5.12.10

ΠΑΤΑΤΕΣ: ΕΧΘΡΟΙ Ή ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΓΥΜΝΑΖΟΝΤΑΙ;






Οι πατάτες απέκτησαν  κακή διαιτητική φήμη από τότε που άρχισε να γίνεται λόγος για το γλυκαιμικό δείκτη.

Αυτόματα όσες τροφές είχαν ψηλό γλυκαιμικό δείκτη - ανάμεσα τους και τα καρότα,οι πατάτες και το πεπόνι(!!) - στάλθηκαν στο πυρ το εξώτερο.

Όταν ο γλυκαιμικός δείκτης κατανοήθηκε καλύτερα και εισήχθη και η έννοια του γλυκαιμικού φορτίου οι αντιδράσεις καταλάγιασαν αλλά η ρετσινιά έμεινε.

Δεν θα ισχυρισθώ ότι η πατάτα ανήκει στις απολύτως καλύτερες τροφές τόσο υπό το πρίσμα της υγείας αλλά και της άσκησης αλλά πιστεύω ότι σαφώς έχει θέση στο διαιτολόγιο του αθλούμενου και ότι είναι από τις πιο παρεξηγημένες τροφές.

 Μάλιστα είναι παρασάγγας ανώτερη από τις συνηθισμένες αμυλώδεις τροφές όπως το ψωμί,τα ζυμαρικά και το άσπρο ρύζι.

Καμία σύγκριση! Πρόκειται για φυσική τροφή και μάλιστα κατάλληλη για τους όχι και τόσο λίγους που παρουσιάζουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Τι καλούδια έχει για την αφεντιά μας η πατάτα:

- πολλά φλαβονοειδή

- αρκετή βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) αλλά και άλλες του συμπλέγματος Β όπως π.χ. φυλλικό οξύ

- πολύ βιταμίνη C (surprise!)

- φυτικές ίνες

- υπολογίσιμη κερκετίνη

- κάλιο κλπ.

Τι λέει λεβεντόπαιδα; Μήπως σας πέρασε ο αμυλώδης τρόμος;

Για όσους γυμνάζονται οι πατάτες είναι μια απόλυτα αποδεκτή τροφή ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει κανείς παραμέτρους όπως το κόστος και η πρακτικότητα.

Αποτελούν ιδανική μεταπροπονητική τροφή γιατί αποκαθιστούν όσο λίγες τροφές τα επίπεδα του γλυκογόνου.

Επίσης διαθέτουν υψηλή ικανότητα κορεσμού,βασικό πλεονέκτημα για όσους προσέχουν τις θερμίδες τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να τις φάτε είναι βραστές ή ψητές. Ποτέ τηγανιτές και σε μορφή πουρέ. Βράστε τις με τη φλούδα τους για να κρατήσετε το μάξιμουμ των υδατοδιαλυτών βιταμινών και αν  μπορείτε φάτε την κι αυτήν.

Το σίγουρο είναι ότι η πατάτα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια μπάλα από άμυλο!


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!




Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας






11 comments:

  1. Σε κάποιο site βρήκα το παρακάτω και θα ήθελα την άποψή σας:
    Η γλουτένη υπάρχει στα παράγωγα σίτου (το ψωμί με λίγα λόγια) και ίσως είναι από τις χειρότερες τροφές που βάζουμε μέσα στο σώμα μας, ειδικά αν στόχος μας είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας και αντοχής. Η γλουτένη δημιουργεί βλέννες στο πεπτικό σύστημα, κάτι που εμποδίζει πολύ την απορρόφηση βιταμινών και ηλεκτρολυτών, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στην επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού. Που σημαίνει ευκολότερη συσσώρευση σωματικού λίπους.

    ReplyDelete
  2. Έτσι είναι αλλά αφορά μόνο αυτούς που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

    ReplyDelete
  3. γιατι οχι σε πουρε? αν ειναι απλα βραστη και τη λιωσω στο μπλεντερ ποια η διαφορα απο την απλη βραστη πατάτα?

    ReplyDelete
  4. Γιατί οι περισσότεροι στον πουρέ προσθέτουν διάφορα όπως γάλα εβαπορέ!
    Αν δεν προσθέσεις τίποτα τότε είναι το ίδιο πράγμα.

    ReplyDelete
  5. http://www.eufic.org/article/el/artid/Goodness-in-Potatoes/

    ReplyDelete
  6. http://www.eufic.org/article/el/artid/Goodness-in-Potatoes/

    ReplyDelete
  7. Asxeto,alla gia ta kastana gnorizoume tpt?einai k i epoxi kai panathema ta einai nostima :P

    ReplyDelete
  8. Διαβασα οτι αν την πατάτα την κάνουμε πουρέ τότε αυξάνεται ας πουμε το γλυκαιμικό φορτίο επειδή ειναι λιωμένη! Επίσης υπάρχει λέει διαφορά και αν είναι κρύα ή ζεστή./ Θα με ενδιέφερε και εμένα ένας λόγος και για το κάστανο.

    ReplyDelete
  9. Eίναι πολύ καλή τροφή,μπορείς να τρως άνετα! Δεν είναι όπως τα καρύδια ή τα αμύγδαλα όμως!

    ReplyDelete
  10. Χρήστο πια η άποψή σου για τις γλυκοπατάτες;

    ReplyDelete
  11. Πολύ ανώτερες από τις πατάτες. Αποτελούν μια πρώτης τάξης επιλογή!

    ReplyDelete