27.9.09

ΑΕΡΟΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ



Διαβάστε επίσης:


ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ:ΛΙΠΗ Ή ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ;


Τα λίπη και οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε ενέργεια με τη μορφή του αδενοσινοτριφωσφορικού οξέος ή ATP.
Η διάσπαση του ATP είναι αυτή που απελευθερώνει την αναγκαία ενέργεια για τις συσπάσεις των μυών κατά την άσκηση.
Το ΑTP χαρακτηρίζεται σαν το ενεργειακό νόμισμα των κυττάρων.

Ενεργειακά μονοπάτια

Το ATP δεν αποθηκεύεται εύκολα και γι αυτό πρέπει να παράγεται συνέχεια κατά τη διάρκεια της άσκησης.Η παραγωγή αυτή γίνεται μέσα από δύο κύρια ενεργειακά μονοπάτια που όπως είδαμε στο link συνήθως συνυπάρχουν:τον αερόβιο και τον αναερόβιο μεταβολισμό.

Αερόβιος μεταβολισμός

Ο αερόβιος μεταβολισμός χρησιμοποιεί οξυγόνο για να παράξει ATP -από λίπη και υδατάνθρακες- και είναι ο κύριος τροφοδότης για την άσκηση μακράς διάρκειας γιατί λόγω των χαμηλότερων εντάσεων υπάρχει επάρκεια οξυγόνου.
Είναι βραδύτερος από τον αναερόβιο γιατί βασίζεται στη μεταφορά οξυγόνου προς τους μύες μέσω του κυκλοφορικού.
Τα μόνα παραπροϊόντα είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό που αποβάλλονται εύκολα μέσω της αναπνοής και της εφίδρωσης αντίστοιχα.

Αναερόβιος μεταβολισμός

Ο αναερόβιος μεταβολισμός παράγει ενέργεια από υδατάνθρακες τη απουσία οξυγόνου.Η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για έντονη άσκηση μικρής διάρκειας λόγω της παραγωγής-σαν παραπροϊόντος-καματογόνου γαλακτικού οξέος(ή για να ακριβολογούμε εστέρα του γαλακτικού οξέος) .
Όταν το γαλακτικό οξύ ξεπεράσει το κρίσιμο κατώφλι γαλακτικού οξέος(ή αναερόβιο κατώφλι) ο πόνος και ο κάματος στους μύες αυξάνει και πλέον πρέπει η ένταση της άσκησης να μειωθεί για να μπορέσει να αποβληθεί το πλεονάζον γαλακτικό οξύ.

Να είσθε υγιείς και να γυμνάζεσθε!

ΧρήστοςΣτρογγύλης


No comments:

Post a Comment