29.9.09

ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΜΕ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΓΟΝΟΥ


Το γλυκογόνο είναι στην ουσία υδατάνθρακες αποθηκευμένοι στο σώμα μας και κυρίως στους σκελετικούς μύες και στο συκώτι.Υπολογίζεται ότι μπορεί να αποτελέσει το 8% του βάρους του συκωτιού και το 1,5-2,5% του βάρους των σκελετικών μυών.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί σε ένα μέσου βάρους άνδρα να έχουμε 100-120γρ. γλυκογόνου στο συκώτι και 250-350γρ. στους μύες.

Το γλυκογόνο θεωρείται σαν μια βραχυπρόθεσμη,άμεσα διαθέσιμη και εύκολα εξαντλήσιμη ενεργειακή ρεζέρβα

Όταν κάνουμε στερητική δίαιτα και κυρίως μια δίαιτα με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων-ή και έντονη σωματική άσκηση-το γλυκογόνο είναι αυτό που επιστρατεύεται πρώτο από τις ενεργειακές εφεδρείες ώστε μεταβολιζόμενο να καλύψει τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Το ενδιαφέρον με το γλυκογόνο-όσον αφορά στο αδυνάτισμα /απώλεια βάρους-είναι ότι κρατά δεσμευμένες μεγάλες ποσότητες νερού,ποσότητες που μπορούν να φθάσουν στο 4πλάσιο του ξηρού βάρους του γλυκογόνου.

Τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει ότι με την εξάντληση του γλυκογόνου που μπορεί να είναι πολύ γρήγορη μπορούμε να έχουμε πολύ γρήγορη απώλεια βάρους.Ειδικά το ηπατικό γλυκογόνο μπορεί να εξαντληθεί  μέσα σε  24 ώρες.

Μη βιαστείτε λοιπόν να θριαμβολογήσετε για το γρήγορο αδυνάτισμα /απώλεια βάρους γιατί ουσιαστικά οφείλεται σε απώλεια  νερού που απελευθερώνεται από τη διάσπαση του γλυκογόνου και αποβάλλεται μέσω των νεφρών.

Αυτό το βάρος μπορείτε να το πάρετε πίσω εν ριπή οφθαλμού μόλις σταματήσετε τη δίαιτα.

Σημαντικό είναι να χάνουμε λίπος και όxι νερό ή μυϊκή μάζα.




Για το πώς χάνουμε λίπος μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ:



ΧΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΑ ΒΑΡΟΣ/ΛΙΠΟΣ/ΚΙΛΑ(2o)


Να είσθε υγιείς και να γυμνάζεσθε!











Χρήστος Στρογγύλης

















No comments:

Post a Comment