15.9.09

ΠΡΩΤΑ ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ;






Η απάντηση δεν είναι ούτε απλή ούτε ευθεία.

Και οι δύο αλληλουχίες έχουν τα ισχυρά τους σημεία. Ας εξετάσουμε τις δύο περιπτώσεις ξεχωριστά:


1. Πρώτα η άσκηση με βάρη και μετά η αερόβια


Αν η αερόβια άσκηση είναι υψηλής έντασης π.χ. διαλειμματική τότε καλά είναι να γίνεται μετά τα βάρη. Η άσκηση αυτή δεν θα μας αφήσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για τα βάρη.

Αν λοιπόν ο στόχος είναι η μυϊκή δύναμη ή η υπερτροφία τότε μας συμφέρει να προηγηθούν τα βάρη.

Αν όμως μιλάμε για μέτριας έντασης αερόβια άσκηση τότε δεν βλέπω το λόγο να μην προηγηθεί. Αυτή η άσκηση δεν θα μας στραγγίσει ενεργειακά και δεν θα κάψει πάνω από το 20-25% του γλυκογόνου μας.


Όσον αφορά το κάψιμο λίπους: η αλήθεια είναι ότι η αναερόβια άσκηση με τα βάρη θα κάψει κάποιο γλυκογόνο γυρνώντας το διακόπτη κάπως περισσότερο προς τη μεριά του λίπους. Αλλά δεν συμφωνήσαμε να βλέπουμε το δάσος και όχι μόνο το δέντρο;


2. Πρώτα αερόβια και μετά άσκηση με βάρη


Αν ο στόχος είναι το μέγιστο κάψιμο λίπους τότε χρειαζόμαστε ένα δυνατό και απερίσπαστο κομμάτι αερόβιας προπόνησης με ξεκούραστα πόδια που να "τραβάνε".

Συμφέρει λοιπόν να εκτελέσουμε πρώτα το αερόβιο κομμάτι της προπόνησης. Μάλιστα αν δεν είναι διαλειμματικό τότε θα μείνει και αρκετή ενέργεια για να βγάλουμε άνετα το πρόγραμμα με τα βάρη.

Αν σας απασχολεί ο πιθανός καταβολισμός,μπορείτε να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο τόσο με την κατάλληλη διάρκεια και ένταση της αερόβιας όσο και με το κατάλληλο ποιοτικά και χρονικά καθεστώς διατροφής.

Πράξτε ανάλογα με τους στόχους σας και τα κέφια σας.Μην ξεχνάτε ποτέ τη μεγάλη αλήθεια που κρύβει το σημείο νο 1 της παρακάτω ανάρτησης:




Xρήστος Στρογγύλης

10 comments:

  1. An kanoume 4 fores ti vdomada vari kai 3 misawra treksimataki girw sto 7-8 km/h tis ipoloipes meres einai kala ?

    ReplyDelete
  2. Μια χαρά είναι! Αν θες το παραπάνω περνάς σε σπριντ με τον καιρό!

    ReplyDelete
  3. ti tesseris fores re megale? h tha kaneis 3 fores(mia fora ola ta merh) h 6(apo dyo fores) pio syntoma.Ti dhladh,na gymnazeis apo 2 fores thn evdomada p.x wmous kai dikefalo,kai ola ta alla apo mia?

    ReplyDelete
  4. Μπορεί να κάνει 4-day split!

    ReplyDelete
  5. Χρήστο καλησπέρα είμαι 31 χρονών 173 cm και 71-72 κιλά. Κάνω 4-5 προπονήσεις πινγκ πονγκ (2 ώρες προπόνηση, με ένα μισάωρο ασκήσεις έντονες σαν την διαλειμματική) την εβδομάδα με ξεκούραση τα σαββατοκύριακα. Είμαι σίγουρα εκτόμορφος καθώς πρέπει να σκάσω στο φαί για να βάλω κιλά, και έχω ξεκινήσει κάμψεις/βυθίσεις 2 ώρες μετά το βραδυνό μου γεύμα (κατά τις μία το βράδυ 30 βυθίσεις σε 4-5 σετ με 1λεπτό διάλειμμα και στα καπάκια καμιά 40ριά κάμψεις πάλι με 1 λεπτό διάλειμμα σε 6-7 σετ). θέλω να αυξήσω μυική δύναμη και όγκο. Υπάρχει περίπτωση να υπερπροπονούμαι?? Γιατί βλέπω ότι με 7-8 ώρες ύπνο την επόμενη μέρα είμαι και πάλι τούρμπο. Υπόψιν τις κάμψεις και τις βυθίσεις τις κάνω μια φορά κάθε μέρα την ίδια ώρα.

    Σου παραθέτω και βίντεο για να καταλάβεις την ένταση της προπόνησης (για το μισάωρο διαλειμματική μιλάω)

    https://www.youtube.com/watch?v=Fg_CFh25f8w Κάνω τέτοιου είδους ασκήσεις για 4-5 λεπτά με διάλειμμα 15-20 δευτερόλεπτα και οι ασκήσεις έχουν διάρκεια το πολύ 1 λεπτό. Η υπόλοιπη προπόνηση στο πινγκ πονγκ είναι πιο χαλαρή οπότε δε μεζορίζει τόσο. Επίσης τις κάμψεις/βυθίσεις τις κάνω με γροθιές για να ζορίζονται περισσότερο οι μύες.

    Ελπίζω να μην ήμουν πολύ κουραστικός, ήθελα να είμαι λεπτομερής για να καταλάβεις κιεσύ πάνω κάτω τι γίνεται. Σευχαριστώ πολύ για το μπλογκ σου !!

    ReplyDelete
  6. Οι ασκήσεις που κάνεις είναι άριστες στο να ανεβάσουν το γενικό σου επίπεδο fitness. Aν θέλεις δύναμη και όγκο πιάσε βαριά βάρη και δούλευε στην περιοχή των 6-8 επαναλήψεων με διάλειμμα 90" ανάμεσα στα σετ!

    ReplyDelete
  7. Χίλια ευχαριστώ Χρήστο. Ανησυχούσα μήπως το παρακάνω, αλλά βλέπω ότι εφόσον κάνω τα "βάρη" αρκετή ώρα μετά την αερόβια προπόνηση και καλά φαγωμένος δεν αντιμετωπίζω πρόβλημα

    ReplyDelete
  8. Γεια σου Χρήστο! Υποθέτω οτι αν πάμε στην πρώτη επιλογή (πρώτα βάρη και μετά αερόβια) το σέικ πρωτεΐνης το πίνουμε μετά την αερόβια και όχι πριν; Δημήτρης Δ.

    ReplyDelete
  9. Πολύ σωστά υποθέτεις φίλε μου!

    ReplyDelete
  10. Δυστυχως Χρηστο μερικοι δεν εχουν καταλαβει την αξια του Split

    ReplyDelete