Διαβάστε επίσης:
ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Δεκάδες εμπεριστατωμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο ότι η κατανάλωση 2-3 ολόκληρων αυγών ημερησίως από έναν υγιή ενήλικα στα πλαίσια μιας κανονικής σε λιπαρά δίαιτας δεν επηρεάζουν δυσμενώς τα επίπεδα της χοληστερίνης του.
Άλλωστε η διαιτητική χοληστερίνη δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερίνης πλάσματος μιας κι η περισσότερη χοληστερίνη του οργανισμού παράγεται από το συκώτι.
Παρεμπιπτόντως η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό και μόνον οι μεγάλες ποσότητες την κάνουν δυνητικά επικίνδυνη.
Από διαιτητική άποψη τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά είναι που συμβάλλουν κυρίως στην αύξηση της χοληστερόλης του πλάσματος και όχι τόσο η χοληστερίνη των τροφών αυτή καθαυτή.
Τόσο η ύπαρξη της λεκιθίνης στον κρόκο όσο και η εξαιρετική σχέση των ακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά του κρατούν τη συμβολή του αυγού στην άνοδο της χοληστερίνης πλάσματος σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Προσωπικά καταναλώνω τρία ολόκληρα βιολογικά αυγά τη μέρα και με βοηθάνε με πολλούς τρόπους στην υγεία μου και στη σωματική μου σύνθεση. Η κακή χοληστερίνη μου είναι πολύ χαμηλή και αντίθετα έχω πολύ υψηλή καλή χοληστερίνη.
Τρώω τα αυγά πάντα το πρωί γιατί με στηρίζουν, μου δίνουν μία αίσθηση κορεσμού και με βοηθούν να τρώω λιγότερο στο υπόλοιπο της μέρας.
δεσμεύουν και να αποβάλλουν τη διαιτητική χοληστερόλη .
Ναι λοιπόν στα αυγά και αν μπορείτε να τρώτε φρέσκα αυγά ποιότητας και όχι τα πιο φθηνά,βιομηχανοποιημένα.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
Το blog αυτό λεβέντες είναι σημείο συνάντησης καλλιεργημένων ανθρώπων και καλό είναι να εκφράζεσθε κοσμιότερα.
ReplyDeleteΤα αυγά ω3 παράγονται εδώ και χρόνια από κότες που τρώνε λιναρόσπορο. Απλό,έξυπνο και 100% αποτελεσματικό.
Όσο για τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα κι εγώ τα βλέπω με περίσκεψη.
Μια ανάρτηση σχετική θα γίνει με την πρώτη ευκαιρία.
Είναι ακίνδυνη η χρήση ωμώ ασπραδιών αβγών ή υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλλας? Τελικά πόσο υπαρκτός είναι ο κίνδυνος αυτός? Επί μακρόν χρησιμοποιώ ασπράδια για να αποφύγω τα supplements και δεν έχω πάθει κάτι.
ReplyDeleteΤα ωμά ασπράδια έχουν την ουσία αβιδίνη, που φυλακίζουν την βιταμίνη βιοτίνη στο συκώτι. Όποτε, πέρα από τη πιθανότατα σαλμονέλας, αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που δεν πρέπει να τα τρώμε ωμά
Deleteδηλαδη θες να μας πεις οτι και στο κρεας κοτοπουλο δεν θα εχει τρανσ λιπάρα αλλα ω3. και αν ταιζουν και τις αγελαδες και τα γουρουνια λιναροσπορο δεν θα εχει τρανσ αλλα μονο ω3. οποτε να παιρνουμε σινεχεια χοιρινο κρεας που θα ειναι και ποιο φτηνα.. ολα κολπα του μαρκετινγ για να πουλησουν ειναι. σκεψου οτι εχουν 6πλασια τιμη απο τα κανονικα... keep walking
ReplyDeleteΕίναι πολύ μικρός ο κίνδυνος αλλά στατιστικά υπαρκτός.Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα.
ReplyDeleteOi απόψεις σου ανώνυμε είναι μηδενιστικές.
Χρήστο καλημέρα. Η σκόνη ασπραδιού που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική έχω διαβάσει πως βοηθά πολυ στο χασιμο κιλών και συγχρόνως στη τροφοδότηση πρωτεΐνης για γυμναστική. Την τρώνε σκέτη με γάλα η χυμό. Συμφωνείς κ το συστηνεις για περιπτώσεις αναγκαίας και έκτακτης δίαιτας; με τι άλλο μπορεί να συνδυαστεί;
ReplyDeleteΜε εκτίμηση.
http://agrigate.gr/index.php/home/arxeio-anartiseon/81-information/488-eggs-omega3
ReplyDeleteΔεν την αποκλείω αλλά υποθέτω ότι θα είναι δύσκολο να βρεις κάτι ποιοτικό! Ποιος ξέρει από τι αυγά την κάνουν;;
ReplyDeleteΣχετικά με το link θέλω να παρατηρήσω ότι πάντα πρέπει να ελέγχουμε τις πηγές! Και βέβαια ότι οι ζωικές πηγές ω3 είναι ανώτερες!
τα τηγανητα αυγα στο ελαιολαδο μπορουν να χρησιμοποιηθουν στην περιοδο που επιδιωκουμε απωλεια κιλων και λιπους Ποσες θερμιδες εχειενα βραστο και ποσες ενα τηγανητο και ποσα λιπαρα λογο τηγανησματος?
ReplyDeleteΤηγανητά ξέχασέ τα γενικώς αν είσαι σοβαρός με τη διατροφή σου! Ένα βραστό αυγό έχει περ. 70 θερμίδες(παίζουν με το μέγεθος)
ReplyDeleteeinai dynaton na postareis kai tis piges apo ekei pou les "ereunes deixnoun" euxaristw ek twn proterwn
ReplyDeleteΈχεις δίκιο αλλά θέλει χρόνο φίλε και το παλεύω δύσκολα!
ReplyDeleteΣωστά! Να σημειώσω όμως ότι το πρόβλημα υπάρχει όταν καταναλώνονται σκέτα τα ασπράδια και όχι ολόκληρα τα αυγά! Αν κάποιος επιμένει να τρώει ωμά αυγά ας τα τρώει ολόκληρα και μόνο βιολογικές μάρκες εμπιστοσύνης!
ReplyDeleteΟι τροφές που περιέχουν χοληστερόλη συνήθως έχουν και πολλά κορεσμένα. Και τα δύο ανεβάζουν την χοληστερίνη, το πόσο εξαρτάται από το άτομο κάθε φορά. Η χοληστερίνη όντως είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, αλλά δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε διαιτητική χοληστερίνη, την παράγει ο οργανισμός. Επίσης, τα ω3 καλύτερα να τα παίρνουμε από πιο υγιεινές πηγές πλούσιες σε φυτικές ίνες (λιναρόσπορος, σπόροι chia και σπόροι κάνναβης.) Για να μην ανησυχούμε για καρδιοπάθειες, η συνολική χοληστερίνη μας θα πρέπει να είναι κάτω από 150 και η LDL κάτω από 80. Η HDL έχει σημασία περισσότερο όταν η LDL είναι ανεβασμένη.
ReplyDeleteΑν η συνολική χοληστερόλη είναι άνω των 150 ενώ προσέχουμε τη διατροφή μας,υπάρχει περίπτωση να ευθύνονται τα καθημερινά αβγά,τα οποία ίσως δεν είναι καλής ποιότητας?
ReplyDeleteΣύμφωνα με τις γνώσεις μου όχι! Aλλά το 150 είναι πολύ χαμηλό!
ReplyDeleteΈχω διαπιστώσει ότι τα αυγά της λαϊκής είναι καλύτερα από αυτά του σούπερ μάρκετ. Να καταναλώνω της λαϊκής αγοράς ή να στραφώ στα βιολογικά αυγά?
ReplyDeleteΠώς μπορείς να ξέρες αν τα αυγά της λαϊκής δεν προέρχονται από τα γνωστά κλουβιά;; Από τη γεύση και το χρώμα του κρόκου καταλαβαίνεις πολλά αν έχεις εμπειρία.
ReplyDeleteΧρήστο τα αυγά που πουλάνε τα σούπερ μάρκετ ως ελευθέρας βοσκης μπορούμε να τα εμπιστευομαστε? Μπορεί να μην είναι ελευθέρας δηλαδη?
ReplyDeleteΔεν θα το 'λεγα. Μπορείς να εμπιστευθείς πιστεύω.
ReplyDelete