3.10.09

ΓΙΑΤΙ Η ΖΑΧΑΡΗ- ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΛΙΠΗ- ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ!









Διότι βρίσκεται σχεδόν παντού και σε μεγάλες ποσότητες.
Η βιομηχανία του fast food και των συσκευασμένων,βιομηχανοποιημένων τροφών βασίζονται στις γλυκά εθιστικές ιδιότητές της.

Και πώς ένα προϊόν χωρίς ίχνος λίπους μπορεί να μας προσθέσει λίπος;

Πολύ απλό: όταν υπάρχει στην τροφή πολλή ζάχαρη ,τόση ώστε οι ενεργειακές εφεδρείες του γλυκογόνου να είναι υπερπλήρεις ο οργανισμός δεν έχει άλλη επιλογή από το να μετατρέψει την περίσσεια της ζάχαρης σε λίπος και να την αποθηκεύσει στον λιπώδη ιστό. Το ίδιο γίνεται βέβαια και με όλα τα μακροθρεπτικά στοιχεία αλλά η ζάχαρη και τα προϊόντα της καταναλώνονται σαφώς πιο εύκολα και σε μεγαλύτερες ποσότητες!

Είναι τελείως εσφαλμένη η εντύπωση ότι επειδή η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας θα μετατραπεί σε ενέργεια.

Είναι πλέον πασιφανές ότι η  μεγάλη αύξηση της  κατανάλωσης ζάχαρης και υπερεπεξεργασμένων υδατανθράκων τις τελευταίες δεκαετίες σχετίζεται άμεσα με την κάθετη αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας στο δυτικό κόσμο.

Να προσθέσω ακόμη ότι η ζάχαρη φέρνει εκρήξεις ινσουλίνης που αναστέλλουν τις διαδικασίες καύσης λίπους γιατί υπάρχει άμεσα διαθέσιμη καύσιμη ύλη σε μορφή σακχάρων.

Και σα να μην έφθανε αυτό ,επειδή ο μηχανισμός ανάδρασης-δηλαδή αυτός που λέει στο σώμα μας "Αρκετά με την ινσουλίνη! Σταμάτα!"- έχει μια καθυστέρηση φάσης:

- η ινσουλίνη συνεχίζει να παράγεται
-το επίπεδο του σακχάρου πέφτει κάτω από το κανονικό (υπογλυκαιμία)
-μας ανοίγει ξανά η όρεξη οπότε ξανατρώμε.

Με λίγα λόγια: ο φαύλος κύκλος της παχυσαρκίας.

Μειώστε την ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι που μεταβολίζεται με τον ίδιο τρόπο στο ελάχιστο. Να προτιμάτε  για λόγους υγείας- από υδατάνθρακες - λαχανικά,φρούτα, όσπρια,δημητριακά ολικής,άσπρο γιαούρτι κλπ. Με τέτοιου τύπου υδατάνθρακες θα παίρνετε και λιγότερες θερμίδες σε σχέση με αυτούς που περιέχουν ζάχαρη!

Να είσθε υγιείς και να γυμνάζεστε!

Χρήστος Στρογγύλης

No comments:

Post a Comment