Διαβάστε επίσης:
Ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΑΣ ΟΤΑΝ ΑΣΚΕΙΣΘΕ (1)
Kαι πως παράγεται η τριφωσφορική αδενοσίνη ( ATP);
Παράγεται μέσα από 3 διαφορετικά ενεργειακά μονοπάτια ( ή ενεργειακά συστήματα ή συστήματα ενεργειακής αναπλήρωσης):
1. Το σύστημα της φωσφορικής κρεατίνης
2. Την αναερόβια γλυκόλυση ή σύστημα γαλακτικού οξέος
3. Το σύστημα της κυτταρικής αναπνοής (αερόβιο σύστημα)
Τα δυό πρώτα ενεργειακά συστήματα είναι αναερόβια συστήματα ( ή αναερόβια ενεργειακά μονοπάτια ή συστήματα αναερόβιου μεταβολισμού).
Λίγα λόγια για το καθένα
Το σύστημα της φωσφορικής κρεατίνης
Έχει να κάνει σχέση με τα φυσικά αποθέματα κρεατίνης στον οργανισμό μας και με την κρεατίνη που προσλαμβάνουμε από τις τροφές ( εξ ου και η τρέλα με την κρεατίνη).
Τα αποθέματα φωσφορικής κρεατίνης αρκούν για να τροφοδοτήσουν μόνο 10¨ περίπου έντονης σωματικής προσπάθειας.
Μόλις εξαντληθούν, το σώμα μας στρέφεται στην επόμενη γρήγορη πηγή ενέργειας που δεν είναι άλλη από την αναερόβια γλυκόλυση.
Γλυκόλυση λέγεται η διάσπαση του γλυκογόνου των μυών αλλά και της γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα από πρόσφατη πρόσληψη τροφών.
Η αναερόβια γλυκόλυση είναι βραδύτερη ενεργειακή πηγή από το σύστημα της φωσφορικής κρεατίνης αλλά πολύ ταχύτερη από το σύστημα της κυτταρικής αναπνοής.
Δίνει ενέργεια για περ. 120" στους πεπειραμένους αθλητές που μπορούν λόγω φυσικής κατάστασης να εκμεταλλευθούν το σύστημα αυτό στο έπακρο.
(η συστηματική άσκηση οδηγεί σταδιακά σε αποτελεσματικότερη χρήση των αναερόβιων συστημάτων).
'Οταν τα αναερόβια συστήματα εξαντληθούν ή όταν οι ρυθμοί είναι βραδύτεροι τότε ενεργοποιείται το μοναδικό αερόβιο σύστημα,αυτό της κυτταρικής αναπνοής.
Είναι πολύ απλά το σύστημα που αποδομεί τα αποθέματα των μακροθρεπτικών συστατικών: υδατανθράκων,λιπών και σπανιότερα της πρωτεΐνης που προέρχονται από τη λήψη τροφής.
Το σύστημα αυτό δίνει ενέργεια που μπορεί να κρατήσει για αρκετές ώρες αλλά είναι σαφώς πιο αργό από τα αναερόβια συστήματα.
Μόρια απ' όλα τα μακροθρεπτικά στοιχεία αλλά κυρίως από γλυκόζη και λιπαρά οξέα ταξιδεύουν από διάφορα μέρη του σώματός μας προς τα μιτοχόνδρια των μυϊκών κυττάρων όπου μέσα από μια πολύπλοκη σειρά χημικών αντιδράσεων - κύκλος тου κıтρıκού οξέος ή κύκλος тου Krebs - παράγεται τελικά τριφωσφορική αδενοσίνη.
Περισσότερη τριφωσφορική αδενοσίνη δίνουν κατά σειρά τα λιπαρά οξέα,η γλυκόζη και τα αμινοξέα σε μια σχέση 131:36:12.
Τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούν για το σκοπό αυτό το μεταβολικό μονοπάτι που λέγεται β-οξείδωση ενώ η γλυκόζη και τα αμινοξέα χρησιμοποιούν το μονοπάτι της αερόβιας γλυκόλυσης.
Καθίσταται προφανές ότι για μπορούμε να αθλούμαστε αποτελεσματικά θα πρέπει να προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ότι η μη επαρκής λήψη τροφής θα κάνει τις προπονήσεις μας να υποφέρουν.
Τέλος του 2ου μέρους
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
Ωραια επιλογη θεματος!Χρησιμοτατη.Πολλοι τα εχουν μπερδεμενα αυτα στο κεφαλι τους.
ReplyDeleteΑν θες,διορθωσε και γραψε "10 δευτερολεπτα" και "2 λεπτα" .Μενει καλυτερα στον αναγνωστη ετσι γραμμενο συγκριτικα με τον τροπο που το εγραψες.
Σ ευχαριστουμε για την ευστοχα διαλεγμενη,απλα διατυπωμενη, συντομη,επιστημονικη ενημερωση.
Eπισης, για να ειναι πιο ολοκληρωμενο αυτο που προσπαθησες να πεις θα μπορουσες να εξηγησεις λιγο παραπανω το "
ReplyDeleteΔίνει ενέργεια για περ. 120" στους πεπειραμένους αθλητές που μπορούν λόγω φυσικής κατάστασης να εκμεταλλευθούν το σύστημα αυτό στο έπακρο.
(η συστηματική άσκηση οδηγεί σταδιακά σε αποτελεσματικότερη χρήση των αναερόβιων συστημάτων)."
και αν ειναι ευκολο, εξηγησε μας και τι ειναι η κρεατινη.Την αναφερεις αλλα δεν εξηγεις τι ειναι.Κ ειναι μια λεξη που ακουγεται πολυ...Αλλα δε νομιζω να ξερουν και πολλοι τι ακριβως ειναι αυτο το πραγμα,ονοματι κρεατινη.
Τι ειναι η κρεατίνη και βοηθάει τελικα στην αντοχή και στην αυξηση της μυικης μάζας?
ReplyDeleteΠάνε στον Ιανουάριο του 2011 και διάβασε τα 4 άρθρα για την κρεατίνη!
ReplyDeleteΧρήστο καλησπέρα...Έχω διαβάσει ότι από την καύση της τριφοσφωρικης αδενοσυνης για ενέργεια το σώμα μας την διασπά σε δυφοσφορικη αδενοσυνη την οποία χρησιμοποιει και παραγωγό της καύσης είναι το γαλακτικο οξύ το οποίο παραμένει στους μύες και έχουμε αυτή την έντονη αίσθηση της κούρασης..ισχύει κάτι τετοιο;;
ReplyDeleteΙσχύει και γι αυτό οι δρομείς συμβουλεύονται συχνά τα καρδιοσυχνόμετρά τους προσπαθώντας να μένουν σε σφυγμούς κάτω από το αναερόβιο κατώφλι ή κατώφλι γαλακτικού οξέος,
Delete