Δείτε τα προηγούμενα μέρη αυτού του άρθρου εδώ:
Fitness: Τυχαίες σκέψεις μιας παλιάς καραβάνας (12)
101. Η χειρότερη ώρα για να φάμε είναι όταν δεν υπάρχει ενσυνειδητότητα, όταν δηλαδή γυρίζουμε το κουμπί στον αυτόματο πιλότο.
102. Η καλύτερη ώρα για να φάμε όταν υπάρχει βιολογική πείνα - σε αντιδιαστολή με τη συναισθηματική.
103. Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κάποιου είδους δίαιτα ή διατροφή.
Είναι απλά ένας χρονικός καταμερισμός των γευμάτων σε ένα παράθυρο φαγητού με ένα διάστημα συνήθως 16 ωρών όπου στην ουσία δεν τρώμε τίποτα εκτός από νερό.
Είναι ένα τρόπος ρύθμισης των ορμονών που επιδιώκει συγκεκριμένα οφέλη.
Οι περισσότεροι την κάνουν για να χάσουν κιλά και πόντους από τη μέση αλλά η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά και η αυτοφαγία είναι ένα από αυτά.
Από την άλλη κάποιοι θα πάρουν κιλά αντί να χάσουν.
Η διαλειμματική νηστεία δεν δίνει ελευθέρας στο σαβούριασμα.
104. Πολύς λόγος γίνεται για τα γαλακτοκομικά.
Μερικοί τα εκθειάζουν.
Κάποιοι τα καταβαραρθώνουν.
Και οι δύο έχουν δίκιο.
Και οι δύο έχουν άδικο.
"Εξαρτάται" είναι η σωστή προσέγγιση.
"Διάκριση" είναι η σωστή λέξη.
Αν βάλουμε στη μία άκρη του φάσματος το κοινό αγελαδινό γάλα που παράγεται σε food factories από κακοποιημένες, άρρωστες αγελάδες και στην άλλη το γιαούρτι η το κεφίρ από βιολογικό γάλα μικρού ζώου, στο ενδιάμεσο υπάρχουν πολλές επιλογές για τον καθένα.
Προσωπικά μένω στην καλή άκρη του φάσματος.
Καταναλώνω με μέτρο γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καλής υγείας μου.
Αν πιω όμως δυο γουλιές από το γάλα του χαρτόκουτου, μέσα σε 1-2 ώρες θα έχω πρόβλημα στις αρθρώσεις των δαχτύλων μου.
Άρα για μένα το κοινό αγελαδινό γάλα είναι ένα μεγάλο όχι.
Για κάποιον άλλο όμως μπορεί να είναι οκ με την έννοια ότι δεν του φέρνει βραχυπρόθεσμα απτές και μετρήσιμες αρνητικές συνέπειες.
Αλλά σε μεσομακροπρόθεσμη βάση και γι' αυτόν θα πρέπει να είναι όχι.
Άλλους τους πειράζει η λακτόζη γιατί έχουν θέμα με τη λακτάση, άλλους η καζεΐνη.
Μερικοί έχουν θέμα με γάλα προέλευσης από συγκεκριμένα ζώα.
Εξαρτάται λοιπόν.
Ο καθένας αντιδρά με διαφορετικό τρόπο.
Πρέπει να το ψάχνει σε ατομικό επίπεδο .
Γενικά όμως καλό είναι:
- να αποφεύγει κανείς το κοινό αγελαδινό γάλα
- να αποφεύγει τα γάλατα σε όφελος των προϊόντων ζύμωσης και αν η τσέπη του το επιτρέπει να προτιμάει τα βιολογικά προϊόντα σε σχέση με τα συμβατικά.
105. Είναι τελικά τόσο φοβερά και τρομερά τα ωμέγα-3;
Είναι, ναι!
Βοηθάνε την καρδιά, τον εγκέφαλο, τη συναπτική διαβίβαση αλλά κυρίως ελέγχουν τη χρόνια φλεγμονή που είναι μια πρόδρομη κατάσταση για πολλές χρόνιες ασθένειες.
Οι απολύτως καλύτερες πηγές είναι οι σαρδέλες και οι γαύροι.
Αν για κάποιους λόγους δεν έχετε πρόσβαση ή δεν αντέχετε τα ψάρια, ένα καλό συμπλήρωμα θα βοηθούσε.
Περισσότερα όμως στο επόμενο μέρος
Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
No comments:
Post a Comment