15.10.10

ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ: ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΜΥΩΝ (2)



Διαβάστε επίσης:

ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ: ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑΣΗ ΜΥΩΝ (1)

Για ελεγχόμενες κινήσεις υπερτροφίας ένα καλό τέμπο είναι:

- 2'' διάρκεια η ομόκεντρη φάση



- 4" διάρκεια η έκκεντρη φάση.

Αυτό σημαίνει ότι ένα σετ υπερτροφίας των 8-10 επαναλήψεων θα διαρκέσει περίπου 48"-60".

Αν δείτε ότι ξεπετάτε το σετ σε 20"-30",πέστε αντίο στην υπερτροφία και καλημέρα στη δύναμη την ταχύτητα,την εκρηκτικότητα και την ισχύ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν την ισομετρική συστολή που δίνει το κράτημα στη θέση διάτασης. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις ασκήσεις και πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση. Για παράδειγμα δεν ισχύει στις πιέσεις στήθους όπου το κλείδωμα των αγκώνων στη θέση διάτασης χαλαρώνει την τάση ενώ συμβαίνει το αντίθετο στις πλάγιες εκτάσεις.

Επειδή το σώμα μας προσαρμόζεται εύκολα σε μια τεχνική είναι χρήσιμο να αλλάζουμε τις τεχνικές μας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αποφεύγουμε τα πλατώ.

Έτσι θα πρέπει να δοκιμάζουμε και αργότερες η ταχύτερες επαναλήψεις ή επαναλήψεις όπου οι ομόκεντρες φάσεις είναι αργότερες από τις έκκεντρες,δηλαδή  η έμφαση δίνεται στις θετικές κινήσεις.

Χρειαζόμαστε ελεγχόμενες κινήσεις,σωστή τεχνική σε βάρος των μεγαλύτερων αντιστάσεων,αποφυγή της χρήσης της υπάρχουσας ορμής και των άχρηστων διαλειμμάτων,κράτημα- ισομετρικές συστολές- στη θέση μέγιστης φόρτισης και πλουραλισμό στις επιλογές μας.



Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!







Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας




https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/









3 comments:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο!Κάτι επίσης ενδιαφέρον που εξέτασα σε ένα blog post,είναι η πάυση πριν περάσουμε από τη εκκεντρική φάση στην ομοκεντρη.Ο Poliquin είχε γράψει ότι αν η πάυση είναι μικρότερη από 4 δευτερόλεπτα τότε θα έχει απομείνει εκρηκτική δυναμη και θα μας βοηθήσει να κάνουμε την επόμενη επανάληψη.Αν όμως η πάυση είναι μεγαλύτερη από 4 δευτερόλεπτα,θα έχει φύγει η εκρηκτική δύναμη και θα πρέπει να σφίξουμε τους μύες μας πιο πολύ και έτσι θα οδηγηθούμε σε υπερτροφία!

    ReplyDelete
  2. Χρίστο σ ευχαριστω!
    Μ έχεις βοηθησει να φτιάξω στα 45 μου κορμί Κ ευεξία που δεν είχα στα 25!
    Η ερώτηση μου: όταν κάνεις προπόνηση αυξητικής ορμόνης πειράζει να τρως μια ώρα πριν την προπόνηση πρωτεΐνη με απλό υδατανθρακα; πχ γιαούρτι με σταφίδα ή σύκα αποξηραμένα Ή θα επηρεάσει την οποιαδήποτε έκκριση της; για μετά την προπόνηση το χω καταλάβει!
    Όλες αυτές τις λεπτομέρειες τις ρωτώ γιατί είμαι σε οριακό σημείο!

    ReplyDelete