Mεγάλη είναι η σύγχυση που έχει ο κόσμο γύρω από το θέμα αυτό.
Και πολλές οι δίαιτες που έχουν χτιστεί γύρω από τα χαμηλά ποσοστά πρόσληψης υδατανθράκων.
Πιστεύεται γενικά και αόριστα ότι οι δίαιτες αυτές θα φέρουν μείωση του βάρους,κάτι όμως που αντικρούουν πάρα πολλές μελέτες:
Effects of low-carbohydrate diets versus low-fat diets on metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials.
Δεν μας παχαίνουν οι υδατάνθρακες! Οι πολλές θερμίδες μας παχαίνουν.
Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια δεξαμενή πρόσληψης βιταμινών μετάλλων και φυτοχημικών που είναι όλα απαραίτητα για μια καλή υγεία.
Επίσης είναι η προτιμητέα μορφή ενέργειας για όσους γυμνάζονται έντονα.
Διάκριση είναι η μαγική λέξη όταν μιλάμε για υδατάνθρακες.
Όντως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το άσπρο αλεύρι,η γλυκόζη - και η ισογλυκόζη - σε πολλά κράτη είναι που παχαίνουν τον κόσμο.
Όχι γιατί έχουν περισσότερες θερμίδες - δυνητικά θα μπορούσαμε να τρώμε όλη μέρα junk και να χάνουμε κιλά αντί να παίρνουμε - αλλά γιατί οι τροφές που τους περιέχουν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες επειδή από τη μια είναι πιο προσφιλείς στον ουρανίσκο κι από την άλλη προκαλούν λιγότερο κορεσμό απ' ότι οι φυσικές,ανεπεξέργαστες.
Τόσο απλά!
Δοκιμάστε να τρώτε ινώδη λαχανικά,όσπρια,πλήρη δημητριακά χωρίς ζάχαρη και θα δείτε πόσο δύσκολο είναι να παχύνετε.
Μάλιστα υπάρχει χώρος και για αμυλώδεις υδατάνθρακες αλλά εδώ το μυστικό είναι να προσαρμόζουμε τις ποσότητες τους στις ενεργειακές μας ανάγκες.
Αυτοί που γυμνάζονται σκληρά χρειάζονται τους αμυλώδεις υδατάνθρακες ενώ όσοι περνάνε μια καθιστική ζωή καλά είναι να τους αποφεύγουν.
Γιατί όμως αυτή η λύσσα με τις χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες;
Πιστεύω πως ο λόγος είναι η γρήγορη απώλεια κιλών τις πρώτες μέρες.
Μια απώλεια καθαρά συγκυριακή και οφειλόμενη στην εξάντληση του γλυκογόνου.
Κάποιος που κουβαλάει πάνω του 600gr γλυκογόνου - ηπατικό και μυικό μαζί -όταν το εξαντλεί κατά τις πρώτες μέρες της δίαιτας χάνει μαζί και 3-4gr νερού για κάθε γραμμάριο απολεσθέντος γλυκογόνου.
Έτσι ο κόσμος βλέπει κάτι εντυπωσιακές απώλειες της τάξης των 2 - 2,5 κιλών σε λίγες μέρες και σου λέει "εδώ είμαι,βρήκα το ιερό δισκοπότηρο της απώλειας κιλών".
Αυτό που χάνεται είναι γλυκογόνο και νεράκι,κι αυτά ακριβώς τα παίρνει κανείς επίσης εντυπωσιακά πίσω μόλις επανέλθει στα πρότερα.
Άρα είναι μύθος και ανοησία να λέμε συλλήβδην ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Τι γνώμη εχεις για τη κετογενική διατροφή; εχει γίνει ξαφνικα πολυ στη μοδα τελευταια. Δεν είναι οι χαμηλοι υδατανθρακες που κανουν λεει τη διαφορα, αλλα χαμηλοι υδατανθρακες σε συνδυασμο με ψηλά ποσοστά καλών λιπαρών.. Είμαι σκεπτικός με όλες αυτες τις "μόδες" που βγαίνουν, αλλα ετσι ημουν και με τη διαλλειματική νηστεία, μεχρι που τη δοκιμασα και ειδα ότι λειτουργει σε πολλα επιπεδα (όχι μονο για απώλεια λίπους αλλα κυριως για την υγεία και ευεξια). Υπαρχει μια ερευνα που δημοσιευτηκε σε εφημεριδα και βρήκαν λεει ότι σε βαθος χρόνου οσοι τρεφονται με πολλους υδατανθρακες και λίγο λίπος παρουσιαζουν προβληματα στο καρδιοαγγειακό τους, σε συγκριση με όσους περιορίζουν πολυ τους υδατανθρακες και συγχρονως ανεβαζουν την πρόσληψη λίπους πανω απο 50%-60% της διατροφής τους (κετογενικη διατροφη; ) όπου εριχναν το ποσοστο εμφανισης καρδιοαγγειακων προβληματων κατα μεγαλο ποσοστό.. ριξε μια ματια αν θες στην ερευνα http://health.in.gr/nutrition/news/article/?aid=1500159362
ReplyDeleteEίναι αστείο να μιλάμε για υδατάνθρακες και λιπαρά χωρίς να προσδιορίσουμε το είδος τους. Και τα δύο εμπεριέχουν ταυτόχρονα την κόλαση και τον παράδεισο.
DeleteΓια τη δίαιτα που αναφέρεις διάβασε τις απόψεις μου στα άρθρα που έγραψα το 2016.
ReplyDeleteΓεια σου Χρήστο,
ReplyDeleteεδώ κ κάποια έτη (5-6), επειδή σταμάτησα τη προπόνηση, δεν πρόσεξα διατροφή, συναισθηματικοί παράγοντες κτλ, έφτασα να έχω 35% λίπος τώρα (είχα περίπου 38% παλαιότερα), αλλά με άνω του μετρίου άλιπη μυική μάζα (21,34 FFMI).
Θα χρειαστώ να χάσω άλλα 24 περίπου κιλά (23% του τωρινού βάρους, που είναι 104). Η εικόνα μου δείχνει καλύτερη από αυτό που λένε οι αριθμοί.
Θεωρείς ότι μπορεί να αποφευχθεί χαλάρωση στη περιοχή της κοιλιάς, που είναι εξάλλου συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο ποσοστό;
Εκτός από αύξηση της περιφέρειας, που είναι αναπόφευκτο, η εικόνα δεν παρουσιάζει χαλάρωση όπως σε σοβαρά νοσογόνες καταστάσεις που κρέμονται κ το δέρμα δίχνει να έχει υποστεί σημαντικές βλάβες κ είναι φανερό πως κ να αδυνατίσουν το δέρμα δεν θα επανέλθει. Κάτι τέτοιο δεν έχω. Η εικόνα στη περιοχή της κοιλιάς είναι περίπου σαν το ποσοστό 35% στην εικόνα που έχεις αναρτήσει σε προηγούμενο άρθρο σου.
Σκοπεύω να χάνω 500-550 γρ/ ανά εβδομάδα, κάνοντας παύση-συντήρηση 4 εβδομάδων/ ανά οκτώ εβδομάδες "δίαιτας". Εννοείται σε συνδυασμό με κυκλική προπόνηση-σπριντ(ρυθμός 200μ) καθώς έχω τις αντοχές για κάτι τέτοιο. Είμαι 35.
Θεωρείς ότι μπορεί το δέρμα μπορεί να είναι μετά την απώλεια των κιλών σε καλή κατάσταση; Θα πήγαινες σε μεγαλύτερα διαστήματα αποχής από δίαιτα (πχ κάθε 8 κιλά, 2 μήνες συντήρηση κιλών κ όχι 1 μήνας) ή όχι;
Ευχαριστώ
Καλό είναι το σχήμα που επέλεξες,δεν υπάρχει λόγος να το αλλάξεις. Το γρήγορο χάσιμο κιλών θα ήταν πολύ επιβαρυντικό
DeleteΤρία ακόμη πράγματα παίζουν το ρόλο τους στις περιπτώσεις αυτές:
- η ελαστικότητα του δέρματος ( θέμα κυρίως γονιδιακό)
- η ηλικία
- ο αριθμός των χαμένων κιλών.
Έχεις καλές πιθανότητες να φθάσεις εκεί που θες χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες.
Τα διαβασα μόλις, με καλυψες πληρως!
ReplyDeletehttp://www.in2life.gr/wellbeing/nutrition/article/374285/ydatanthrakes-osa-prepei-na-gnorizete.html
ReplyDeleteΠοια ειναι η γνωμη σου για το αρθρο Χρηστο;
ReplyDeleteΚάποια σημεία με βρίσκουν σύμφωνο αλλά αυτό το ότι δεν υπάρχουν κακοί υδατάνθρακες βγάζει μάτια.
Delete