16.7.18

Κάψτε το περιττό λίπος έξυπνα (6)







Δείτε εδώ το 5ο μέρος αυτού του άρθρου:



Κάψτε το περιττό λίπος έξυπνα (5)



6. Ενσυνείδητη διατροφή / mindful eating

Eλπίζω να μην ακούτε τον όρο για πρώτη φορά!

Ενσυνείδητη διατροφή - mindful eating στα αγγλικά - σημαίνει να αφιερώνεις τον χρόνο και την προσοχή σου στο τι τρως,να χαίρεσαι τη γεύση του,να παίρνεις το χρόνο σου,να μην επιδίδεσαι σε παράλληλες δραστηριότητες,να παρατηρείς και να βιώνεις τις αντιδράσεις του σώματός σου και κυρίως τον κορεσμό και την ικανοποίηση που δίνουν.

Πιο απλά δεν βλέπουμε τηλεόραση,σερφάρουμε στο internet,διαβάζουμε κλπ. όταν τρώμε. 
Αποφεύγουμε κάθε περισπασμό.

Όταν τρώμε, απλά τρώμε χωρίς συνειδητή ή υποσυνείδητη κριτική. Ανακαλύπτουμε γεύσεις και υφές,πάμε αργά,απολαμβάνουμε,χρησιμοποιούμε όλες τις αισθήσεις μας,εκτιμούμε περισσότερο αυτό που έχουμε μπροστά μας.
 Αφήνουμε το πιρούνι μας που και που γιατί το φαγητό δεν είναι πόλεμος,είναι ειρήνη.

Συναφές είναι και το ζήτημα του συναισθηματικού φαγητού όπου είναι πολύτιμο να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τη βιολογική από τη συναισθηματική πείνα.

Συναφής επίσης  είναι και η έννοια της διαισθητικής διατροφής ή οποία όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα και για την οποία ίσως μιλήσουμε στο μέλλον.

 Είναι μια φιλοσοφία ως προς το φαγητό. 
Στη διαισθητική διατροφή τιμούμε την πείνα μας, σεβόμαστε τον κορεσμό,κάνουμε επιλογές χωρίς ενοχές και ψευδοδιλήμματα και μαθαίνουμε να ευχαριστιόμαστε το φαγητό.


Κάποιοι ίσως θεωρήσουν τα παραπάνω ασήμαντα,υπερβολικά κλπ αλλά δυστυχώς εκεί είναι που την πατάει ο πολύς κόσμος και ψάχνει μετά απεγνωσμένα τη μυστηριακή αιτία.



Τέλος του 6ου μέρους


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




No comments:

Post a Comment