης περιέχεται στον κρόκο του αυγού -προστατεύουν αποτελεσματικά έναντι του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδος, μιας πάθησης των ματιών που οδηγεί σταδιακά στην τύφλωση ένα πολύ υπολογίσιμο ποσοστό ηλικιωμένων ανθρώπων.
Τα περί χοληστερίνης λόγω κατανάλωσης αυγών είναι ένας από τους πολλούς υφιστάμενους διατροφικούς μύθους.

Όσοι είσθε υγιείς και  μπορείτε να καταναλώνετε κατά την άποψή μου δύο ολόκληρα αυγά τη μέρα και βέβαια όσα επί πλέον ασπράδια αυγού επιθυμείτε.

Προσωπικά τρώω δύο αυγά την ημέρα και η κακή μου χοληστερίνη είναι πολύ χαμηλή.

Προτιμώ τα ωμέγα-3
7.4. Οι ωμοί εδώδιμοι σπόροι και κυρίως οι ηλιόσποροι και οι κολοκυθόσποροι. Ειδικά οι τελευταίοι είναι για τους άνδρες απόλυτο must!
7.5. Οι ωμοί ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια.Πρόκειται για πραγματικές βόμβες θρεπτικών μικροσυστατικών. Το προφίλ των λιπαρών τους οξέων είναι από τα καλύτερα για την ανθρώπινη υγεία.


Η μεγάλη μεταστροφή της γνώμης των διατροφολόγων για τη θρεπτική αξία των ωμών ξηρών καρπών έγινε μετά το 1990.Τώρα η κατανάλωση τους συνιστάται ένθερμα από τους πάντες.
Το μόνο πρόβλημα: περιέχουν 600 θερμ./100 γρ. Να τους προτιμάτε ωμούς.
7.6. Αβοκάντο:από τις καλύτερες διατροφικές πηγές ωφέλιμων για την καρδιά μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα φρούτα αυτά - για φρούτα πρόκειται - δίνουν μια ευχάριστη,εξωτική νότα στο διαιτολόγιο των απανταχού υγιεινιστών.
7.7. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: πλέον το ψάχνουν σε όλο τον κόσμο τη στιγμή που εμείς το έχουμε άφθονο και πολύ προσιτό οικονομικά.
7.8. Στήθη γαλοπούλας και κοτόπουλου σαν μια πλούσια , άπαχη και αρκετά οικονομική πηγή πρόσληψης υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών.
Όταν τα καταναλώνετε υπό μορφή επεξεργασμένων κρεατοσκευασμάτων, δυστυχώς παίρνετε μαζί κι ένα σωρό συντηρητικά, μερικά από τα οποία -όπως π.χ. το νιτρικό νάτριο-είναι εξαιρετικά επιβλαβή για την υγεία.



7.9. Απλό,άσπρο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Αντισταθείτε σθεναρά στα πολύχρωμα,φαντεζί επιδόρπια γιαουρτιών που περιέχουν τόνους ζάχαρης ή συνθετικών γλυκαντικών ουσιών,πηκτικών και αμφίβολης ποιότητας καλλιέργειες.
Χρησιμοποιείτε κυρίως το γιαούρτι σαν πηγή ασβεστίου και λιγότερο το γάλα και το τυρί !7.10. Μικρά λιπαρά ψάρια και κυρίως το θείο δώρο που ακούει στο ταπεινό όνομα σαρδέλα. Θα πάρετε τα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά της με πρακτικά μηδενική πρόσληψη υδραργύρου.


Επίσης θα πάρετε μαζί το πολύτιμο και εξαιρετικά σπάνιο συνένζυμο Q10,κάλιο,σίδηρο φωσφόρο,ασβέστιο,σελήνιο βιταμίνη D και βέβαια εξαιρετικής ποιότητας πρωτεΐνη.
Ε,τι άλλο θέλετε ρε παιδιά με 5 Euro το κιλό;;;;
Θα κάνω ένα διάλειμμα για να φάω μερικές σαρδέλες να πάρω λίγο τα πάνω μου!


Άντε,καλή μου όρεξή!



Χρήστος Στρογγύλης




9 comments:

  1. Καπου ειχες αναφερει αν τρωμε γιαουρτι,να προτιμαμε αυτο με προβιοτικα,τι ειναι αυτα τα προβιοτικα τα βρισκεις στο εμποριο?ευχαριστω..

    ReplyDelete
  2. Είναι μύκητες που προσθέτει ο παραγωγός στη φόρμουλα του γιαουρτιού!

    ReplyDelete
  3. Εμεις που έχουμε φάρμα και εκτρέφουμε κουνέλια, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με το κοτόπουλο?
    Επίσης για τα μανιτάρια ποια η γνώμη σου και σε τι ποσότητες μπορούμε να τα καταναλώνουμε?
    Τέλος για τα dressing που ανέφερες να αποφεύγουμε, περιλαμβάνεται και η μουστάρδα?

    ReplyDelete
  4. Σαφώς! Tα μανιτάρια είναι υπέροχα και μπορείς να τρως συχνά! Για τη μουστάρδα δεν υπάρχει πρόβλημα γενικώς!

    ReplyDelete
  5. pollh kalh douleia xrhsto!se parakolouthw kairo twra kai ola ta tips sou einai akrws stoxeumena!sygxarhthria kai synexise etsi!

    ReplyDelete
  6. μακαρονια ολικης ποσες φορες τη βδομαδα ενδεικνυται?

    ReplyDelete
  7. Ευχαριστώ πολύ Jim!

    Δεν υπάρχουν κανόνες για τέτοια πράγματα! Θα έλεγα 2-3 γεύματα την εβδομάδα!

    ReplyDelete
  8. πως μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο προιοντα ολικής απ τη στιγμή που αν ριξει κανεις μια προσεκτική ματια στα ειδη ολικης αλεσης στα σουπερμαρκετ θα δει οτι μονο ολικης δεν ειναι??μπορουμε να βρουμε πραγματι 100% ολικης αλεσης στα σιγουρα??και οχι π.χ. 45-55%!!!

    ReplyDelete
  9. Στα ράφια με τα βιολογικά! Επίσης υπάρχουν κι αρκετά καταστήματα με βιολογικά!

    ReplyDelete