1.6.19

Φιστικοβούτυρο: Θέματα για σκέψη και συζήτηση






Το φιστικοβούτυρο  είναι μια δημοφιλής τροφή που μας ήρθε από τις ΗΠΑ.

Έχει πολλά καλά στοιχεία αλλά υπάρχουν και κάποια θέματα που απαιτούν την προσοχή μας.

Υπάρχουν λοιπόν φυτικές ίνες,βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία καθώς και αντιοξειδωτικά αλλά υπάρχει και το ζήτημα ότι αυτά τα παίρνουμε με μεγάλο θερμιδικό κόστος οπότε θα μπορούσαμε να στραφούμε σε πιο συμφέρουσες εναλλακτικές λύσεις.

Θέλω να πω δεν είναι μόνο το θέμα να πάρει κανείς τα απαραίτητα μικροστοιχεία  αλλά και το κόστος σε θερμίδες και υγεία που πληρώνει για να τα πάρει.

Υπό την έννοια αυτή το φιστικοβούτυρο παίρνει κατω από τη βάση.

Το προφίλ των λιπών του είναι έτσι κι έτσι μιας και περιέχει 50% ωφέλιμα μονοακόρεστα αλλά και 30% ω-6 και 20% κορεσμένα.

Δεν τρελαίνεσαι δηλαδή, ειδικά αν τα συγκρίνεις με άλλους ξηρούς καρπούς αν και η σύγκριση αυτά είναι κάπως άκυρη μιας και τα φιστίκια είναι όσπρια και όχι ξηροί καρποί.

Τα φιστίκια είναι μια από τις πιο αλλεργιογόνες τροφές στον κόσμο και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων και κυρίως των παιδιών που έχουν τη σχετική αλλεργία έχει πολλαπλασιαστεί, σε σημείο που στις ΗΠΑ συζητούσαν το ενδεχόμενο τα σχολεία να στοκάρουν επινεφρίνη για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Ίσως ειναι ο τρόπος που καλλιεργούν εκει τα φιστίκια αλλά ας μη ξεχνάμε ότι πολλά από αυτά που καταναλώνουμε στην Ελλάδα έχουν προέλευση από κει.

Άλλο θέμα είναι  οι αφλατοξίνες, δηλαδή κάποιοι τοξικοί μεταβολίτες που παράγονται με τη δράση συγκεκριμένων μυκήτων. Δεν αφορούν μόνο τα φιστίκια αλλά συνδέονται στενά με αυτά.

Έχουν να κάνουν σχέση με την παραγωγή και την αποθήκευση τους και γι αυτό συνιστάται να καταναλώνετε ντόπια και κατά το δυνατόν φρέσκα προϊόντα.

Τα φιστίκια επίσης θεωρούνται από τις τροφές εκείνες που έχουν τα περισσότερα κατάλοιπα από ζιζανιοκτόνα.

Πέρα όμως από αυτά υπάρχουν σε πολλά προϊόντα πρόσθετα όπως ζάχαρη,φυτικά λίπη,υδρογονωμένα λίπη,ισογλυκόζη,σταθεροποιητές και πολύ αλάτι.

Προτιμάτε βιολογικά προϊόντα χωρις πρόσθετα,μόνο αλεσμένα φιστίκια, ψημένα χωρις φυτικά λάδια.

Μπορείτε να κάνετε μόνοι σας φιστικοβούτυρο στο σπίτι,ειναι απλό.

Αλλά το καλύτερο φιστικοβούτυρο γίνεται με ένα σετ από υγιή δόντια!


Κοιτάξτε:

Δεν χάλασε ο κόσμος αν φάτε και 5 κουταλιές την εβδομάδα.

Μπορείτε όμως να μείνετε εκεί ή πάτε στο μισό βάζο;

Aν ανήκετε στην κατηγορία αυτήν καλύτερα να το βγάλετε από το διαιτολόγιό σας. Το ίδιο έχω κάνει κι εγώ.


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



2 comments:

  1. 5 μέρες την εβδομάδα το τρώω αλείφοντας δύο φέτες του τοστ με μια μπανάνα κ λίγο μέλι. Μια χαρά πιστεύω ότι είναι για ένα γρήγορο πρωινό.

    ReplyDelete
  2. Μια χαρα ειναι ελεος δηλαδη..

    ReplyDelete