28.7.10

ΦΥΤΙΚΕΣ/ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: Ο ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (2)

 






Διαβάστε επίσης:

ΦΥΤΙΚΕΣ/ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: Ο ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (1)


β) Διαλυτές ίνες


Οι διαλυτές ίνες βοηθούν:

- στη ρύθμιση του σακχάρου.

Πώς; 

Eπιμηκύνοντας το χρόνο κένωσης του στομάχου. Σε μίξη με το νερό γίνονται σαν γέλη/gel καθυστερώντας έτσι την πέψη και αφομοίωση της τροφής. 

Έτσι αποδεσμεύουν το σάκχαρο με πιο αργούς ρυθμούς και αποφεύγονται οι εκρήξεις σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Να μια καλή ιδέα για τους διαβητικούς αλλά και για όσους πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.

- στη μείωση της κακής χοληστερίνης (χοληστερόλης) και συνεπώς στη μείωση των καρδιακών παθήσεων. Η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη αλλά 100% τεκμηριωμένη.

Καλές πηγές διαλυτών ινών είναι:

- οι νιφάδες βρώμης

- τα όσπρια

- τα μήλα και τα εσπεριδοειδή

- τα αμυλώδη λαχανικά.

Οι φυτικές/διαιτητικές ίνες προσφέρονται για δίαιτες γιατί δημιουργούν αίσθημα κορεσμού (αύξηση του όγκου της τροφής).

Οι πιο ταιριαστές πηγές φυτικών/διαιτητικών ινών για τον άνθρωπο είναι τα όσπρια,τα φυλλώδη λαχανικά,οι ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι και τα φρούτα με τη φλούδα τους.

Αποφεύγετε τα διατροφικά συμπληρώματα και περιορίστε τα δημητριακά ακόμη και τα ολικής άλεσης.


 Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας





No comments:

Post a Comment