Οι κόκκοι του ρυζιού μετά τη συγκομιδή τους πρέπει να καθαριστούν από τον εξωτερικό τους φλοιό - το έλυτρο - για να γίνουν βρώσιμοι.
Δυστυχώς όμως η επεξεργασία δεν σταματά εκεί.
Στη συνέχεια αφαιρούνται το πολύτιμο φύτρο ( ή έμβρυο) και το αντίστοιχης αξίας πίτουρο (περικάρπιο).
Αντίο θρεπτική αξία, πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες!
Καλημέρα παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, ινσουλινοαντίσταση και διαβήτη!
Το ίδιο συμβαίνει και με το σιτάρι, το άσπρο αλεύρι, τα μακαρόνια και βέβαια το άσπρο ψωμί.
Αντίο θρεπτική αξία, πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες!
Καλημέρα παχυσαρκία, δυσκοιλιότητα, ινσουλινοαντίσταση και διαβήτη!
Το ίδιο συμβαίνει και με το σιτάρι, το άσπρο αλεύρι, τα μακαρόνια και βέβαια το άσπρο ψωμί.
Eίναι σαν να σκάβουμε τον λάκκο μας με τα δόντια μας.
Kαι σ' αυτό φταίει και η ασχετοσύνη μας.
Σε μια εποχή άπλετης πληροφόρησης δεν είμαστε καθόλου άμοιροι ευθυνών.
Θέλουμε το ρύζι μας να βράζει γρήγορα ανεξάρτητα από το αν είναι τόσο χαμηλής θρεπτικής αξίας που θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ως κενές θερμίδες.
Θέλουμε το αλεύρι μας να δίνει προϊόντα που να μπορούν να αποθηκευτούν στα ράφια για περισσότερο χρόνο!
Πετάμε λοιπόν το φύτρο και το πίτουρο που είναι γεμάτα πολύτιμα μικροθρεπτικά στοιχεία και κρατάμε το άμυλο με λίγη πρωτεΐνη και ένα κλάσμα των θρεπτικών συστατικών.
Θέλουμε το ρύζι μας να βράζει γρήγορα ανεξάρτητα από το αν είναι τόσο χαμηλής θρεπτικής αξίας που θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ως κενές θερμίδες.
Θέλουμε το αλεύρι μας να δίνει προϊόντα που να μπορούν να αποθηκευτούν στα ράφια για περισσότερο χρόνο!
Πετάμε λοιπόν το φύτρο και το πίτουρο που είναι γεμάτα πολύτιμα μικροθρεπτικά στοιχεία και κρατάμε το άμυλο με λίγη πρωτεΐνη και ένα κλάσμα των θρεπτικών συστατικών.
Μια τροφή με χαμηλή διαθρεπτική αξία και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που απλά γεμίζει το στομάχι μας.
Είναι αξιοπερίεργη μια τέτοια συμπεριφορά.
Οι συνεχείς ευκολίες έχουν υποσκάψει την υγεία μας και κυρίως την υγεία των παιδιών μας και μας έχουν βάλει σ' έναν δρόμο που δεν θα έχει γυρισμό.
Όχι στο άσπρο ρύζι λοιπόν και ναι στο πλήρες καστανό.
Είναι αξιοπερίεργη μια τέτοια συμπεριφορά.
Οι συνεχείς ευκολίες έχουν υποσκάψει την υγεία μας και κυρίως την υγεία των παιδιών μας και μας έχουν βάλει σ' έναν δρόμο που δεν θα έχει γυρισμό.
Όχι στο άσπρο ρύζι λοιπόν και ναι στο πλήρες καστανό.
Aπλά ξεπλύνετέ το καλά.
Όχι στο άσπρο αλεύρι και ναι στο αλεύρι ολικής άλεσης.
Αν βάζουμε βενζίνη 100 οκτανίων στα αυτοκίνητά μας, πάει μέσα στο σώμα μας να ρίξουμε ακάθαρτο πετρέλαιο;
Όχι στο άσπρο αλεύρι και ναι στο αλεύρι ολικής άλεσης.
Αν βάζουμε βενζίνη 100 οκτανίων στα αυτοκίνητά μας, πάει μέσα στο σώμα μας να ρίξουμε ακάθαρτο πετρέλαιο;
Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Χρήστος Στρογγύλης
Πες τα ρε Chris!
ReplyDeleteκαταρχην σου γραφω πρωτη φορα και θελω να σε συγχαρω για το εργο και τις πληροφοριες που δινεις σε ολους μας! κατα δευτερον θα ηθελα να σε ρωτησω τι αντιπροτινεις στο ασπρο ρυζι (ειμαι μεγαλος λατρης του)
ReplyDeleteΝικος!
Kαστανό ρύζι ή αγριόρυζο.
ReplyDeleteΕπιτελους!!Καποιος λεει πως ειναι πραγματικα τα πραγματα!!Οποτε τολμω να τα πω με κοιταζουν σαν εξωγηινη!
ReplyDeleteΦίλε δηλαδή το καστανό ρύζι και το μακρύκοκκο κάνουν κακό;θα τρελαθούμε;να το διευκρινισεις λίγο το θέμα...
ReplyDeleteΑφού γράφω ναι στο καστανό ρύζι!
ReplyDeleteΤο μπασμάτι είναι καλύτερο από το άσπρο, ή είναι τα ίδια χάλια?
ReplyDeleteγεια χαρα, πρωτον και γω θα ηθελα να σε συγχαρω για την επιμονη και την γενικοτερη ερευνα πανω στην διατροφη.
ReplyDeleteθα ηθελα να προσθεσω και εγω απο προσωπικη ερευνα οτι το ασπρο ρυζι ειναι πηγη κενον θερμιδων που σε οποιον γνωριζει τι γινετε με τις κενες θερμιδες ξερει ποσο κακο ειναι για τον οργανισμο. επισης προσοχη με το καστανο ρυζι γιατι υπαρχουν πολλες συσκευασιες οπου ειναι προμαγειρεμενο και λογικα θα πρεπει να το αποφευγουμε.
τελος σε καποιον που ανεφερε για το μπασματι υπαρχει μπασματι μη αποφλοιομενο το οποιο ειναι κει θρεπτικο αλλα και ιδιαιτερα γευστικο....
αψογος.
ReplyDeleteMporeis na mas peis gia to basmati auto mporoume na to trwme?
ReplyDeleteΓια μένα όχι εκτός αν υπάρχει και πλήρες που δεν έχω δει ποτέ! Να τρώτε όσο πιο ανεπεξέργαστες τροφές μπορείτε!
ReplyDeleteΥπάρχει αναπεξέργαστο Basmati σε κατατήματα με βιολογικά προϊόντα. Άρα όχι στο άσπρο Basmati.
ReplyDeleteΌτι κάνετε ας πούμε όλα τα υπόλοιπα και αυτό που σας θόλωσε ήταν το άσπρο ρύζι, πλάκα κάνουμε? γιατί εγώ με 270γρ άσπρο ρύζι την ημέρα εξακολουθώ να είμαι 5% λίπος .. Μακάρι όλες οι τροφές πού τρώγανε όλοι να ήταν τόσο επεξεργασμένες όσο είναι το ρύζι αλλά δυστυχώς είναι πολύ παραπάνω γιατί λίγοι μπορούν να ακολουθήσουν τέτοιο πρόγραμμα ακόμα και αν είναι άσπρο..
ReplyDeleteΔεν το κοιτάω μόνο από το θέμα αυτό αλλά κυρίως από θέμα υγείας. Αυτό με ενδιαφέρει προσωπικά πολύ περισσότερο από τη γράμμωση. Διατροφικά λοιπόν το στερημένο από θρεπτικά συστατικά άσπρο ρύζι είναι κακή επιλογή!
ReplyDeleteΣυμφωνώ με τον Χρήστο, καλό είναι να κοιτάμε κατά πόσο καθαροί είμαστε σωματικά, όμως πρέπει να θεωρήσεις ότι την διατροφή την κάνεις για λόγους υγείας αλλά και για όλη σου την ζωή(είναι τρόπος ζωής). Από το πρώτα χρόνια στον χώρο της διατροφής θα διαπιστώσεις ότι το τελειότερο αποτέλεσμα έρχεται όταν κοιτάς μακροχρόνια και όχι με σκοπό να το σταματήσεις και να το ξανά ξεκινήσεις ανά χρονικές περιόδους. Άρα η σωστή και μακροχρόνια διατροφή με προγραμματισμό φέρνει τα καλυτέρα αποτελέσματα ….χρειάζεται υπομονή πειθαρχεία και βασικότερο να μπορείς να βάζεις στόχο τι πραγματικά επιθυμείς.
ReplyDeleteΚαστανό ρύζι
ReplyDeleteΚαρκινογόνος χημική ουσία: Αρσενικό
Επίπεδο απειλής: 5
Το αρσενικό ήταν κατά το Μεσαίωνα το... όπλο του κάθε ενεργού ή επίδοξου δολοφόνου. Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται στα ντουλάπια της κουζίνας. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε, ότι ορισμένες μάρκες του καστανού ρυζιού περιέχουν περισσότερο αρσενικό από ό,τι αντίστοιχες του λευκού ρυζιού.
Αυτό που μπορεί να κάνει το αρσενικό είναι να απενεργοποιήσει το σύστημα επισκευής του DNA στον οργανισμό σας, έτσι ώστε να μη μπορεί να αναπλάσει τα κατεστραμμένα κύτταρα, καθιστώντας στην ουσία ευάλωτο το σώμα σε καρκινογόνες μεταλλάξεις.
Πώς να προστατευτείτε:
Η λύση φυσικά δεν είναι να καταργήσετε από το διατροφολόγιό σας το καστανό ρύζι, καθώς τα συστατικά του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον οργανισμό. Απλά, ξεπλύνετε το ρύζι πριν από το μαγείρεμα πολύ καλά και χρησιμοποιήστε τουλάχιστον αναλογία 6 προς 1 αντί του κλασικού 2 προς ένα (όπου 2 τα μέρη του νερού και 1 του ρυζιού).
http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%BF
Χρήστο προσπαθώ να ακολουθήσω το πρόγραμμα διατροφής που προτείνεις, αν και σήμερα έφαγα δύο κομματάκια δουβερτούρα, αλλα έχω ένα θέμα σοβαρό. Είναι πολλές οι φυτικές ίνες και το εντερικό σύστημα κάνει πάρτι.....έχεις κάποια λύση;;;
ReplyDeleteΕξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα γράφετε!!! Έπρεπε ήδη οι περισσότεροι από μας να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες και επιλογές!...
ReplyDeleteΓια το αλεύρι σίκαλης τι γνώμη έχεις;
ReplyDeleteΘετική βέβαια! Να τρως!
ReplyDeleteΕγω αντι το λευκο ρυζι το εχω αντικαταστησει με πλιγούρι η "χοντρος" που το λενε στην Κρητη
ReplyDeleteΑπλά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα!
ReplyDeleteYes, brown rice has protein, but it's a negligible amount; you're better off with a mouthful of animal protein. Brown rice does indeed have fiber, but you'd be better off getting your fiber through other, more nutrient-dense fiber sources like fruits and vegetables. And lastly, yes, it doesn't do much to raise blood sugar, but no one eats a bowl of white rice by itself unless that's all they get to eat. Instead, they eat it with meat, or vegetables, or a little oil, all of which ameliorate rises in blood sugar.
ReplyDeleteThere's one thing about brown rice that makes it particularly problematic and that's the presence of phytic acid, a compound located in the rice bran – the part that gives brown rice its color. Phytic acid, quite simply, grabs on to or chelates minerals, in addition to inhibiting enzymes we need to digest food. This results in making many of the coveted nutrients largely unavailable for digestion.
That's why white rice, despite decades of propaganda, is often a superior food, especially for athletes. White rice is fortified with vitamins (digestible ones) and isn't associated with food allergies, bloating, or any other digestive problems often associated with grains in general.
Το έχω διαβάσει φίλε όπως και δεκάδες άλλα που γράφουν τα αντίθετα. Ζυγίζοντας τα όλα,μένω στο καστανό. Αλλά για τους δρομείς αθλητές το άσπρο ρύζι είναι προτιμότερο από πλευράς ενέργειας. Η υγεία είναι κάτι το διαφορετικό.
ReplyDeleteΚαλησπέρα! Θα ή8ελα να μάθω την γνώμη σου για το αλεύρι ζέας και αν θεωρείται καλύτερο απο το ολικής.
ReplyDeleteΕυχαριστώ
Είναι καλύτερο αναμφισβήτητα!
ReplyDelete