28.8.10

ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά στους υδατάνθρακες και κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1-100.

Ο γλυκαιμικός δείκτης μας δείχνει το πόσο γρήγορα μια τροφή που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε γλυκόζη.

 Με άλλα λόγια μετράει την επίδραση της τροφής αυτής στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας.

'Οσο μεγαλύτερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης τόσο πιο γρήγορες και μεγαλύτερες είναι οι άνοδοι του σακχάρου.

Έχει ορισθεί ότι τιμές μικρότερες του 55 παραπέμπουν σε χαμηλό  γλυκαιμικό δείκτη και τιμές μεγαλύτερες του 70 σε υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τις τιμές του γλυκαιμικού δείκτη για χιλιάδες τροφές μπορείτε να τις βρείτε εύκολα στο internet.

Αυτή η γνώση φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη για τους διαβητικούς και άλλωστε η όλη ιστορία από εκεί ξεκίνησε.

Στην πορεία των πραγμάτων όμως μερικοί διατροφολόγοι συσχέτισαν τη διατροφή που βασίζεται σε τροφές με  χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με την απώλεια βάρους

και έτσι ο γλυκαιμικός δείκτης τράβηξε το ενδιαφέρον όλων αυτών που ασχολούνται με το fitness καθώς και αυτών που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη βιομηχανία αδυνατίσματος.

Ξαφνικά ο γλυκαιμικός δείκτης έγινε πολύ hot  θέμα και φάνταξε κάτι σαν μυστηριακή λύση στο πρόβλημα των περιττών κιλών.

Η γενική κατεύθυνση ήταν η αποφυγή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης προκαλούσε γρήγορη άνοδο του σακχάρου άρα και της ινσουλίνης με αποτέλεσμα οι υπόψη τροφές να μετατρέπονται ευκολότερα σε λίπος.

Τέλος του 1ου μέρους.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



No comments:

Post a Comment