16.12.09

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΒΕΛΤΙΩΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ


Διαβάστε το 2ο μέρος εδώ
Το 2ο μέρος αυτής της τετραλογίας για την προσωπική βελτίωση ήταν αφιερωμένο στη δημιουργία ενός καλύτερου εαυτού.Ο άνθρωπος, όμως, δε ζει μόνος του. Δεν είναι απομονωμένο νησί, σπαρμένο στην απεραντοσύνη του ωκεανού. Είναι καράβι που στην πορεία του διασταυρώνεται καθημερινά με πολλά άλλα καράβια.


Επιτυχία και καταξίωση χωρίς τη συνεργασία, βοήθεια και συνδρομή των άλλων ανθρώπων δύσκολα νοείται.


Εδώ λοιπόν θα δούμε τι δεξιότητες πρέπει να καλλιεργήσουμε για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από τη συμβίωση / συνεργασία / συναναστροφή μας με τους συνανθρώπους μας.


1. Επιδιώκετε πάντα οι σχέσεις σας να βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. 

Πρέπει και τα δυο μέρη να είναι κερδισμένα. Ανισορροπίες που προέρχονται από μονόπλευρο συμφέρον θα προκαλέσουν κατάρρευση / διάλυση της σχέσης με ότι αυτό συνεπάγεται.
2. Ζούμε σε εποχή άκρας εξειδίκευσης. Ο καθένας είναι ειδικός στο αντικείμενό του.

 Πιστέψτε στην αξία της συνεργασίας.


3. Πάντα, μα πάντα, να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου. Περπατήστε για λίγο μέσα στα παπούτσια του!4. Φερθείτε όπως ακριβώς θα θέλατε να σας φέρονται.5. Μάθετε να επικοινωνείτε καλύτερα και αποτελεσματικότερα.- Χρησιμοποιείτε ξεκάθαρη γλώσσα χωρίς περιττές ορολογίες και φιοριτούρες.


- Ακούτε με την καρδιά σας και την ψυχή σας. Ακούτε περισσότερο, μιλάτε λιγότερο. Aκούτε κι αυτά που δεν λέγονται!

- Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μην αφήνετε το νου σας να πετάει σε αλλότρια.


6. Εάν ζητηθεί η βοήθειά σας, δώστε την χωρίς φειδώ και ιδιοτέλεια.

 Ότι δώσετε, θα το πάρετε πίσω με πλούσιο μέρισμα.7. Αποφεύγετε τις συναναστροφές με ανθρώπους μίζερους, αυτούς που ψαλιδίζουν τα όνειρα και τις προσδοκίες σας. 

Φροντίστε να περιβάλλεστε από ανθρώπους δημιουργικούς, που αποπνέουν θετικότητα και μπορούν να αποτελέσουν για εσάς πηγή έμπνευσης.8. Να είσθε συνεπείς στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε και να τηρείτε απαρέγκλιτα τις υποσχέσεις σας.9. Εάν έχετε τη σπάνια ικανότητα να εκμαιεύετε από τον άλλο τον καλύτερό του εαυτό, εσείς είσθε εκείνος που θα επωφεληθεί πρώτος από αυτή τη «μεταμόρφωση».10. Μην είσθε επικριτικός.

 Κανείς δεν έχει ανάγκη από αυτόκλητους δικαστές. Μην κριτικάρετε άτομα αλλά συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές.11. Μάθετε να συγχωρείτε και θα λάβετε συγχώρεση.12. Οι μικρές θυσίες που θα αναλάβετε για τη στήριξη μιας σχέσης / κατάστασης φανερώνει μεγαθυμία και μεγαλοσύνη.13. Ο έλεγχος αρνητικών συναισθημάτων όπως θυμός, οργή κλπ. προδίδει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, μια παράμετρο πολύ σπουδαιότερη από το δείκτη νοημοσύνης.14. Εάν η παρέμβασή σας ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενα / συγκρουόμενα μέρη μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση, τότε θα επιτελέσετε θεάρεστο έργο.15. Είστε γενναιόφρονες και μεγαλόψυχοι όταν αναγνωρίζετε τα λάθη σας και ζητάτε γι’ αυτά ταπεινά συγγνώμη.


16. Ενώ ο θετικός επηρεασμός των άλλων είναι θεμιτός και αρεστός, η χειραγώγησή τους είναι ηθικά κολάσιμη.17. Τρέφετε ξεκάθαρες και ρεαλιστικές προσδοκίες για τις σχέσεις σας. 

Θα γλυτώσετε από επώδυνες απογοητεύσεις και απώλεια πολύτιμου χρόνου.


18. Πολλοί άνθρωποι διεπόμενοι από συστολή, μετριοφροσύνη ή σεμνότητα παραμένουν κλειστοί σαν τα στρείδια αν και περιέχουν εκπάγλου καλλονής μαργαριτάρια.

Μπορείτε να γίνετε αλιέας μαργαριταριών;


19. Δεν μπορείτε να είστε πάντοτε τα καλά παιδιά. Πολλές φορές θα πρέπει να πείτε «όχι». 

Πέστε το, όμως, με την απαραίτητη αβρότητα και με πλήρη σεβασμό στα αισθήματα του άλλου.20. Μπορεί να είστε άψογοι, ιδιαίτερα προσεκτικοί και άριστοι χειριστές των ανθρωπίνων σχέσεων. Πάντα όμως θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σας αποδοκιμάσουν, θα σας κακολογήσουν, θα σας δυσφημήσουν. Μην πτοείστε! Είναι αναπόφευκτο μέρος του παιχνιδιού.21. Ισορροπείστε ανάμεσα στην ατομικότητα και την ομαδικότητα. Κάποτε η πρώτη υποτάσσεται στη δεύτερη. Η ορθοφροσύνη και η περίνοιά σας θα σας δείξουν πότε πρέπει να προτάξετε την ατομικότητά σας για το κοινό καλό!ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΜΕΡΟΥΣ


Στο 4ο μέρος: Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΖΩΗ


Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας


https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/
2 comments:

 1. Χαιρετώ με σεβασμό και εκτίμηση τη θέασή σου και τους τρόπους που συστήνεις για την υγιή έκφραση και σχέση των τριών αλληλένδετων κόσμων , του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος, κύκλοι.. που ενσωματώνονται ο ένας στον άλλον ωσάν αλυσίδα.

  Η οργάνωση γενικότερα ως ιδιότητα, προϋποθέτει καλή επίγνωση του αντικειμένου.
  Η οργάνωση του Εαυτού μας, ως οντότητα, προϋποθέτει μία πολύ υψηλού επιπέδου Εν και Συν.. αίσθηση των ρόλων μας, των θέλω μας, των “πρέπει” που ορίζουν τη ζωή μας, των μηχανισμών που διέπουν την ύπαρξή μας, των παραγόντων που προσδιορίζουν τις πεποιθήσεις μας, τα βιώματα που καθορίζουν το σύστημα αξιών μας.

  Eίναι προνόμιο για όποιον αντιλαμβάνεται τους τρεις αυτούς κύκλους ξεχωριστά , μπορώντας έτσι να τους “ δουλέψει” εστιάζοντας με λεπτομέρεια στις μυστικές και αθέατες πτυχές του κάθε κύκλου-λαβυρίνθου , αναγκαίο δεδομένο για να μπορέσει μετά να τους ενώσει.. άρρηκτα , εκφράζοντάς τους ως ενιαίο σύνολο…. με ισορροπία σώμα, πνεύμα και ψυχή, κάθε στιγμή !

  Υψιπύλη Αρτεμις.

  ReplyDelete
 2. Το πιο αξιόλογο σχόλιο που είχα ποτέ!

  Σ' ευχαριστώ που ομορφαίνεις παντοιοτρόπως τις σελίδες μου!

  ReplyDelete