27.10.19

Πρωτεΐνη: Τι να τρώω συχνά, τι να αποφεύγω δια ροπάλου...






Η πρωτεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό κάθε σωματικού κυττάρου. 

Το σώμα μας τη χρησιμοποιεί για να χτίζει και να επιδιορθώνει ιστούς.

Επίσης για να παράγει ένζυμα, ορμόνες και άλλα χημικά συστατικά.

Αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων, των οστών, των εσωτερικών οργάνων, του δέρματος, των μαλλιών του αίματος κλπ.


Όσοι γυμναζόμαστε συστηματικά δείχνουμε περισσότερο ενδιαφέρον - για τι άλλο; - για τους μυς και έχουμε απορίες και ερωτήσεις όπως:

- πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

- σε πόσα γεύματα να την πάρουμε;

- από που να την πάρουμε;

- ποια σκόνη να διαλέξουμε; κλπ.

Όσοι είναι λίγο πιο ψαγμένοι τη χρησιμοποιούν για κορεσμό και για την υψηλή της τροφική θερμογένεση.


Εδώ θα δούμε τις προτιμητέες πηγές και αυτές που πρέπει να αποφεύγουμε.


1. Πηγές πρωτεΐνης που πρέπει να προτιμάμε

- αυγά ολόκληρα και ασπράδια.
 Όχι από food factories,όχι σε υγρή μορφή όπως πωλούνται σε σούπερ μάρκετ.

- μικρά λιπαρά ψάρια

- γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης από μικρά ζώα, π.χ. κεφίρ ή γιαούρτι χωρίς άλλα πρόσθετα

- κοτόπουλο και γαλοπούλα, όχι από food factories, όχι σε μορφή αλλαντικών που είναι τίγκα σε βλαβερά πρόσθετα

- τυρί κότατζ ζύμωσης


2. Πηγές πρωτεΐνης που μπορούμε να χρησιμοποιούμε πού και πού

- ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

- κόκκινο κρέας, όχι από food factories και όχι ποσότητες πάνω από μισό κιλό τη εβδομάδα

- αγελαδινό γιαούρτι

- τυρί κότατζ

- κατεργασμένα προϊόντα κοτόπουλου

- πρωτεϊνικές σκόνες

- συμβατικά αυγά

- γάλα από μικρά ζώα


3. Πηγές πρωτεΐνης που πρέπει να αποφεύγουμε


- συμβατικό αγελαδινό γάλα

- τηγανιτά κρέατα

- αλλαντικά όπως σαλάμια, λουκάνικα, παριζάκια κλπ

- καπνιστά κρέατα

- μπιφτέκια ταχυφαγείου

- μπάρες πρωτεΐνης από σούπερ μάρκετ

- ψάρια επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα όπως τόννος, ξιφίας και διάφορα καρχαριοειδή.

Αυτά είναι προσωπικές επιλογές και προφανώς όχι οι τελειότερες. 



Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!


Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



2 comments:

  1. Αγαπητέ κύριε Χρήστο,
    Σε περιόδους νηστείας ποιές πηγές πρωτεΐνης προτείνετε;
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  2. Φασόλια,φακές,ρεβίθια,κάποια προϊόντα σόγιας,αμύγδαλα,κινόα,σπιρουλίνα κλπ

    ReplyDelete