Ένα από τα πολλά παραδείγματα για το τι σύγχυση υπάρχει γύρω από τα διατροφικά θέματα είναι αυτό με τα αυγά:
- να τρώμε τον κρόκο ή να τον πετάμε;
- όντως ο κρόκος ανεβάζει επικίνδυνα τη χοληστερίνη ( ή χοληστερόλη κατά το επιστημονικότερο);
- πόσους κρόκους μπορούμε να φάμε;
Μεγάλες αλήθειες για τη μοναδική διατροφική αξία του κρόκου
Ο κρόκος του αυγού είναι μία από τις θρεπτικότερες τροφές που υπάρχουν στον πλανήτη:
- πλούσιος σε αντιοξειδωτικά,βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.
- περιέχει πρωτεΐνη πολύ υψηλής βιολογικής αξίας.
- περιέχει λουτεΐνη για τα μάτια σας μόνο. Φάτε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη και ξεχάστε την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
- από τις πιο πλούσιες πηγές της υπερπολύτιμης και σπάνιας,αντιφλεγμονώδους χολίνης που το μυαλό σας χρειάζεται απεγνωσμένα. Το 90% παρουσιάζει έλλειψη του υπερπολύτιμου αυτού συστατικού.
- τα λιπίδια του κρόκου βελτιώνουν το προφίλ της χοληστερίνης αυξάνοντας το μέγεθος των σωματιδίων της και κάνοντας δυσκολότερη έτσι τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.
Σύμφωνα δε με πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ισχυρή αντιθρομβωτική συμπεριφορά.
- ο κρόκος περιέχει πάνω από το 90% του ασβεστίου,σιδήρου,φωσφόρου,ψευδαργύρου,φολικού και παντοθενικού οξέος,θειαμίνης,Β6 και Β12 που περιέχονται στο αυγό!!
Είπατε τίποτα;
Kι αυτό το θαύμα της φύσης το πετάμε για να φάμε μόνο τον πολύ φτωχό συγγενή του(το ασπράδι);
Nαι αν είμαστε τόσο ανημέρωτοι ώστε να διαπράξουμε ένα τόσο ειδεχθές διατροφικό έγκλημα!
Τέλος του 1ου μέρους
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
xristo panw s ayto to thema me ta avga tha thela na rwtisw an mporw na trow 10 ayga oloklira xwris na epivarinomai ap thn xolisterinh?oxi 10 avga se mia mera alla s ena gevma kai na kanw 2 tetoia gevmata thn mera diladi 20 oloklira avga?
ReplyDeletes eyxaristw ek twn proterwn kai synexise ayto pou kaneis giati epsaxna na vrw anthrwpo na synenoithw san ton dionyso me to fanari.....
Δεν θα έτρωγα πάνω από δύο κρόκους τη μέρα.Ασπράδια μπορείς να φας αρκετά.
ReplyDeleteνα τα πινουμε ωμα ειναι καλη λυση η υπαρχει καπιο προβλημα??
ReplyDeleteΑν το αντέχεις κάντο. Είναι σχεδόν 100% ασφαλές!
ReplyDeleteετσι κανω αλα πινω μονο το ασπραδι..για καθαρη πρωτεινη αλιος τα βραζω και τα τρωω ολοκληρα μεχρι 2 κροκους..
ReplyDeleteΣαλμονέλα ???? Σας λέει τίποτα ?
ReplyDeleteΑν παλικάρι μου θέλεις να γίνεις παχύσαρκος κ η χοληστερίνη σου να βαρέσει κόκκινα υπάρχει κ άλλη λύση απτό να τρως 20 αυγά ολόκληρα τη μέρα και πιο γευστικές από αυτή . Ένας κρόκος την μέρα είναι υπέρ-αρκετός και σε περιόδους αυστηρής δίαιτας δεν ενδείκνυται . Όντος έχει πολλά οφέλη που πολλοί δεν γνωρίζουν.
ReplyDeleteΓεια σου Χριστο εξαιρετικο το blog σου! Αμα σου ειναι ευκολο αδερφε μπορεις να κανεις μια αφιερωσει το πως μπορει καποιος να βγαλει το "V" στους κοιλιακους? Ευχαριστο! :)
ReplyDeleteΕμένα με βοηθούσε πολύ να βάζω ασπράδια αυγών μέσα σε πορτοκαλάδα και να το πίνω για πρωινό.Σου μοιάζει σαν χυμό πορτοκάλι με κομμάτια πορτοκαλιού μέσα , και δεν σε ανακατεύει καθόλου....
ReplyDeleteΤώρα όσον αφορά τη σαλμονέλα που λέει και ο συναγωνιστής σίγουρα υπάρχει ένας κίνδυνος , αλλα τα αβγά που τρώω είναι από δικές μου κότες...
Σώμα και ψυχή....
Ο κίνδυνος της σαλμονέλας είναι μεν πολύ μικρός αλλά υπαρκτός! Προσωπικά δεν άκουσα για κάποιο συμβάν και μιλάω με πάρα πολύ κόσμο!
ReplyDeleteτρωω εδω και 6 χρονια απο 2 ως 12 ολοκληρα αυγα τη μερα.τα τελευταια 3 χροναι τρωω καθε μερα 6 ολοκληρα αυγα και μερικες φορες αλλα 6 το απογευμα.
ReplyDeleteη χοληστερινη μου οχι απλα ηταν εντος οριων,αλλα σε τελεια επιπεδα.παντα κυμαινοταν μεταξυ 150-160.
τρωτε ολοκληρα αυγα αφοβα.μονο το 2% της διατροφικης χοληστερολης μετατρεπεται σε χοληστερινη.
χοληστερινη παθαινεις απο πιτσες,χαμπουργκερ,σοκολατες,γαριδακια,λουκανικα,μπεικον,τηγανητα φαγητα και λογω κληρονομικοτητας,οχι λογω αυγων
Eυχαριστούμε φίλε που μοιράστηκες την εμπειρία σου!
ReplyDeleteΕγώ τους τελευταίους 5 μήνες έτρωγα 2-3 κρόκους τη μέρα και πρόσφατα έκανα εξετάσεις και η αλήθεια είναι ότι είχα ανεβασμένη χοληστερίνη..βέβαια αυτό δεν ανησύχησε ούτε καν τους γιατρούς εφόσον όλα τα άλλα ήταν τέλεια. Κάνω μια μικρή αποχή από τους κρόκους και μετά ίσως να τρώω έναν τη μέρα. Για άντρες και γυναίκες ίσχύει το ίδιο μέχρι 2 κρόκους?
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletepaidia egw epatha salmonela kai ta eida ola....de sinistw tin katanalwsi wmwn augwn..
ReplyDeleteΔύο κρόκοι είναι μια ποσότητα ασφαλείας για έναν άντρα που γυμνάζεται. Βέβαια μια κοπέλα με το μισό του βάρος ίσως είναι συνετό να τρώει έναν.
ReplyDeleteΤρώω 3-4 αυγά ολόκληρα την ημέρα γυμνάζομαι και προσέχω την διατροφή μου . Η χοληστερίνη μου είναι στον πάτο .
ReplyDeleteΤρώω 5 αυγά ολόκληρα τη μέρα. Γυμναζομαι καθημερινά με τρέξιμο, σπριντ εναλλάξ και με βάρη, διαφορετική μυική ομάδα καθε μέρα για να μην βαριέμαι. Είμαι 43 ετων, 1,83υ και 88κ. Εκανα πριν 5μηνες αιματολογικες. Η χοληστερίνη, στο οριο. Όλα τα άλλα, στη μέση. Τα αποτελέσματα, τα έδειξε ο πατέρας μου στον γιατρό. Η πρώτη ερώτηση του γιατρού "... Ασχολείται με γυμναστική?..." Το καταλαβε... Του είπε οτι τρώω 5 αυγά την ημέρα. Απάντησε, οκ αν γυμναζεται.. Αλλα ας τα μειώσει στα 3, όχι ότι υπάρχει πρόβλημα...
ReplyDeleteΧρήστο καλησπέρα συγχαρητήρια για το σπουδαίο μπλοκ και την πραγματικά "to the point"γνώση που μας χαρίζεις με ανιδιοτέλεια ! Αυτό που θέλω να ρωτήσω εγώ είναι: Πότε είναι καλύτερα να τα καταναλώνουμε ? Πρωινό , δεκατιανό , πριν την προπόνηση , μετά την προπόνηση ;
ReplyDeleteΔεν υπάρχει λόγος να επιλέξεις κάποια συγκεκριμένη ώρα. Απλά δεν βολεύουν μεταπροπονητικά.
ReplyDelete