27.9.10

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΓΡΑΜΜΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΣΩ ΜΥΙΚΗ ΜΑΖΑ; (2)







Διαβάστε επίσης:

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΩ ΣΕ ΓΡΑΜΜΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΣΩ ΜΥΙΚΗ ΜΑΖΑ; (1)

Ώστε λοιπόν η φάση της γράμμωσης χρειάζεται επίσης μεγάλα βάρη και όχι μικρά βάρη με περισσότερες επαναλήψεις όπως πολύ λανθασμένα πιστεύεται  από τον περισσότερο κόσμο!

ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΩΣΗ

Τα βάρη δεν είναι κυρίαρχη παράμετρος όσον αφορά στη γράμμωση. Οι κυρίαρχες παράμετροι είναι η αερόβια άσκηση με την οποία μπορεί κανείς να χάσει μεγάλες ποσότητες λίπους και βέβαια η προσεγμένη ποιοτικά και ποσοτικά διατροφή.


Αλλά τα βάρη είναι απαραίτητα στη φάση της γράμμωσης διότι:

- πρέπει να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα

- η περίοδος γράμμωσης είναι εξ ορισμού καταβολική περίοδος. Μείωση των θερμίδων με ενδεχόμενη μείωση της  πρωτεΐνης και αύξηση της αερόβιας  συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για απώλεια μυϊκής μάζας κάτι το οποίο σαφώς κανείς δεν θα επιθυμούσε.

Συμβουλές για τα βάρη σε περίοδο γράμμωσης

- μη μειώνετε τα φορτία στη φάση της γράμμωσης. Κρατηθείτε στην περιοχή των 8 επαναλήψεων. Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε και μεταβολική προπόνηση.

- η βάση σας θα πρέπει να παραμείνει οι σύνθετες ασκήσεις. Στη φάση αυτή οι ασκήσεις απομόνωσης δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα.

- λόγω του θερμιδικού ελλείμματος είναι λογικό να μειώσετε τη διάρκεια των προπονήσεων και ίσως και τη συχνότητα. Η ένταση όμως θα πρέπει να μείνει απείραχτη.

Αερόβια άσκηση σε περίοδο γράμμωσης

Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη διαλειμματική άσκηση που ταιριάζει καλύτερα με το κάψιμο λίπους και σέβεται τη μυϊκή μάζα. Αν είστε πολύ fit προτιμήστε τα σπριντ.

Μπορείτε τις μέρες αποκατάστασης να πάτε σε σταθερό τέμπο γύρω στο 70-75% της ΜΚΣ σας αλλά μείνετε κάτω από τα 30-40' διάρκεια/προπόνηση.

Μπορείτε να κάνετε αερόβια έως και 5 φορές/εββομάδα.

Στο επόμενο θα συζητήσουμε για το θερμιδικό έλλειμμα.


Να είσθε υγιείς και να γυμνάζεσθε!





Χρήστος Στρογγύλης










2 comments:

  1. Γεια σου Χρηστο!Θα ηθελα να σε ρωτησω ποσο να διαρκει η ασκηση των sprint χωρις να μας ροκανισει τη μυικη μας μαζα??Ευχαριστω!

    ReplyDelete
  2. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ειλικρινά! Δεν αντέχει πολύ κανείς για να δημιουργηθεί τέτοιο πρόβλημα!

    ReplyDelete