11.3.18

Προγράμματα αποτοξίνωσης: Τι ισχύει; (2)
Ρίξτε μια ματιά στο προηγούμενο μέρος αυτού του άρθρου εδώ:Προγράμματα αποτοξίνωσης: Είναι αποτελεσματικά ή αγγίζουν τα όρια της απάτης; (1)


Tα σώματα μας - και μιλάω για τον μέσο υγιή άνθρωπο -  έχουν μέσα τους έναν παντοδύναμο και πολύ σοφιστικέ μηχανισμό αποτοξίνωσης που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: 

- στο ανοσοποιητικό σύστημα

- στο συκώτι

- στη μικροβιακή χλωρίδα

Το μόνο πράγμα που έχει ανάγκη ο μέσος υγιής άνθρωπος είναι να εκτίθεται στις λιγότερες δυνατές τοξίνες και να διαφυλάσσει την υγεία και την καλή κατάσταση αυτών των πυλώνων με μια λογικά προσεγμένη διατροφή και έναν σχετικά υποστηρικτικό τρόπο ζωής / lifestyle.

To να προχωρήσει σε ένα είδος αποτοξίνωσης θα του κάνει μάλλον κακό αντί για καλό.

Αν πάρει για παράδειγμα προβιοτικά πρέπει να γνωρίζει ότι θα είναι απλά ένα δεκανίκι. 
Σαφώς έχουν κάποια αποτέλεσμα στη μικροβιακή χλωρίδα του εντερικού συστήματος αλλά δεν μπορείς να πεις ότι δημιουργούν ισορροπία, τάξη και καλύτερη βιοποικιλότητα στο έντερο.
 Αντίθετα ο αδιάκριτος βομβαρδισμός του εντέρου με έξωθεν βοήθεια, το πιθανότερο είναι ότι θα μπλοκάρει την ανάπτυξη της βιοποικιλότητας αντί να τη στηρίξει.


Προσωρινά ο λήπτης πιθανότατα θα νιώσει καλύτερα μιας και θα υπάρχει μια τεχνητή διέγερση του ανοσοποιητικού αλλά μεσομακροπρόθεσμα μάλλον θα υπάρχει πρόβλημα με την απορύθμιση της μικροβιακής χλωρίδας του ανοσοποιητικού και με πιθανή βλάβη του εντερικού φραγμού.


Κι αν μιλάμε για ασθενή;


Kι εκεί αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα και όχι τα αίτια. Είναι κοντόφθαλμη η λογική της αποτοξίνωσης.

Η θεραπεία είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και γενικά του μηχανισμού φυσικής αποτοξίνωσης με την αλλαγή στη δίαιτά τους,στον τρόπο ζωής τους,με τη μικρότερη έκθεση τους σε τοξίνες και με την ενίσχυση της εντερικής τους βιοποικιλότητας.


Και δεν λέω ότι μιλάμε πάντα για απάτη. Απάτη είναι ότι δίνεται τυχαία και χωρίς διάγνωση με μια λογική "one fits all".

Σίγουρα κάποιοι ειδικοί δίνουν επιβοηθητικέ,ς εξατομικευμένες λύσεις αλλά πάλι το ζητούμενο παραμένει η εξάλειψη των γενεσιουργών αιτίων και λυπάμαι πολύ αλλά αυτό δεν το βλέπουμε συχνά στην ιατρική.


Για να μείνει κάτι από δω:

Mη κάνετε του κεφαλιού σας και παίρνετε χωρίς διάκριση ότι βλακεία σερβίρει το διαδίκτυο. 

Πάντα πάρτε τη γνώμη ειδικού!

Αν είστε υγιείς μην ασχολείστε καθόλου γιατί μπορεί να πληρώσετε αδρά και να βγείτε από πάνω και χαμένοι.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε σοβαρό χρόνιο πρόβλημα,πάτε σε ένα ειδικό με τελικό στόχο να φθάσετε στο να διορθώσετε τα πρωτογενή αίτια.Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σαςhttps://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
No comments:

Post a Comment