9.12.10

Ο ΣΩΣΤΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ. ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ!










Πολλοί ερασιτέχνες αθλητές αποκτούν προβλήματα στις αρθρώσεις επειδή η τεχνική τους στο τρέξιμο είναι τελείως λανθασμένη.



Άλλοι πάλι πάσχουν από συνεχείς μικροτραυματισμούς που τους κρατάνε πίσω στα προγράμματά τους.




Μερικές συμβουλές λοιπόν για σωστό τρέξιμο:




1. Mη βλέπετε προς τα κάτω όταν τρέχετε. 

Δεν βοηθάει ούτε στη σωστή στάση του σώματός σας αλλά και ούτε και στην εκτίμηση των πιθανών κινδύνων.


Να βλέπετε εναλλάξ στα 20-30 μέτρα μπροστά σας αλλά και μακριά στον ορίζοντα.


Έτσι και καλύτερη εποπτεία του χώρου θα έχετε, και την πλήξη θα αποφεύγετε αλλά επίσης και την τάση ακαμψίας στην περιοχή του αυχένα.


2. Η επαφή των ποδιών με το έδαφος δεν πρέπει να γίνεται ούτε με τις φτέρνες αλλά και ούτε και με τα ακροδάχτυλα.


Τα πόδια θα πρέπει να προσγειώνονται πάνω στο μαλακό,εμπρόσθιο μέρος της πατούσας.


Αν το βάρος πέφτει στις φτέρνες αυτό μάλλον σημαίνει ότι ο διασκελισμός σας είναι ανεπίτρεπτα μεγάλος. Έτσι θα είναι σαν να φρενάρετε και βέβαια χάνετε μέρος της προς τα εμπρός αναπτυχθείσας ορμής,δηλαδή χάνετε ενέργεια.


Το χειρότερο όμως είναι ότι έτσι προκαλείτε άσκοπο στρεσάρισμα σε γόνατα/αρθρώσεις.


Αν πάλι το βάρος πέφτει στα ακροδάχτυλα τότε επιβαρύνονται πολύ οι μύες της κνήμης και προκαλούνται συνεχώς μικροτραυματισμοί που μπορούν να πάρουν χρόνιο χαρακτήρα.


3. H σωστή στάση των χεριών



Τα χέρια θα πρέπει να κινούνται χαλαρά εμπρός και πίσω, παράλληλα προς τη διεύθυνση της κίνησης.


Πολλοί τείνουν να τα κινούν μπροστά από το στήθος τους,μια αμυντική κίνηση που μάλλον κουράζει και προκαλεί και καμπούριασμα στο σώμα και σχετικό σφίξιμο στους ώμους και στον αυχένα.


Οι αγκώνες θα πρέπει να βρίσκονται σε γωνία περίπου 90 μοιρών. Η τάση είναι η γωνία αυτή να γίνεται οξεία όταν κουραζόμαστε,γι αυτό ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να διορθώνουμε.


Οι παλάμες και οι καρποί θα πρέπει να είναι σε χαλαρή θέση και να μη σφίγγονται σε γροθιές γιατί θα οδηγήσουν σε σφίξιμο και ένταση τα χέρια,τους ώμους και το λαιμό.


Μάλλον θα πρέπει οι παλάμες να κρατιούνται σε θέση χαλαρής γροθιάς ,σαν να κρατάμε κάτι εύθραυστο που δεν πρέπει να σπάσει.


Οι ώμοι θα πρέπει επίσης να κρατιούνται χαλαροί,επίπεδοι και στη χαμηλότερη θέση. Αν τους νιώσετε σφιγμένους, κουνήστε τα χέρια σας πεσμένα προς τα κάτω με περιστροφικές κινήσεις για να χαλαρώσετε την ένταση.


4. Kρατήστε τη σωστή στάση του σώματος



Το σώμα πρέπει να παραμένει όρθιο και ευθυτενές (χωρίς καμπουριάσματα).


Το κεφάλι επάνω, η πλάτη ίσια κι οι ώμοι επίπεδοι.


Είναι προτιμότερο να κάνετε λιγότερα χιλιόμετρα αλλά με σωστή στάση. Που και που καλό είναι να ελέγχετε την ορθότητα της στάσης σας. Αν καμπουριάζετε προτάξτε το στήθος σας και συνεχίστε.


Όταν κουράζεστε είναι φυσιολογικό το σώμα να καμπουριάζει και η σωστή στάση να πηγαίνει περίπατο. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι να πονέσουν οι ώμοι,ο λαιμός σας και η μέση σας. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο σταματήστε γιατί η συνέχεια θα είναι μόνο επιζήμια.


5. Προσέξτε το διασκελισμό σας


Μην κάνετε μεγαλύτερους διασκελισμούς αλλά περισσότερους εάν κι εφόσον θέλετε να πάτε πιο γρήγορα. Είναι πιο ασφαλές και με μικρότερο αντίκτυπο στις αρθρώσεις.


Για οικονομία ενέργειας μη σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά αλλά να τα κρατάτε κοντά στο έδαφος.


Όσο πιο ψηλά σηκώνονται τα πόδια τόσο μεγαλύτερο είναι το σοκ που πρέπει να απορροφάται όταν το πόδι βρίσκει το έδαφος. Αυτό σημαίνει και αναίτια καταπόνηση και γρηγορότερη κούραση.

6. Αναπνοή

Αναπνέετε από το στόμα με ένα τέμπο 3 προς 2. Εισπνοή δηλαδή σε 3 χρόνους κι εκπνοή σε 2.



Πιστεύω ότι καλύφθηκε σε γενικές γραμμές η σωστή τεχνική του τρεξίματος. Τουλάχιστον επιστήσαμε την προσοχή στα μεγάλα λάθη.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!




Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/








11 comments:

  1. Συγχαρητήρια και από μένα για το blog. Θα ήθελα να ρωτήσω με τη σειρά μου για το σωστό τρόπο αναπνοής κατά το τρέξιμο... Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  2. Aναπνέεις από το στόμα με ένα τέμπο 3-2 δηλαδή εισπνοή σε 3 χρόνους κι εκπνοή σε 2.

    ReplyDelete
  3. Οντως το παθαινα συχνα αυτο οταν εκανα τρεξιμο πιο νεος, ειδικα με τον αυχενα και τους ομους. Μετα απο καποιους μηνες σωστο γυμναστηριο το τρεξιμο τωρα εχει γινει παιχνιδακι. Συγχαρητηρια για τις συμβουλες Χρηστο!

    ReplyDelete
  4. με βοηθησε πολυ αυτο το αρθρο με το τρεξιμο μου ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!συνεχισε τη καλη δουλεια!

    ReplyDelete
  5. Ή αλλιώς πετάξτε τα παπούτσια"τρεξίματος" και μάθετε να τρέχετε με minimal σχέδια (πολύ λεπτή, ισόπάχη κ ευλύγιστη σόλα) ή ιδανικά ξυπολητοι αν το έδαφος το επιτρέπει, κ το σώμα δεν πρόκειται να σας αφήσει να κάνετε λάθος.

    ReplyDelete
  6. Ευχαριστώ πολύ για την ηθική στήριξη!

    ReplyDelete
  7. Τρέχω 2 φορές την εβδομάδα και με πονάνε οι κνήμες των ποδιών μου στο κόκκαλο σαν να με έχουν δείρει με γκλοπ! Όταν τρέχω δεν εφαρμόζω καμιά τεχνική, απλά τρέχω!Ρωτάω μήπως θα πρέπει να κινούμε τα πόδια μας σαν να χοροπηδάμε ωστε να προσγειωνόμαστε με το μπροστινό μέρος του πέλματος όπως γράφεται παραπάνω? Οι μύες μου δεν πονάνε.

    ReplyDelete
  8. Eφάρμοσε όσα λέω για να δούμε πως θα πας. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί θα μειώσεις το τρέξιμο.

    ReplyDelete
  9. Εισπνοη από τη μύτη και εκπνοη από το στόμα είναι λάθος ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nαι,μεγάλο. Δεν μπορείς να βάλεις μέσα αρκετό οξυγόνο. Η μύτη μπορεί να συμμετέχει αλλά την κυρίως δουλειά την κάνει το στόμα.

      Delete
    2. Ευχαριστώ!!

      Delete