21.9.17

Σπλαχνικό λίπος: Τι είναι - πως το καίμε! (1)









Σπλαχνικό είναι το λίπος - visceral ή intra-abdominal fat - που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα όπως το συκώτι ,τα έντερα το πάγκρεας κλπ.







Δεν έχει σχέση με το υποδόριο λίπος (subcutaneous) που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και το οποίο έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με τον διηνεκή μας εχθρό που παλεύουμε να εξοβελίσουμε - συνήθως εις μάτην - έτσι ώστε να φανούν κάποτε οι κοιλιακοί μας.

Το υποδόριο λίπος βρίσκεται πάνω από τους κοιλιακούς ενώ το σπλαχνικό καλύπτεται από αυτούς.

Το υποδόριο λίπος είναι ο φανερός εχθρός,αυτός που τρεμοπαίζει σαν ζελές  σε κάθε βήμα μας και πάνω από τη ζώνη μας και τον οποίο μπορούμε να τσιμπήσουμε με τα δάχτυλά μας λέγοντας του " θα σου δείξω εγώ βρε παλιόπαιδο"....

Είναι το λίπος που εμπλέκεται στις φάσεις όγκου και γράμμωσης.

Το σπλαχνικό λίπος είναι ο κρυφός εχθρός και οι κρυφοί εχθροί ως γνωστόν είναι  και οι πιο επικίνδυνοι.

 Έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο επικίνδυνο από το υποδόριο.

Τα υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους συνδέονται ευθέως με καρδιακές ασθένειες,διαβήτη τύπου 2,ινσουλινοαντίσταση,δυσλιπιδαιμία κλπ.

Στο ότι μεγαλώνει η κοιλίτσα μας μετά από απανωτές διατροφικές ατασθαλίες παίζουν τον ρόλο τους και τα δύο είδη λίπους.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερο λίπος από τους υπόλοιπους και θα δούμε το γιατί στη συνέχεια.


Ας δούμε πρώτα γιατί το σπλαχνικό λίπος είναι πιο επικίνδυνο από το υποδόριο.


Έχει σχέση με την γειτνίαση του σπλαχνικού λίπους με την πυλαία φλέβα, τη φλέβα δηλαδή που συγκεντρώνει το αίμα από το πεπτικό σύστημα και το διοχετεύει προς το συκώτι μεταφέροντας συγχρόνως διάφορα προφλεγμονώδη χημικά που εκκρίνει το ίδιο το σπλαχνικό λίπος,χημικά δηλαδή που προάγουν την χρόνια φλεγμονή.


Περισσότερα όμως στο 2ο μέρος αυτού του άρθρου.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/







No comments:

Post a Comment