10 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΘΑΝΑΤΟ - ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ (6)
9. Διάφορα βιομηχανοποιημένα αρτύματα/καρυκεύματα
- μαγιονέζα : δεν έχει καμία σχέση με τις σπιτικές βερσιόν (ελαιόλαδο και κρόκοι αυγών). Περιέχει υποκατάστατα αυγών,πολύ και όχι καλό λίπος - συνήθως σογιέλαιο από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια-και εξαιρετικά πολλές θερμίδες.
- κέτσαπ: όχι και η καλύτερη πηγή για το λυκοπένιό σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή ισογλυκόζη (HFCS) κι αλάτι.
- ακόμη χειρότερες είναι οι πιο επεξεργασμένες σάλτσες όπως πχ η σως ταρτάρ.
Αν η σάλτσα σόγιας σας φέρνει συνειρμούς υγείας να ξέρετε ότι απατάσθε.
Το μεγαλύτερο κακό με τα καρυκεύματα αυτού του τύπου είναι ότι μας εθίζουν σε ζάχαρη,αλάτι και λίπη και κυρίως ότι αλλοιώνουν τη γεύση μας.
Αν συνηθίσεις πχ να τρως μπρόκολο με σάλτσα τυριών είναι σχεδόν αδύνατον να φας μετά σκέτο μπρόκολο και αυτό είναι μια μέγιστη διατροφική ήττα.
Η συμβουλή μου είναι : μακριά από από τέτοιες τεχνητές,πολυεπεξεργασμένες γεύσεις. Μάθετε να απολαμβάνετε τις γεύσεις της φύσης.
10. Έτοιμες σούπες
Έχουν τρομερά ποσά από αλάτι. Μια κονσέρβα δίνει ένα γραμμάριο νατρίου.Επίσης πολλά τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο γλουταμινικό μονονάτριο.
Ο τύπος των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι αφυδατωμένος και σχεδόν πάντα υπάρχουν τρανς λιπαρά.
Η γεύση τους είναι απόλυτα συνθετική.
Να τις αποφεύγετε! Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας κάνει μια σπιτική σουπίτσα.
Εκτός λίστας αφήνω προσωρινά τα δημητριακά πρωινού αλλά οδεύουν προς τα εκεί με γρήγορους ρυθμούς. Σχεδόν όλα τα μεγάλα εμπορικά ονόματα μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των junk foods.
Kλείνω υπενθυμίζοντας:
- όσο περισσότερο μια τροφή αφίσταται της αρχικής της εμφάνισης τόσο πιο επικίνδυνη είναι.
- μην εθίζεστε σε έντονες γεύσεις.
- όταν βλέπετε πολλά συστατικά στη σύνθεση ενός προϊόντος, προσπεράστε το.
- συνηθίστε να τρώτε τις τροφές όπως τις παράγει η μητέρα φύση.
- οι Έλληνες είναι ο πιο παχύσαρκος λαός της Ευρώπης. Υπάρχει δραματική χειροτέρευση στις διατροφικές τους συνήθειες τις τελευταίες δεκαετίες.
- βοηθήστε με να μεταδώσω αυτό το μήνυμα σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο μιας και από το επίσημο κράτος δεν υπάρχει κανένα φώς.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Όπως είπε ο Jack LaLanne.... "If it tastes good spit it out" και "If man made it don't eat it"!!!
ReplyDeleteΚάτι ήξερε και έζησε μέχρι τα 96!!!!
Χρήστο θα ήθελα την άποψή σου στο εξής θέμα:καταναλώνω ημερησίως περίπου 2,2 με 2,4 γρ. πρωτείνης ανα κιλό σωματικού βάρους,μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για τα νεφρά ή κ το συκώτι ακόμα,μιας κ εκεί μεταβολίζεται η πρωτεινη;Υπόψιν οτι συνυπολογίζεται κ η ποσοτητα απο μη υψηλής βιολ. αξίας πηγές όπως γλουτένη ή όσπρια(τετοιες πηγές αφορούν περίπου το 25-30%) καθώς κ οτι γυμνάζομαι για 6 ημέρες με απίστευτη ένταση για 35 λεπτα(βαρη-αερόβια ενναλαξ).Επιπλέον προσπαθω να μειωσω το ποσοστο του λιπους μου κ καταναλώνω μειωμένες θερμίδες.
ReplyDeleteΌχι απ΄ότι είναι σε γνώση μου αλλά μείνε κάτω από τα 2γρ.
ReplyDeleteΆλλο ένα χρήσιμο άρθρο που μας βάζει σε σκέψεις σχετικά με την τροφή μας.
ReplyDeleteΕλπίζω να αλλάζουμε όλοι την λίστα για τα ψώνια μας,μετά απο αυτό.
καλησπερα συγχαριτιρια στο λινκ χαρις αυτο πηρα ασημενιο.
ReplyDeleteΚαλησπερα ωραιο αρθρο και σωστο αλλα παραξενευτητα με την σαλτσα σογιας?
ReplyDeleteΕχω ακουσει οτι τα προιοντα σογιας ειναι αριστα. Τι παιζει με αυτα?
Είναι τεράστιο το θέμα Γιώργο και σηκώνει πολύ ψάξιμο. Για προϊόντα ζύμωσης που δεν προέρχονται από μεταλλαγμένα φυτά έχω διαβάσει καλά πράγματα. Σχεδόν ότι κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι crap.
ReplyDelete