16.10.10

ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΜΥΪΚΗ ΜΑΖΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (1)




Από τις 10 ερωτήσεις που μου υποβάλλονται σχετικά με θέματα  διατροφής οι 9 έχουν να κάνουν σχέση με την πρωτεΐνη. Που και που κάποιος θα ρωτήσει για υδατάνθρακες και σχεδόν κανείς δεν ρωτάει για τα λίπη.

Η πρωτεΐνη - πως να το κάνουμε - έχει άλλη γκλαμουριά. Αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό της μυϊκής μάζας και είναι στο μυαλό του μέσου ασκούμενου στενά συνδεδεμένη με την αύξησή της,εξ ου και οι συχνά παρατηρούμενες ακρότητες και υπερβολές.

 Τι είναι η πρωτεΐνη;

Η πρωτεΐνη είναι υπεύθυνη για τη διαρκή ανανέωση των κυττάρων μας και βεβαίως και των μυικών μας ιστών, των συνδετικών ιστών κλπ.
Είναι τα τούβλα στο οικοδόμημα του κορμιού μας. Μετά το νερό έρχεται δεύτερη όσον αφορά στα ποσοστά του βάρους μας.

Το μεγαλύτερο της μέρος  βρίσκεται στους σκελετικούς μύες και είναι προφανές ότι για να αναπτυχθούν θα πρέπει να προσλαμβάνεται περισσότερη πρωτεΐνη από αυτή που δαπανάται για την ανασύνθεση των κυττάρων και των ιστών.

Ισοζύγιο αζώτου

Η πρωτεΐνη είναι το μόνο θρεπτικό μακροσυστατικό που εισάγει άζωτο στο σώμα μας. Λέμε ότι έχουμε θετικό ισοζύγιο αζώτου όταν το άζωτο που προσλαμβάνεται μέσω της πρωτεΐνης είναι περισσότερο από αυτό που αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Στη περίπτωση αυτή υπάρχει αύξηση της μυϊκής μάζας ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας.

Οι πρωτεΐνες συντίθενται από τα αμινοξέα που χωρίζονται σε ουσιώδη και μη. Κάθε πρωτεΐνη σχηματίζεται από μια αλυσίδα πολλών αμινοξέων.

Μπορούμε να πούμε ότι τα αμινοξέα αποτελούν τη δομική ύλη της πρωτεΐνης.

Ουσιώδη λέγονται τα αμινοξέα που δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας και θα πρέπει νά προσλαμβάνονται μέσω της τροφής.


Τέλος του 1ου μέρους


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/


2 comments:

  1. καλημέρα χρήστο και συγχαριτηρια για το blog σου!!εχω μια απορία σε σχέση με τις ασκησεις με το σωματικό βάρος,είναι αληθεια ότι είναι κάπως πιο αναποτελεσματικες για τον ογκο σε σχέση με τα βαρη??και τι μπορεί να κάνει κάποιος για ν αυξήσει το όφελος που αποκομίζει από τις ασκησεις σωματικού βάρους?η αύξηση των επαναληψεων π.χ. των ελξεων η κάτι άλλο??εγώ αυτό που βλέπω μέσα απ αυτές τις ασκησεις είναι ναι μεν κάπως πιο αργη αύξηση όγκου,αλλά αύξηση δύναμης και ένα πολυ ωραιο σχημα στον κορμό.ευχαριστω προκαταβολικά!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου! Αν θέλεις υπερτροφία πας σε αυξανόμενα βάρη!Αν θέλεις λειτουργικότητα πας σε ασκήσεις σωματικού βάρους!

    ReplyDelete