Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες έχει αλλάξει πολύ ο λόγος των ω-6 λιπαρών προς τα ω-3 στη διατροφή μας.
Εκτιμάται ότι από 1:1 που ήταν πριν από βιομηχανοποίηση των τροφών έχει εκτιναχθεί στο 20:1.
Aυτό σημαίνει μια μεγάλη αύξηση στις καταστάσεις χρόνιας φλεγμονής, αρθρίτιδας και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Όσοι υποφέρουν από ανάλογες καταστάσεις θα πρέπει να κινηθούν στο να μειώσουν δραστικότατα τον λόγο ω-6/ω-3 στη διατροφή τους.
Για τη δραστική μείωση των ω-6 λιπαρών αρκεί να μειώσουμε ή να καταργήσουμε τα φυτικά λάδια με τα οποία μαγειρεύουμε:
- ηλιέλαιο
- αραβοσιτέλαιο
- σογιέλαιο
- φοινικέλαιο
- κραμβέλαιο
- λοιπά σπορέλαια
Και βέβαια να σταματήσουμε την κατανάλωση των junk foods που μαγειρεύονται με ότι χειρότερα και φθηνότερα λάδια υπάρχουν.
Κι από κοντά και τα deliveries, ακόμη κι από καλά μαγαζιά.
Αυτό είναι πιο εύκολο για μας τους Έλληνες που έχουμε άφθονο, ευλογημένο ελαιόλαδο.
Από την άλλη πλευρά είναι απαραίτητο να βάλουμε τα ψάρια στη διατροφή μας και ιδιαίτερα τα μικρά λιπαρά ψάρια όπως τον γαύρο και τη σαρδέλα που επίσης τα έχουμε σε αφθονία και από αρκετά καθαρά νερά.
Δυο φορές την εβδομάδα ψάρι και στη χειρότερη περίπτωση μία. Περίπου 400γρ σαν μίνιμουμ ποσότητα.
Δεν το κάνουμε γιατί τα παιδιά δεν τα βρίσκουν νόστιμα ή γιατί το σπίτι μυρίζει κλπ.
Αλλά δεν το κάνουμε με σημαντικό κόστος για την υγεία μας.
Αν δεν μπορείτε να φάτε ψάρια - άσχετα με τους λόγους - πάρτε ένα καλό ιχθυέλαιο και κατά προτίμηση μουρουνέλαιο.
Κάντε την αλλαγή αυτή και θα έχετε τεράστια διαφορά στη εξέλιξη της υγείας σας.
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
Αυτό είναι πιο εύκολο για μας τους Έλληνες που έχουμε άφθονο, ευλογημένο ελαιόλαδο.
Από την άλλη πλευρά είναι απαραίτητο να βάλουμε τα ψάρια στη διατροφή μας και ιδιαίτερα τα μικρά λιπαρά ψάρια όπως τον γαύρο και τη σαρδέλα που επίσης τα έχουμε σε αφθονία και από αρκετά καθαρά νερά.
Δυο φορές την εβδομάδα ψάρι και στη χειρότερη περίπτωση μία. Περίπου 400γρ σαν μίνιμουμ ποσότητα.
Δεν το κάνουμε γιατί τα παιδιά δεν τα βρίσκουν νόστιμα ή γιατί το σπίτι μυρίζει κλπ.
Αλλά δεν το κάνουμε με σημαντικό κόστος για την υγεία μας.
Αν δεν μπορείτε να φάτε ψάρια - άσχετα με τους λόγους - πάρτε ένα καλό ιχθυέλαιο και κατά προτίμηση μουρουνέλαιο.
Κάντε την αλλαγή αυτή και θα έχετε τεράστια διαφορά στη εξέλιξη της υγείας σας.
Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας
https://www.facebook.com/totalfitness.christos
Καλημέρα Χρήστο, κατά πόσο χειρότερη είναι η σαρδέλα σε κονσέρβα με ελαιολαδο συγκριτικά με την φρέσκια; Αν θυμάμαι καλά, εσύ τρως από κονσέρβα λόγω έλλειψης χρόνου. Επίσης απτο 1-10 πόσο εμπιστεύεσαι τα βιολογικά προιόντα στα supermarket? (πχ κατσικίσιο κεφίρ,γιαούρτι,γάλα). Αξίζουν τα λεφτά τους;
ReplyDeleteΔεν είναι το ίδιο πράγμα αλλά παραμένει μια καλή εναλλακτική λύση. Τα εμπιστεύομαι αφού κάνω την έρευνά μου. Πιστεύω ότι αξίζουν τα λεφτά τους.
DeleteΘα μπορούσες να μου προτείνεις κάποιες καλές εταιρείες απ'το σουπερμαρκετ για αυγά, κοτόπουλα, κατσικίσιο κεφίρ, γιαούρτι και γάλα αν επικοινωνούσα στο προσωπικό σου mail; Ευχαριστώ.
Deleteπολυ καλο αρθρο.ω3 σουπερ μοριακως αποσταγμενα πχ enerzona υγρα τι αποψη εχεις?
ReplyDeleteΔεν το έχω ψάξει φίλε,δεν πιστεύω όμως πως θα έχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά από άλλες μορφές επεξεργασίας. Το βασικό είναι να τα παίρνει κανείς.
DeleteΌχι γιατί θα αδικούσα κάποιους. Δεν προτείνω μάρκες,μόνο κατηγορίες προϊόντων.
ReplyDelete