5.5.18

Τα άγνωστα της κακής ενυδάτωσης / αφυδάτωσης (1)








Ρίξτε πρώτα μια ματιά εδώ:

Νερό: Πόσο να πίνω και πότε;



Η έλλειψη του νερού - η κακή ενυδάτωση ή αφυδάτωση - έχει πολλαπλές  συνέπειες πάνω μας, μερικές από τις οποίες δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε.


  Aς δούμε κάποιες απ' αυτές:


Κακοσμία στόματος / δυσάρεστη αναπνοή

Αν αντιληφθείτε στη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού τους απέναντί σας να κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας μπορεί να φταίει και η αφυδάτωση  / κακή ενυδάτωση - σαφώς μπορεί να φταίνε και χίλια δυο άλλα πράγματα.....

Το σάλιο έχει ισχυρή αντιβακτηριδιακή δράση και η μείωσή του σε φάση αφυδάτωσης δίνει χώρο στα βακτήρια που προκαλούν τη δυσοσμία να αναπτυχθούν.


Περιττά κιλά

Η έλλειψη νερού συχνά εκλαμβάνεται σαν πείνα, πράγμα που μας κάνει να τρώμε περισσότερο.

 Για παράδειγμα αντί να πιούμε νερό τρώμε φρούτα σε μια ασυνείδητη προσπάθεια να προσλάβουμε νερό το οποίο και προσλαμβάνουμε συνοδευμένο από πολλές θερμίδες.


Χάλια προπονήσεις


Ακόμη και πολύ ήπια αφυδάτωση επηρεάζει ασύμμετρα αρνητικά τις αθλητικές επιδόσεις στις προπονήσεις

Πριν από την προπόνηση θα υπάρχει αυξημένο αίσθημα κόπωσης και κατά την προπόνηση πιθανότητες για κράμπες και υψηλότεροι παλμοί για το ίδιο επίπεδο προσπάθειας.

Τα κύτταρα μας χρειάζονται νερό για να παράγουν ενέργεια, να δημιουργήσουν δηλαδή τριφωσφορική αδενοσίνη από τις τροφές.

Λιγότερο νερό στο σώμα σημαίνει μικρότερος όγκος αίματος και μια καρδιά που χτυπάει περισσότερες φορές για να στείλει στους μυς την ίδια ποσότητα αίματος.

 Κάτι που συνήθως δεν το καταφέρνει με αποτέλεσμα το μυϊκό σύστημα να μη τροφοδοτείται σωστά.

Το δέρμα επίσης χρειάζεται υγρά για να εξατμιστούν και να λειτουργήσει ο φυσικός ψυκτικός μηχανισμός μας αλλά κι αυτό δυσκολεύει με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση και την ισχυρή καταπόνηση του οργανισμού.



Τέλος του 1ου μέρους

Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο! 



Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας



https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/




No comments:

Post a Comment