23.10.19

Αν τρως υγιεινά, χρειάζεται να μετράς θερμίδες;







Nαι, αν θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου ή να το μειώσεις.


Απλά η υγιεινή διατροφή επειδή περιλαμβάνει πολλές ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές μπορεί γενικά να δουλέψει καλύτερα στον αυτόματο πιλότο.

Δηλαδή να τρώει κανείς και να μην έχει τη γάγγραινα του θερμιδομετρητή, της ζυγαριάς και των συμπαρομαρτούντων.

Αυτό γίνεται γιατί οι πλήρεις και ανεπεξέργαστες τροφές δίνουν στον οργανισμό αυτά που έχει ανάγκη κι έτσι ο οργανισμός δεν ζητάει περισσότερη ποσοτικά  τροφή, κάτι που δεν θα γίνει σίγουρα με μια διατροφή που βασίζεται σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Επιπρόσθετα οι ανεπεξέργαστες τροφές έχουν γενικά μεγαλύτερη ικανότητα κορεσμού και μεγαλύτερη τροφική θερμογένεση, δηλαδή δαπανούν περισσότερες θερμίδες για την πέψη και αφομοίωσή τους.

Κι ενώ αυτό είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για τον έλεγχο του βάρους, δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκές.

 Είναι δηλαδή αναγκαία αλλά όχι και ικανή συνθήκη.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι - έναν τον ξέρω και πολύ πολύ καλά - που ενώ τρώνε σχεδόν άμεμπτα, εν τούτοις έχουν πρόβλημα με το βάρος τους με την έννοια ότι χρειάζονται προσπάθεια για να το διατηρήσουν.

Γιατί υπάρχουν άριστες τροφές όπως τα φρούτα, οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι και τα γαλακτοκομικά ζύμωσης που μπορούν να δώσουν πολλές θερμίδες όταν ξεπερνιέται το μέτρο.

Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πάμε στον αυτόματο πιλότο σε μακροπρόθεσμη βάση εκτός αν ανήκουμε στα freaks που πορεύονται μόνο με πρωτεΐνη και ινώδη λαχανικά ..

Οι υπόλοιποι θα πρέπει με κάποιον τρόπο - όχι απαραίτητα σπαστικό και ψυχοβγαλτικό - να μετράμε, άσχετα με το πόσο καθαρά τρώμε.


Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/



No comments:

Post a Comment