11.2.18

Διατροφικοί μύθοι: κρόκοι αυγών - υδατάνθρακες - κόκκινο κρέας










Χαμός στο διαδίκτυο από άρθρα με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και κομφούζιο στα κεφάλια του μέσου ανθρώπου που ψάχνει κάποιες αλήθειες για να πιαστεί.

Οι διατροφικοί μύθοι γεμίζουν άρθρα και περιοδικά και άντε να βγάλεις άκρη.

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.



1. Οι κρόκοι των αυγών μπορεί να σε βλάψουν.

Γιατί;

Διότι έχουν πολλή χοληστερίνη.

Δεν είναι έτσι τα πράγματα όμως!

 Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν τρώνε τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη δεν ανεβάζουν τη χοληστερίνη στο αίμα τους.
 Μόνο αυτοί που έχουν πρόβλημα στο να μεταβολίσουν την διαιτητική χοληστερίνη.

Σε όλες τις μελέτες οι υγιείς άνθρωποι που τρώνε ως και 6 πλήρη αυγά τη μέρα δεν φαίνεται να έχουν κανένα θεμα με τα επιπεδα της χοληστερίνης τους.


2. Οι υδατάνθρακες δεν είναι καλοί για την υγεία μας

Iσχύει για τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

 Ότι περιέχει ζάχαρη και άσπρο αλεύρι μας πάει προς τα πίσω από πλευράς υγείας γιατί μας γεμίζει με νεκρές θερμίδες.

Αλλά και διευκολύνει την παχυσαρκία γιατί οι τροφές αυτές είναι γενικά νόστιμες και πλούσιες σε θερμίδες και μάλιστα χωρίς να προσφέρουν ικανοποιητικό κορεσμό.

Αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα φρούτα,τα λαχανικά,τα όσπρια,το ρύζι, την κινόα,τις πατάτες κλπ;
Ποιος είναι αυτός που θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο;  

Είναι εύλογο να περιορίσει κανείς τους κακούς υδατάνθρακες για να μειώσει το βάρος του και να βελτιώσει την υγεία του αλλά καθόλου σοφό να περιορίσει φρούτα και λαχανικά χάνοντας τις κύριες πηγές πολυτίμων μικροθρεπτικών στοιχείων.


3. Το κόκκινο κρέας προκαλεί καρκίνο

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας προκαλεί καρκίνο. 
Όπως για παράδειγμα τα αλλαντικά που είναι φουλ σε νιτρώδη και νιτρικά άλατα και δημιουργούν νιτροζαμίνες.

Να αποφεύγετε και το καπνιστό κρέας!

Το ακατέργαστο κρέας είναι ύποπτο για καρκίνο και καλό είναι να το τρώτε με μέτρο. 

Στο κόκκινο κρέας ξεκαθαρίζουμε ότι συμπεριλαμβάνεται και το χοιρινό που πολλοί το θεωρούν άσπρο.


Αλλά προσέξτε:

πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός. 

Καμία σχέση το κρέας από ζώα βιολογικής εκτροφής που βόσκουν χορτάρι με αυτό που προέρχεται από τα food factories.
Το πρώτο είναι πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες συμπλέγματος Β, Α και Ε, το περίφημο CLA,σελήνιο,σίδηρο,κρεατίνη,ωμέγα-3 και άλλα.
 Άντε να τα βρεις όλα αυτά μαζί κάπου αλλού.
Kαι βέβαια πολύ λιγότερες βλαπτικές ουσίες.

Θα πει κανείς ότι και καμία σχέση στην τιμή επίσης αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο όπως και άλλο κεφάλαιο είναι η ηθική πλευρά του θέματος.

Και βέβαια να μη ξεχνάμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος στη δημιουργία ουσιών που ενθαρρύνουν τον καρκίνο. 

Συνιστάται να αποφεύγουμε δια ροπάλου το ψήσιμο στα κάρβουνα, ιδιαίτερα χωρίς μαρινάρισμα αλλά και το μαύρισμα του κρέατος στον φούρνο.
 Τα μαύρα κομμάτια θα πρέπει να κόβονται και να πετιούνται.

Και κάτι πολύ σημαντικό!

Το να τρώτε σωστά,να γυμνάζεστε και να μη καπνίζετε είναι πολύ πιο σημαντικό από το αν θα φάτε μία ή δύο φορές κρέας την εβδομάδα.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/






8 comments:

  1. Καλησπέρα Χρήστο, φοβερό το blog σου και ευχαριστούμε. Το ψωμί με 100% αλεύρι ολικής άλεσης, νερό και προζύμι(χωρίς πρόσθετα) θεωρείς ότι έχει διατροφική αξία ή θα ήταν καλό να αποφεύγεται ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eίναι σαφώς καλύτερη επιλογή από τα εμπορικά ψωμιά και δεν βλέπω πρόβλημα να τρως 2-3 φέτες τη μέρα. Εγώ δεν τρώω αλλά είναι μια καθαρά προσωπική επιλογή.

      Delete
  2. Όταν διαβάζω τα άρθρα σου με διαπερνά ένα ρίγος. Και ο λόγος είναι γιατί τα τελευταία 20 χρόνια έκανα την πιο άθλια ποιοτικά ζωή που θα μπορούσε να κάνει κάποιος. Τώρα τα τελευταία 2 χρόνια που σε ανακάλυψα έχω κάνει την πιο σημαντική αλλαγή που θα μπορούσα να κάνω εγώ στον εαυτό μου. Είμαι 42 χρονών και από τότε που άρχισα να σε παρακολουθώ έχω κάνει θαύματα και το σημαντικότερο είναι ότι συνεχίζω. Μην τα παρατήσεις γιατί εγώ σε χρειάζομαι όπως πιστεύω αρκετός κόσμος.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nα είσαι καλά! Είναι το blog αυτό μια ευκαιρία για μένα να βοηθήσω όσο μπορώ τους άλλους και να δώσω κάτι πίσω στην κοινωνία.

      Delete
  3. Χρήστο καλησπέρα. Υπάρχει κάποια σύσταση για το πόσο κρέας είναι ασφαλές να τρώμε μέσα στην εβδομάδα; Κόκκινο και λευκό;

    ReplyDelete
  4. Για το κόκκινο μιλάνε για μια κανονική μερίδα την εβδομάδα. Για βιολογικής προέλευσης ζώα τριπλάσια ποσότητα. Πουλερικά σαφώς πιο συχνά.

    ReplyDelete
  5. Ακόμη και έως μία φορά την ημέρα για πουλερικά;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάθε μέρα ναι,αλλά κι εδώ θα προτιμούσα βιολογικά.

      Delete