17.2.18

Υδατάνθρακες το βράδυ: παχαίνουν περισσότερο;
Ε,αυτό πια θα το έχετε ακούσει όλοι!

 Είναι δε από τις πιο συχνές ερωτήσεις που μου κάνουν οι φίλοι του blog και της σελίδας μου στο facebook.

Χωρίς πολλά πολλά λοιπόν. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Φυσικά και όχι! Αλλά πρόκειται για ένα μύθο τόσο βαθιά ριζωμένο στο υποσυνείδητό μας που ότι και να πεις, ότι και να γράψεις, ματαιοπονείς.


Μερικοί βάζουν και χρονικά όρια όπως να μη τους τρώμε μετά τις 6 - 7 - 8 το βράδυ. Πλάκα έχει να λες οι προ και μετά τις 20.00 υδατάνθρακες.

Όσους υδατάνθρακες και να φάμε  το βράδυ,θα χάσουμε κιλά και λίπος αν είμαστε κάτω από το ημερήσιο θερμιδικό όριο συντήρησης.

Για παράδειγμα αν το όριο συντήρησης του βάρους μας είναι 3000 θερμίδες και - θεωρητικά μιλώντας - φάμε ένα και μοναδικό γεύμα στις 9 το βράδυ μετά από ολοήμερη δουλειά,ένα γεύμα που να περιέχει 2000 θερμίδες από υδατάνθρακες,θα χάσουμε κιλά και λίπος.

Νόμος: Δεν παίζει παρά πολύ μικρό ρόλο η χρονική κατανομή των γευμάτων όσον αφορά την επίδρασή τους στο βάρος μας.


Τι μπορεί να γίνει όμως με το βραδινό φαγητό;

Mια πιθανή κατάσταση που μπορεί να μην είναι ελέγξιμη είναι ότι το βράδυ όταν είμαστε κουρασμένοι μπορεί να επιλέξουμε παρηγορητικά φαγητά κι όπως ξέρουμε η βάση τους είναι πάντα οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Με πιο απλά λόγια:

H κούραση το άγχος και η απογοήτευση μπορεί να να μας ωθήσουν σε συναισθηματικό φαγητό που περιλαμβάνει πίτσες,πιτόγυρα,μακαρονάδες με extreme σάλτσες,καμιά σκάφη προτηγανισμενες πατάτες κλπ.

Βάλε και κανένα ποτό με τα απαραίτητα συνοδευτικά και ξεπερνάμε άνετα το όριο συντήρησης.

Αλλά να είναι ξεκάθαρο: από αυτό παχαίνουμε και όχι επειδή φάγαμε υδατάνθρακες το βράδυ.


Αρκετά με τους αχρείαστους περιορισμούς! Οι πολλοί περιορισμοί φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.

Όσοι επιθυμείτε να τρώτε υδατάνθρακες το βράδυ μπορείτε να το κάνετε αρκεί να ελέγχετε την ποιότητά τους και το ισοζύγιο θερμίδων της μέρας.Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
2 comments:

  1. Κ Χρήστο το ορμονικό προφίλ δεν παίζει ρόλο ;έχω την αίσθηση ότι θεωρητικά το βράδυ αφού μετά παμε για ύπνο ο οργανισμός την περίσσεια ενέργειας θα την κάνει λίπος,μετά από ένα σημείο..αν κάνουμε υποθετικά ένα γεύμα το πρωί τον 2000 θερμίδων θα χρησιμεύσει ένα μεγάλο μέρος για ενέργεια..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θεωρητικά κάτι τέτοιο ακούγεται λογικό αλλά πως να βάλεις λίπος αν είσαι κάτω από τις θερμίδες συντήρησης;

      Delete