( Το παρόν άρθρο αφορά το τρέξιμο )
Εξαρτάται.
Από τους στόχους σου και την υποδομή σου κυρίως.
Αν θέλεις το απόλυτο και έχεις καλή υποδομή θα πας για σπριντ.
Το ίδιο αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος.
Από μία έως δύο προπονήσεις την εβδομάδα ανάλογα και με την ηλικία σου.
Αν είσαι 30 χρονών και σε καλή κατάσταση, δύο φορές την εβδομάδα είναι το καλύτερο.
Αν δεις ότι χωράει και τρίτη, σίγουρα οι προπονήσεις σου χάνουν από ένταση.
Αν είσαι 50 χρονών μη μπαίνεις στον πειρασμό να τα κάνεις πάνω από μια φορά την εβδομάδα.
Η αποκατάσταση μετά από τέτοιες προπονήσεις είναι πολύ αργή σ' αυτές τις ηλικίες.
Αν είσαι ακόμη μεγαλύτερος, ακόμη πιο αραιά.
Αν τα σπριντ είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για σένα, θα πας αναγκαστικά για πιο ήπιες μορφές αερόβιας όπως είναι το τρέξιμο με σταθερό τέμπο.
Εκείνο που χρειάζεσαι κατ' ελάχιστο είναι 3 x 30' την εβδομάδα. Σε συνδυασμό εννοείται με βάρη.
Αν είσαι σε φάση που θέλεις να χάσεις κιλά, μπορείς να πας μέχρι και 4 x 45' την εβδομάδα σε μια καρδιακή συχνότητα που να βγαίνεις άνετα.
Αν είσαι λάτρης του τρεξίματος και τρέχεις στην ύπαιθρο, αυτό ίσως είναι τρόπος ζωής για σένα οπότε μπορείς να το κάνεις σε μόνιμη βάση και σε πιο γρήγορο τέμπο.
Ας έχεις όμως στο πίσω μέρος του μυαλού σου τη σκέψη ότι το μέτρο είναι πάντα βασιλιάς και ότι προσέχουμε για να έχουμε αργότερα.
Αν βέβαια είσαι πιασμένος στα δίχτυα της κατάθλιψης, τότε επιτρέπεται κάποια υπερβολή δεδομένου ότι το τρέξιμο μέσα στη φύση είναι από τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά και πολύ καλά κάνεις που ακούς βερεσέ όσα λένε κάποιοι για τα σύνδρομα υπέρχρησης.
Καλύτερα να διολισθήσεις προς τον κίνδυνο της υπερπροπόνησης παρά προς την κατάμαυρη αγκαλιά της κατάθλιψης.
Αν δεν μπορείς να τρέξεις, περπάτα.
Το περπάτημα είναι πολύ ευεργετικό, ιδίως στις μεγάλες ηλικίες, επίσης για τις μέρες αποκατάστασης και τέλος σαν έξτρα κίνηση όταν κανείς προσπαθεί να χάσει κιλά.
Άρα όλα είναι σχετικά με πράγματα όπως στόχοι, υποδομή, ηλικία, προσωπική κατάσταση, ψυχολογία κλπ.
Δεν υπάρχει μια γενική απάντηση που να καλύπτει όλους, ούτε καν γενικές οδηγίες.
Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Καλησπέρα, Χρήστο.
ReplyDeleteΚαταρχάς, ευχαριστούμε για την αστείρευτη πληροφορία που προσφέρεις, ιδίως σ' εμάς που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα περί διατροφής και γυμναστικής. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω, αν είναι δυνατόν, να βάλεις ένα gadget με τις ετικέτες στ' αριστερά, ώστε να διευκολυνόμαστε στην ανάγνωση και των παλιότερων αναρτήσεων αλλά και να ανατρέχουμε ανά διαστήματα. Θα βόλευε πάρα πολύ.
Ευχαριστώ,
Αναστασία
Αναστασία είμαι άσχετος απ' αυτά. Δεν γνωρίζω πως να το κάνω.
DeleteΔεν είναι δύσκολο. Θα πας στον Πίνακα Ελέγχου, όπου πηγαίνεις για να κάνεις νέα ανάρτηση κι έχεις μπροστά σου τις συνολικές σου αναρτήσεις. Μετά, απ' τα αριστερά, θα πας Διάταξη. Λογικά, στα δεξιά, θα δεις κάπου την επιλογή gadget - εκεί που εμφανίζεται και το archive. Το πατάς. Πατώντας εκεί, θα σου εμφανιστεί μια λίστα με τα διαθέσιμα gadgets που μπορείς να προσθέσεις. Θα ψάξεις να βρεις το Ετικέτες και θα πατήσεις το '+'. Εκεί θα κάνεις τις επιλογές σου για το πώς θα εμφανίζεται το gadgetάκι. Επίλεξε, για παράδειγμα, όλες οι ετικέτες, αλφαβητικά και Σύννεφο. Τσέκαρε και την από κάτω επιλογή για να φαίνεται σε κάθε ετικέτα ο αριθμός των αναρτήσεών σου. Δηλαδή, εάν έχεις φτιάξει μια ετικέτα "ασκήσεις τρικέφαλων" κι έχεις δώσει πέντε ασκήσεις, θα εμφανίζεται το όνομα της ετικέτας με το 5 δίπλα. Πατάς Αποθήκευση και εμφανίζεται πλέον στα δεξιά, στη Διάταξη που βρίσκεσαι. Μπορείς να κάνεις drag&drop στο σημείο που θες να εμφανίζεται. Όταν είσαι έτοιμος, πατάς Αποθήκευση Διάταξης κι είσαι εντάξει.
DeleteΕξίσου ωραία gadgets που μπορείς να βάλεις είναι: αναζήτηση ιστολογίου και παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Δες και τα υπόλοιπα και προσθέτεις ό,τι σου αρέσει και βρίσκεις χρήσιμο.
Ό,τι χρειαστείς, εδώ είμαι.
Ευχαριστώ Αναστασία,πολλά φιλιά!
ReplyDeleteΘα ηθελα να ρωτησω εαν ειναι προτιμοτερο ανθρωποι που εχουν δισκοκηλες να αποφευγουν τα σπριντ.Ευχαριστω.
ReplyDeleteΣίμο δεν είμαι αρμόδιος να σου απαντήσω σε ένα θέμα ιατρικής φύσης,δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις.
ReplyDelete