14.4.18

Λίστα με υγιεινές τροφές για όσους γυμνάζονται - ψάρια (5)







Δείτε πρώτα το 4ο μέρος αυτού του άρθρου εδώ:


Λίστα με υγιεινές τροφές για όσους γυμνάζονται - κόκκινο κρέας (4)


Τα ψάρια είναι μια άριστη διαιτητική  επιλογή και πηγή πρωτεΐνης


Αλλά να έχουμε υπόψη τα εξής:

1. Τα άγρια ψάρια - τα μη καλλιεργημένα - είναι σαφώς προτιμότερα και με πολύ καλύτερο διαθρεπτικό προφίλ σε σχέση με τα ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες.
Έχουν πολύ καλύτερα ωμέγα-3 σε σχέση με τα τελευταία.

Για παράδειγμα ρίξτε μια ματιά σ' ένα πολύ δημοφιλές ψάρι εδώ:

Σολομός ιχθυοκαλλιέργειας: Διαφορές με τα άγρια ψάρια (2)


Βέβαια φάρμα με φάρμα έχει διαφορές ως προς τη καθαρότητα των νερών,το είδος των τροφών και τις διαδικασίες εκτροφής κι έτσι δεν μπορούμε να τα βάλουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.

Για παράδειγμα οι ελληνικές τσιπούρες και τα λαβράκια είναι πολύ καλής ποιότητας - βέβαια καμία σχέση με τα άγρια.

Αλλά με τίποτα δεν θα θέλατε να φάτε παγκάσιους από τον Μεκόνγκ!


2. Τα μικρότερα ψάρια είναι πιο ασφαλή σε σχέση με τα μεγάλα γιατί γενικά ζουν λιγότερο και έχουν μικρότερη σωρευτική επίδραση βαρέων μετάλλων,διοξινών,διφαινυλίων κλπ.

Πρέπει να αποφεύγουμε τα καρχαριοειδή,τον τόννο και τον ξιφία που μπορεί να είναι πολύ νόστιμα ψάρια αλλά κουβαλάνε πάνω τους μεγάλες συγκεντρώσεις επικίνδυνων ουσιών.

Ειδικά για τον δημοφιλέστατο τόννο έχω γράψει εδώ:



3. Για τη Ελλάδα υπάρχει λύση και ακούει στο όνομα "σαρδέλα":

ΣΑΡΔΕΛΑ:ΤΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ



Ψάρι νόστιμο,σε αφθονία και πολύ χαμηλές τιμές,ασφαλές και ελάχιστα επιβαρυμένο με δηλητήρια που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους.

Αξίζει να το κάνετε βάση της διατροφής σας!


Τέλος του 5ου μέρους

Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




No comments:

Post a Comment