5.3.11

ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΜΙΑ ΘΕΡΜΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΡΜΙΔΑ; (1)




Έχουμε δει ότι για τη λήψη των θερμίδων ισχύουν οι νόμοι της θερμοδυναμικής.

Δηλαδή με απλά λόγια αν δημιουργήσεις θερμιδικό έλλειμμα θα χάσεις κιλά και το αντίθετα.

Υπάρχει όμως και η ποιοτική παράμετρος που έχει να κάνει σχέση με τη σωματική σύνθεση.

Εδώ μπορούμε να πούμε ότι μια θερμίδα δεν είναι μια θερμίδα ή ότι όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες μιας και μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική μας σύνθεση με διαφορετικό τρόπο.

Ας δούμε πως!

Οι διατροφικοί παράγοντες που που επηρεάζουν τη σωματική μας σύνθεση είναι κυρίως οι εξής:

1. Tο ποσοστό φυτικών ινών των τροφών που καταναλώνουμε.

Αν και οι φυτικές ίνες κατατάσσονται στους υδατάνθρακες έχουν μια βασική διαφορά από τους υπόλοιπους: δεν χωνεύονται και δεν αποδίδουν στην ουσία τις θερμίδες που περιέχουν (τη στιγμή όμως που προκαλούν κορεσμό).

Αν τρώτε λοιπόν πολλούς ινώδεις υδατάνθρακες (λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ανεπεξέργαστα δημητριακά με άλλα λόγια) τότε έχετε κάνει ένα πρώτο διατροφικό βήμα στη μάχη κατά του λίπους.

 Αύριο περισσότερα...



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



4 comments:

  1. ναι αλλα οταν ο θερμιδομετρητησ λεει 1 φλυτζανι φρεσκων λαχανικων ισον 25- 30 θερμιδες η οτι μια φετα μαυρο ψωμι 30 γρ εχειγυρω στις 10 θερμιδες λιγοτερες απο το ασπρο, δεν εννοειται οτι τις θερμιδες τις δινει με δεδομενο το γεγονος οτι οι φυτικες ινες δεν πεπτονται?

    ReplyDelete
  2. Όχι. Ο θερμιδομετρητής δεν κάνει τέτοιες διακρίσεις!

    ReplyDelete
  3. μα πως βρε χρηστο. αν δεν τις εκανε, θα ελεγε οτι το ασπρο ψωμι εχει ισες θερμιδες με το μαυρο αλλα δεν το λεει, το μαυρο ψωμι το εχει με λιγοτερες θερμιδες.

    ReplyDelete
  4. Eίναι γιατί το ενδοσπέρμιο έχει περισσότερες θερμίδες από το περικάρπιο.

    ReplyDelete