9.12.17

Υπερπροπόνηση: Τι κάνετε αν είστε υπερπροπονημένοι; (1)


Ρίξτε πρώτα μια ματιά εδώ:


Υπερπροπόνηση: Μην αγνοείτε τα σημάδια!Αν λοιπόν αντιληφθείτε να παραπάνω σημάδια μπορείτε και πρέπει να κάνετε τα εξής:


1. Χωρίς φόβο και πάθος,χωρίς τύψεις και χωρίς δεύτερες σκέψεις θα πρέπει να αναστείλετε το προπονητικό σας σχήμα για λίγες μέρες.

Αν έχετε και πόνο και μικροτραυματισμούς θα πάτε και παραπάνω,2-3 εβδομάδες ίσως.

Μη τρελαίνεστε! 

Κοντά στους 14 μήνες αχρηστεύθηκε το σώμα μου από σοβαρή περίπτωση υπερπροπόνησης, οπότε 2-3 εβδομάδες δεν είναι τίποτα αν ειναι να αποφύγετε τα χειρότερα.

Και μη φοβάστε για απώλεια μυικής μάζας. Θα είναι μικρή και θα την ανακτήσετε γρήγορα λόγω muscle memory.

Γενικά δεν θα κάνατε άσχημα αν παίρνατε προληπτικά μια εβδομάδα off κάθε 10-12 εβδομάδες αν γυμνάζεστε σκληρά. 

Να δώσετε δηλαδή μια περιοδικότητα στην προπόνησή σας με κάποια αποχή ή και με κάποιες φάσεις deloading.2. Χρησιμοποιήστε την εμπειρία και το ένστικτό σας!


Αν γυμνάζεστε για χρόνια και ξέρετε και πέντε πράγματα δεν είναι δα και πυρηνική φυσική να μάθετε να ακούτε το σώμα σας.

Αν νιώθετε κουρασμένοι και καταβεβλημένοι, αν δεν έχετε τη συνήθη όρεξη και ενθουσιασμό,αν σας ταλαιπωρούν μικροτραυματισμοί, αναπροσαρμόστε το πρόγραμμά σας στα νέα δεδομένα.

Δεν πρόκειται να μείνετε πίσω αν δεν βγαίνει το πρόγραμμα σας!

Το πρόγραμμα ποτέ δεν μπορεί να αντανακλά 100% τις δυνατότητές σας. 
Είναι προσεγγιστικό από την πρώτη στιγμή και πρέπει να προσαρμόζεται στις πραγματικές καταστάσεις και συνθήκες.

Θέλω να πω ότι τα προγράμματα δεν είναι γραμμένα σε πέτρα. 
Είναι φτιαγμένα με στοιχεία αυθαιρεσίας και επιβάλλεται να συντονίζονται στα μηνύματα που εκπέμπει το σώμα σας.Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/2 comments:

  1. Το μεγάλο μου μειονέκτημα. Δεν έχω εκούσια περιοδικότητα στην ένταση και τα βάρη της άσκησης. Παλιά πάθαινα (ενοχλητικούς) τραυματισμούς. Τώρα πια όχι. Τώρα έχω ακούσια περιοδικότητα. Δηλαδή, ρετάρω κι επανέρχομαι μιας και φτάνω πάντα στα όριά μου. Αλλά αυτά μεταβάλλονται από μόνα τους. Και μυαλό δεν βάζω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πολλοί τα παθαίνουμε αυτά. Κι εγώ πρώτος. Αλλά ήμουν τυχερός μέχρι το 2014 όπου τα πλήρωσα μαζεμένα. Ο άνθρωπος πρέπει να πληρώσει ακριβά για να βάλει μυαλό.

      Delete