Tα δεδομένα πάνω στις ετικέτες είναι για το ωμό κρέας.
Έτσι κατά το δυνατόν θα πρέπει να ζυγίζουμε το κρέας ωμό.
Είναι φορές όμως που αυτό δεν ειναι εφικτό.
Π.χ. για κρέας που το μαγείρεψε άλλος - η μαμά συνήθως - ή κρέας που μαγειρεύεται για το πρόγραμμα της εβδομάδες και τεμαχίζεται για να βγει σε μερίδες.
Το κρέας όταν ψήνεται χάνει βάρος γιατί εξατμίζονται το νερό και οι χυμοί του. Και το θέμα είναι ότι το τελικό βάρος εξαρτάται από τον βαθμό ψησίματος.
Δεν μπορεί να υπάρξει μαθηματική ακρίβεια αλλά στο περίπου ισχύουν τα εξής:
Μοσχαρίσιο κρέας
Από 500γρ ωμό κρέας θα πάρουμε 370-380γρ μέτρια ψημένο
Κοτόπουλο
Από 500γρ ωμό κρέας θα πάρουμε 350-360γρ μέτρια ψημένο
Σολομός άγριος
Από 500γρ ωμό κρέας θα πάρουμε 400-410γρ μέτρια ψημένο
Για να δούμε στο περίπου πόση πρωτεΐνη έχουν τα κρέατα αυτά.
Δεν υπάρχει ακρίβεια γιατί κάθε μέρος του ζώου έχει διαφορετική ποσότητα πρωτεΐνης ανά 100γρ βάρους.
Το μοσχάρι έχει 29-30 γρ ψημένο και 22-23 γρ ωμό.
Το κοτόπουλο έχει 30-31 γρ ψημένο και 22,5-23,5 γρ ωμό.
Ο άγριος σολομός έχει 25-26 γρ ψημένοs και 20-21 γρ ωμός
( ο ιχθυοτροφείου έχει 12-13% λιγότερη πρωτεΐνη).
Μια χοντρική λύση είναι να ζυγίζετε το κρέας ψημένο και να το πολλαπλασιάζετε επί ένα συντελεστή που θα είναι το πηλίκο του βάρους του ωμού κρέατος προς το ψημένο.
Στο βάρος που θα προκύπτει μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς σας με βάση τις διατροφικές πληροφορίες της ετικέτας.
Για παράδειγμα αν έχετε 150γρ ψημένο κοτόπουλο πολλαπλασιάζετε με 500/360 και βρίσκετε την αντιστοιχία σε ωμό κρέας,περίπου 208γρ.
Πάνω στην ετικέτα γράφει ότι το ωμό κοτόπουλο έχει 23γρ πρωτεΐνης / 100γρ βάρους και συνεπώς τα 150 γρ ψημένου κοτόπουλου θα έχουν (208 / 100 ) x 23= 48 περίπου γραμμάρια πρωτεΐνης
Για να δούμε στο περίπου πόση πρωτεΐνη έχουν τα κρέατα αυτά.
Δεν υπάρχει ακρίβεια γιατί κάθε μέρος του ζώου έχει διαφορετική ποσότητα πρωτεΐνης ανά 100γρ βάρους.
Το μοσχάρι έχει 29-30 γρ ψημένο και 22-23 γρ ωμό.
Το κοτόπουλο έχει 30-31 γρ ψημένο και 22,5-23,5 γρ ωμό.
Ο άγριος σολομός έχει 25-26 γρ ψημένοs και 20-21 γρ ωμός
( ο ιχθυοτροφείου έχει 12-13% λιγότερη πρωτεΐνη).
Μια χοντρική λύση είναι να ζυγίζετε το κρέας ψημένο και να το πολλαπλασιάζετε επί ένα συντελεστή που θα είναι το πηλίκο του βάρους του ωμού κρέατος προς το ψημένο.
Στο βάρος που θα προκύπτει μπορείτε να κάνετε τους υπολογισμούς σας με βάση τις διατροφικές πληροφορίες της ετικέτας.
Για παράδειγμα αν έχετε 150γρ ψημένο κοτόπουλο πολλαπλασιάζετε με 500/360 και βρίσκετε την αντιστοιχία σε ωμό κρέας,περίπου 208γρ.
Πάνω στην ετικέτα γράφει ότι το ωμό κοτόπουλο έχει 23γρ πρωτεΐνης / 100γρ βάρους και συνεπώς τα 150 γρ ψημένου κοτόπουλου θα έχουν (208 / 100 ) x 23= 48 περίπου γραμμάρια πρωτεΐνης
Ακόμη πιο απλά πολλαπλασιάζετε το ψημένο κρέας με ένα συντελεστή 1,25 - 1,35 και βρίσκετε την αντιστοιχία σε ωμό
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment